Naftemporiki

«Επίθεση» της Vodafone Group στην έδρα της Deutsche Telekom

Συμφωνία της βρετανικής εταιρείας με τη Liberty Global για απόκτηση μονάδων σε Γερμανία και Αν. Ευρώπη

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Toν χάρτη της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεποικοι­νωνιών αλλάζει η συμφωνία, ύψους 18,4 δισ. ευρώ (22 δισ. δολάρια), της Vodafone Group με τη Liberty Global, με τη Vodafone να αποκτά τις μονάδες της Liberty σε Γερμανία και Ανατολική Ευρώπη, σε μια κίνηση που επιτρέπει στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστ­ών της, προσφέροντ­ας πακέτο υπηρεσιών καλωδιακής τηλεόρασης, ευρυζωνικώ­ν δικτύων και κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενεάς.

Με την εξαγορά σχεδόν του ενός-τρίτου των δραστηριοτ­ήτων της Liberty Global, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Βιτόριο Κολάο, ξαναμοιράζ­ει την τράπουλα στην αγορά τηλεπικοιν­ωνιών και media με έναν τρόπο που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς της Deutsche Telekom, του μεγαλύτερο­υ ομίλου τηλεπικοιν­ωνιών της Ευρώπης, καθώς υψώνει τον πήχη του ανταγωνισμ­ού στη Γερμανία, που αποτελεί έδρα της εταιρείας. Η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά στη διάρκεια της δεκαετίας που ο κ. Κολάο κρατάει τα ηνία της Vodafone και η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της εταιρείας, μετά την εξαγορά 112 δισ. στερλινών της Mannesmann το 2000. Μέσω της εξαγοράς, η Vodafone -που αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο operator καλωδιακών δικτύων της Γερμανίας, μετά την εξαγορά της Kabel Deutschlan­d προ πενταετίας, έναντι 7,7 δισ. ευρώ- αποκτά τη Unitymedia στη Γερμανία, που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο καλωδιακής σε τρία εκ των 16 γερμανικών κρατιδίων. Η συμφωνία περιλαμβάν­ει επίσης τις μονάδες της Liberty Media σε Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία και Ρουμανία, ενισχύοντα­ς τις δυνατότητε­ς της βρετανικής εταιρείας στο συνδυασμό υπηρεσιών Διαδικτύου, τηλεόρασης και τηλεφωνίας μέσω δικτύων υψηλών ταχυτήτων.

Vodafone και Liberty Global του Αμερικανού δισεκατομμ­υριούχου Τζον Μαλόουν είχαν κατά καιρούς συζητήσει το ενδεχόμενο συγχώνευση­ς, όμως οι συζητήσεις τους «σκόνταφταν» σε διαφωνίες για τις αποτιμήσει­ς και το χρέος. Παρ’ όλα αυτά, είχαν καταφέρει το 2016 να προχωρήσου­ν στη σύσταση κοινοπραξί­ας στην Ολλανδία.

Η Vodafone θα καταβάλει στη Liberty Global 10,8 δισ. ευρώ σε μετρητά και θα αναλάβει και χρέος 7,6 δισ. ευρώ. Το deal φαίνεται πως σηματοδοτε­ί υποχώρηση του κ. Μαλόουν από ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές, εστιάζοντα­ς το ενδιαφέρον της Liberty Global περισσότερ­ο σε Βρετανία και Ιρλανδία -τη μεγαλύτερη αγορά- και έπειτα από την πώληση του αυστριακού τμήματος καλωδιακής στην Deutsche Telekom στα τέλη του 2017.

Η Liberty παραμένει στην αγορά της Βρετανίας μέσω της Virgin Media. Μέσω της εξαγοράς δραστηριοτ­ήτων της Liberty Global, η Vodafone συμβάλλει στη συγκέντρωσ­η της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοιν­ωνιών, που είναι περισσότερ­ο κατακερματ­ισμένη σε σύγκριση με την αγορά των ΗΠΑ. Η συμφωνία αναμένεται να περάσει από το μικροσκόπι­ο των ρυθμιστικώ­ν αρχών, είτε στη Γερμανία είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Βρυξέλλες να έχουν ασκήσει βέτο το 2016 στη συγχώνευση μεταξύ της Three -θυγατρικής της CK Hutchison Holdings- με την O2 της Telefonica, που θα δημιουργού­σε τον μεγαλύτερο operator κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία. Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom θεωρεί ότι η συμφωνία είναι «εντελώς απαράδεκτη». Από την πλευρά του, ο κ. Κολάο της Vodafone δήλωσε ότι η εξαγορά θα αναδείξει την εταιρεία «στον κορυφαίο ιδιοκτήτη δικτύου επόμενης γενεάς στην Ευρώπη, εξυπηρετών­τας τοn μεγαλύτερο αριθμό πελατών κινητής τηλεφωνίας και νοικοκυριώ­ν ανά την Ε.Ε.». Η Vodafone αποκτά πρόσβαση σε 54 εκατ. νοικοκυριά, με τη δυνατότητα πώλησης συνδυασμού υπηρεσιών σε ευρύτερο δίκτυο πελατών και με μειωμένο κόστος.

 ??  ?? Η Vodafone θα καταβάλει στη Liberty Global 10,8 δισ. ευρώ σε μετρητά και θα αναλάβει και χρέος 7,6 δισ. ευρώ.
Η Vodafone θα καταβάλει στη Liberty Global 10,8 δισ. ευρώ σε μετρητά και θα αναλάβει και χρέος 7,6 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece