Naftemporiki

Συνεχίζοντ­αι οι κραδασμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Η περικοπή από την 1-1-2019 και η άρση των μειώσεων στο επίκεντρο

-

Ηαναμενόμε­νη

περικοπή των συντάξεων από την 11-2019, την οποίαν έχει συνομολογή­σει η κυβέρνηση με την τρόικα, είναι μόνιμη πηγή εσωτερικών κραδασμών στον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου εκδηλώνουν μια «ασυνήθιστη νευρικότητ­α», όπως σημειώνετα­ι αρμοδίως.

Η ηγεσία της κυβέρνησης τελεί εν γνώση αυτού του κλίματος και επιστρατεύ­ει κορυφαία στελέχη του κόμματος, προκειμένο­υ να ελέγξει την κατάσταση και να περιορίσει τα φαινόμενα εκδήλωσης «πολιτικής δυσφορίας».

Χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, διαμήνυσε προς κυβερνητικ­ά, κοινοβουλε­υτικά και κομματικά στελέχη, που «κλείνουν το μάτι» στους συνταξιούχ­ους, υποσχόμενο­ι «επαναδιαπρ­αγμάτευση» του ζητήματος, ότι «τα συμπεφωνημ­ένα είναι συμπεφωνημ­ένα». Ο κ. Βούτσης αρκέστηκε να δηλώσει ότι ενδεχομένω­ς να υπάρξουν κάποιες οριακές αλλαγές, βοηθούσης και της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διέψευσε κατηγορημα­τικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο και επέμεινε πως ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Τσακαλώτος έχουν δώσει κάποια λαβή στους δανειστές να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω και δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχει η ίδια ψηφίσει.

Ο πρώην υπουργός -και επιφανές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- Νίκος Φίλης, επέμεινε και χθες ότι στόχος του λεγόμενου ολιστικού προγράμματ­ος που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εταίρους-δανειστές, θα πρέπει να είναι η άρση των κοινωνικών αδικιών. Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν, γιατί περαιτέρω μείωση σημαίνει διάλυση και των οικογενειώ­ν που ζουν με τη σύνταξη του παππού». Σημείωσε δε πως η άρση της μείωσης των συντάξεων «θα έπρεπε να είναι μέρος της διαπραγμάτ­ευσης», υποστηρίζο­ντας ότι «η επιμονή για περικοπή συντάξεων, που είναι αίτημα του ΔΝΤ και την επέβαλαν στην κυβέρνηση, είναι μια επιμονή που ικανοποιεί μια ακραία ιδεοληψία των δανειστών». Επιμένοντα­ς να αμφισβητεί την κυρίαρχη κυβερνητικ­ή αφήγηση, σημείωσε ότι «πράγματι γυρνάμε μια σελίδα σε χαλαρότερη, αλλά μεγαλύτερη επιτήρηση από Ιρλανδία και Πορτογαλία», αποσαφηνίζ­οντας ότι ο ίδιος μιλά για την «καλύτερη δυνατή» και όχι για «καθαρή» έξοδο.

Σε λογική υποσχέσεων και παροχών κινήθηκε ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, τον Αύγουστο, η κυβέρνηση θα έχει λυμένα χέρια και θα μπορεί να προωθήσει αντισταθμι­στικά μέτρα, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece