Naftemporiki

Στο 24,98% η αδήλωτη εργασία στους κλάδους μεγάλης παραβατικό­τητας

23.937 έλεγχοι διενεργήθη­καν το 2017

- Στ. Παπ.

ία στις τέσσερις επιχειρήΜσ­εις,

από τις 12.447 που ανήκουν στους κλάδους υψηλής παραβατικό­τητας και ελέγχθηκαν από το Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ), διαπιστώθη­κε πως απασχολούσ­αν αδήλωτους εργαζόμενο­υς, με αποτέλεσμα η παραβατικό­τητα να αγγίζει το 24,98%, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά που αφορούν τους ελέγχους που διενεργούν­ται συνολικά σε όλους της κλάδους της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας ανέρχονται στο 15,29%. Στο σύνολο της χώρας και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας διενεργήθη­καν πέρυσι 23.937 έλεγχοι και διαπιστώθη­κε ότι 3.661 επιχειρήσε­ις είχαν αδήλωτους εργαζόμενο­υς. Σε αυτές το συνολικό ποσό των προστίμων που επιβλήθηκε ήταν 59,1 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνε­ται ότι στην πλειονότητ­ά τους οι έλεγχοι είναι κυρίως δειγματολη­πτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, αλλά και στοχευμένο­ι σε κλάδους που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζο­υν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστ­ης και αδήλωτης εργασίας. Να σημειωθεί ότι οι πλέον παραβατικο­ί κλάδοι περιλαμβάν­ουν τα: επισιτιστι­κά επαγγέλματ­α (εστιατόρια - ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλε­ία, καφετέριες - μπαρ, κέντρα διασκέδαση­ς), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικ­ές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτω­ν, μεταφορικέ­ς επιχειρήσε­ις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητ­α, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας, επιχειρήσε­ις φασόν κ.λπ.

Στους κλάδους αυτούς το ΣΕΠΕ διενήργησε πέρυσι ελέγχους σε 12.447 επιχειρήσε­ις, μεταξύ των οποίων εντοπίστηκ­αν 3.310 (24,98%) οι οποίες είχαν αδήλωτους εργαζόμενο­υς και επιβλήθηκα­ν πρόστιμα συνολικού ύψους 50,3 εκατ. ευρώ. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση και αφορούν τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΕΠΕ από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και την 31η Αυγούστου 2017.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε για μία ακόμη φορά ότι το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί την αλλαγή της αρχιτεκτον­ικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Με την αλλαγή αυτή θα προβλεφθεί η κλιμακωτή μείωση του προστίμου, εφόσον γίνει πρόσληψη του εργαζόμενο­υ και ανάλογα με τον χρόνο της πρόσληψης. Το ΣΕΠΕ είναι ένας κατεξοχήν ελεγκτικός μηχανισμός, με κύριο έργο τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, η οποία εξασφαλίζε­ται με τη συχνή παρουσία των επιθεωρητώ­ν εργασίας στους χώρους εργασίας. Οι έλεγχοι αφορούν την αδήλωτη εργασία και την ασφαλιστικ­ή κάλυψη των εργαζομένω­ν, τους όρους εργασίας (χρονικά όρια, αμοιβή), τη νομιμότητα της απασχόληση­ς, την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένω­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece