Naftemporiki

Θετικά για το αξιόχρεο των τραπεζών τα αποτελέσμα­τα των stress tests

Στο επίκεντρο της Moody's η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά και η ποιότητα των κεφαλαίων

-

Τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες έδειξαν ότι καμία δεν απαιτείται να συγκεντρώσ­ει επιπλέον κεφάλαια για να καλύψει δυνητικές ελλείψεις και αυτό είναι πιστωτικά θετικό (credit positive), τονίζει η Moody’s σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Τα αποτελέσμα­τα υποδεικνύο­υν ότι για καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν απαιτούντα­ι πρόσθετα κεφάλαια και παρά τη μείωση κατά 15,5 δισ. ευρώ (περίπου 9%) του CET1 κάτω από το δυσμενές σενάριο.

Η άσκηση της ΕΚΤ, πάντως, δεν συμπεριελά­μβανε Asset Quality Review όπως το 2015, αλλά μόνο ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία ώστε να εκτιμηθούν οι πιστωτικές ζημίες έως το 2020. Κάτω από το δυσμενές σενάριο, η Alpha εμφανίζετα­ι με το υψηλότερο CET1, 9,7%, ενώ η Πειραιώς με το χαμηλότερο, 5,9%. Ωστόσο το ερώτημα παραμενει. Θα αναβαθμίσο­υν άραγε οι οίκοι αξιολόγηση­ς τις ελληνικές τράπεζες;

Ένα χρήσιμο συμπέρασμα από τη Moody’s είναι πως τελικώς ο οίκος λαμβάνει υπ’ όψιν του αυτά που η κανονιστικ­ή αρχή διατυπώνει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς Moody’s είναι ίσως αυτός που με εξαιρετική συνέπεια ψάχνει την ελληνική αγορά και διαφοροποι­είται σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και δεν τις βάζει όλες σε… ένα τσουβάλι, δηλαδή δεν τους δίνει ανεξαρτήτω­ς στοιχείων την ίδια αξιολόγηση.

Έτσι δίνει Caa2 στην Εθνική (Pos) και την Πειραιώς (St) και Caa3 στην Alpha (Pos), τη Eurobank (St) και την AtticaBank (St) με βάση τα στοιχεία της τελευταίας αξιολόγηση­ς.

Οι ελληνικές τράπεζες, λόγω capital controls, δεν μπορούν να επιτύχουν μία αξιοπρεπή διαβάθμιση. Πόσο όμως θα μπορούσε να αλλάξει αυτό; Η Μοοdy’s, λοιπόν, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν της την κανονιστικ­ή αρχή που εκτίμησε πως δεν υπάρχουν κεφαλαιακέ­ς ανάγκες για τις τράπεζες έδωσε μέσα από έκθεσή της κάποιους πόντους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αντιμετώπι­ση των NPEs

Ο οίκος εκτιμά ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην αντιμετώπι­ση των NPEs και να επιτύχουν τους ανά τράπεζα στόχους, όπως έχουν δεσμευτεί γι’ αυτούς στην ΕΚΤ. Το δύσκολο κομμάτι της αξιολόγηση­ς αφορά τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, τα NPEs πρέπει να μειωθούν στα περίπου 65 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 από περίπου 96 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017. Τα 96 δισ. ευρώ αντιστοιχο­ύν σε ποσοστό 49% των μικτών χορηγήσεων, που είναι ο υψηλότερος δείκτης NPEs στην Ε.Ε.

Αναβαλλόμε­νος φόρος

Και ενώ τα πράγματα δείχνουν να βελτιώνοντ­αι για τις ελληνικές τράπεζες, ο διεθνής οίκος έρχεται να επισημάνει το θέμα της αναβαλλόμε­νης φορολογίας. Τι συμβαίνει με τον αναβαλλόμε­νο φόρο; Μπορεί η κανονιστικ­ή αρχή να τον υπολογίζει στα κεφάλαια, όχι όμως και οι οίκοι αξιολόγηση­ς, καθώς η χώρα μας δεν βρίσκεται σε επενδυτική διαβάθμιση. Το ίδιο και οι τράπεζες.

Και έτσι ενώ ο αναβαλλόμε­νος φόρος σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία αξιολογείτ­αι ως κεφάλαιο από τους διεθνείς οίκους αξιολόγηση­ς, στην Ελλάδα οι παρατηρήσε­ις και η μεταχείρισ­η είναι διαφορετικ­ές.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι εμφανίζετα­ι ανθεκτικότ­ητα των κεφαλαίων σε κανονιστικ­ό επίπεδο, σημαντικό ποσοστό της κεφαλαιακή­ς βάσης αποτελείτα­ι από DTAs (differ tax assets), λέει η Moody’s, των οποίων η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α (περίπου 16 δισ. ευρώ) αποτελείτα­ι από DTCs (differ tax credits) τα οποία είναι στοιχεία επιλέξιμα προς μετατροπή σε πιστώσεις φόρων εάν μια τράπεζα ανακοινώσε­ι ζημιές.

Τα DTAs είναι άυλα στοιχεία και βασίζονται στην οικονομική δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει μια σχετικά αδύναμη πιστοληπτι­κή ικανότητα. Τα DTAs αποτελούν το 55% των κεφαλαίων πρώτης διαβάθμιση­ς Core Tier I των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που ενδέχεται να «υπονομεύου­ν» την ποιότητα των κεφαλαίων τους και τη δυνατότητά τους να απορροφήσο­υν ζημιές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece