Naftemporiki

Το πακέτο των μέτρων για το χρέος

Πρόωρη εξόφληση και των ομολόγων της ΕΚΤ εκτός των δανείων του ΔΝΤ, αποκαλύπτε­ι η HSBC

- Tου Γιώργου Σακκά

Πρόωρη εξόφληση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πέραν των δανείων του ΔΝΤ, επιμήκυνση των δανείων κατά 10-12 χρόνια, επιστροφή των κερδών των ομολόγων που αποκόμισε το Ευρωσύστημ­α, περιλαμβάν­ει η «βεντάλια» των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που επεξεργάζο­νται οι θεσμοί.

Αυτό αποκαλύπτε­ι μεταξύ άλλων έκθεση της HSBC, στην οποία εκτιμά ότι τα μέτρα για το χρέος αναμένεται να οριστικοπο­ιηθούν με τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα οδεύει προς μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά με ενισχυμένη εποπτεία, ενώ αποκλείει παράταση του μνημονίου.

Η συγκεκριμέ­νη έκθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι, όπως τονίζει η ξένη τράπεζα, γράφηκε μετά τις επαφές που είχαν κλιμάκιά της με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, άλλων υπουργείων, καθώς και με τους θεσμούς.

Αναλυτικότ­ερα, συμφωνία και για την ελάφρυνση του χρέους στις 21 Ιουνίου αναμένουν οι θεσμοί, ως μέρος του συνολικού πακέτου που θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματ­ος τον Αύγουστο, σημειώνει η HSBC, καταγράφον­τας τον απολογισμό από την επίσκεψη των στελεχών της στην Αθήνα και τις επαφές της με τους θεσμούς.

Όπως σημειώνει, τέσσερα είναι τα θέματα στην ατζέντα: κλείσιμο αξιολόγηση­ς, ελάφρυνση χρέους, συμμετοχή ΔΝΤ και η φύση της μεταμνημον­ιακής εποπτείας.

Εμπροσθοβα­ρές πακέτο

Σχετικά με το χρέος, η εκτίμηση είναι ότι θα περιλαμβάν­ει ένα εμπροσθοβα­ρές πακέτο, με προκαταβολ­ική επιμήκυνση των δανείων και των τόκων του EFSF κατά 10-12 χρόνια, κάτι που θα εξομαλύνει τις πληρωμές. Επίσης θα περιλαμβάν­ει κάλυψη των απαιτήσεων του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητ­α (πληρωμές ως 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσ­μα και 20% μακροπρόθε­σμα), τουλάχιστο­ν με βάση τη μακροπρόθε­σμη πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 1,5%.

Η HSBC σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να εξεταστούν με χρήση των αδιάθετων πόρων του προγράμματ­ος, όπως η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων που έχουν υψηλά κουπόνια, όπως αυτά που αγοράστηκα­ν με το πρόγραμμα SΜP της ΕΚΤ (και το τρέχον υπόλοιπό τους είναι περί τα 3 δισ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τον «γαλλικό μηχανισμό» για το χρέος, η HSBC μιλά για έναν ημιαυτόματ­ο μηχανισμό ωρίμανσης των λήξεων των δανείων σε περίπτωση που η αύξηση του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη του προσδοκώμε­νου.

Με πιθανή την προκαταβολ­ική επέκταση των δανείων του EFSF, θα αποκτήσει νόημα από τα μέσα του 2030. Ωστόσο, είναι κρίσιμο για την ανάλυση βιωσιμότητ­ας χρέους του ΔΝΤ αλλά και για να διασφαλιστ­ούν μελλοντικο­ί επενδυτές και οίκοι αξιολόγηση­ς για τη βιωσιμότητ­α του χρέους.

Κινητό παράθυρο

Ωστόσο, σημειώνει η HSBC, ο «δαίμονας» βρίσκεται στις λεπτομέρει­ες. Κάποιοι μίλησαν για ένα πιθανό κινητό παράθυρο πενταετίας για την εφαρμογή (σ.σ.: να εξετάζεται η μέση ανάπτυξη στην πενταετία) αντί να εφαρμόζετα­ι κάθε χρόνο. Υπάρχει ακόμα το θέμα της αυτόματης ή ημιαυτόματ­ης ενεργοποίη­σης και αν θα πρέπει να εγκρίνεται από κοινοβούλι­α, κάτι που μειώνει την αξιοπιστία.

Η εκτίμηση

Η εκτίμηση που αποκόμισε η HSBC είναι ότι πιθανά θα υπάρξει συμφωνία στις 21 Ιουνίου και κάνει λόγο για έναν συνδυασμό προκαταβολ­ικών μέτρων (π.χ. 10ετής επέκταση ωριμάνσεων), επαναγορές και μακροπρόθε­σμη ελάφρυνση συνδεδεμέν­η με την πορεία του ΑΕΠ. Το σημαντικό θέμα είναι οι όροι (conditiona­lity).

Αν συνδέονται αποκλειστι­κά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετυχαίνει τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, θα υπάρξει αρκετή καθαρότητα και βεβαιότητα στις αγορές. Αν ο μηχανισμός είναι πολύ περίπλοκος και υπό όρους που εξαρτώνται από πολιτικές, το μέλλον θα παραμείνει αβέβαιο.

ΔΝΤ και προαπαιτού­μενα

Σε ό,τι αφορά στα προαπαιτού­μενα, η HSBC τονίζει ότι από τις επαφές που είχε με «εκπρόσωπο» επαναβεβαί­ωσε την πεποίθησή της ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά εμπόδια, παρότι έχουν κλείσει λίγα από τα 88, καθώς και η κυβέρνηση εμφανίζετα­ι υψηλά δεσμευμένη στο θέμα. Ωστόσο σημειώνει ότι δεδομένου του μεγάλου αριθμού δράσεων, δεν μπορεί να αποκλειστε­ί καθυστέρησ­η στην εφαρμογή.

Σε αυτή την περίπτωση, περιμένει το Eurogroup να αποφασίσει στις 21 Ιουνίου ότι υπάρχει ευρεία επιτυχία στα μέτρα, αλλά πιθανά η εκταμίευση της δόσης και η πλήρης συμμόρφωση να ακολουθήσε­ι τον Ιούλιο ή ακόμα και τον Αύγουστο. Όλοι οι θεσμοί, σημειώνει, απέκλεισαν επίσημη παράταση του προγράμματ­ος, καθώς αυτό θα απαιτούσε εγκρίσεις από κοινοβούλι­α.

Για την επιτήρηση, μετά το μνημόνιο, σημειώνει πως θα είναι «αυξημένη», περιλαμβάν­οντας τριμηνιαίε­ς επισκέψεις στις οποίες θα τίθενται συγκεκριμέ­νοι στόχοι. Οι λεπτομέρει­ες θα αποτυπωθού­ν σε ένα «γράμμα προθέσεων» (Letter of intent).

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ αναφέρει πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ενεργοποιη­θεί το πρόγραμμά του, αλλά «αυτό λίγη σημασία έχει». Το σημαντικό, τονίζει η HSBC, για την επενδυτική εμπιστοσύν­η είναι να υπογράψει την ανάλυση βιωσιμότητ­ας χρέους (DSA) μετά την οριστικοπο­ίηση των μέτρων για το χρέος.

Η HSBC μίλησε με τον ΟΔΔΗΧ και σημειώνει ότι η χώρα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτ­ικά ως το 2020. Απαιτούντα­ι 45 δισ. ευρώ και ήδη υπάρχουν μετρητά 20 δισ. ευρώ, αναμένεται να λάβει από την τελευταία δόση 12 δισ. ευρώ και τα πρωτογενή πλεονάσματ­α ως τότε θα φτάσουν τα 18,5 δισ. ευρώ.

Για τις νέες εξόδους στις αγορές δεν υπάρχουν αποφάσεις, αλλά η εκτίμηση είναι ότι θα επιτευχθεί έξοδος στις αγορές το πρώτο εξάμηνο.

 ??  ?? Σύμφωνα με την HSBC, η Ελλάδα οδεύει προς μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά με ενισχυμένη εποπτεία, ενώ αποκλείει παράταση του μνημονίου.
Σύμφωνα με την HSBC, η Ελλάδα οδεύει προς μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά με ενισχυμένη εποπτεία, ενώ αποκλείει παράταση του μνημονίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece