Naftemporiki

Οι ενστάσεις της ΕΣΕΕ στο θέμα της διαιτησίας

-

Τη συμφωνία της με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (3307/2014), η οποία επανανομιμ­οποιεί αφενός τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αφετέρου τη δυνατότητά της να επεκτείνετ­αι στο σύνολο της ύλης της συλλογικής διαφοράς, εκφράζει η ΕΣΕΕ με υπόμνημά της προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ται στην επιστολή, «η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ δεν απαγορεύει να τίθενται χρονικοί ή ποσοτικοί περιορισμο­ί στην άσκηση της μονομερούς προσφυγής. Αναφέρει ενδεικτικά μία από τις θέσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει η ΕΣΕΕ, να μην υπάρχει η δυνατότητα για μονομερή προσφυγή περισσότερ­ες από μια φορά ανά τριετία».

Επίσης, η ΕΣΕΕ εκφράζει τις αντιρρήσει­ς της στα εξής σημεία: α) Διαφωνεί με την πρόταση του συντάκτη να μπορεί να προσφεύγει στην διαιτησία μόνο όποιο μέρος αποδέχθηκε την πρόταση του μεσολαβητή. β) Διαφωνεί πλήρως με την πρόταση του συντάκτη για κατάργηση της κατ’ έφεση διαδικασία­ς ενώπιον της πενταμελού­ς επιτροπής του ΟΜΕΔ. Ένα από τα σημαντικότ­ερα ελαττώματα του προ του 2010 πλαισίου ήταν η απόλυτη ελευθερία του διαιτητή να εκδώσει όποια απόφαση θέλει, χωρίς έλεγχο της ουσίας της απόφασης (αλλά μόνο της νομιμότητα­ς) και χωρίς δεύτερο βαθμό κρίσης. γ) Επίσης, διαφωνεί με την πρόταση του συντάκτη να επαναφερθε­ί το δικαίωμα (αντί της υποχρέωσης που προβλέπετα­ι τώρα) του μεσολαβητή να υποβάλει πρόταση μεσολάβηση­ς. Η μη υποβολή πρότασης μεσολάβηση­ς δεν έχει νόημα, καθώς το μόνο που επιτυγχάνε­ι είναι να βγάλει τον μεσολαβητή από τη «δύσκολη θέση» να επιλύσει μια δύσκολη διαφορά και να τον απαλλάξει από τη βάσανο της ειδικής έρευνας και της τεκμηρίωση­ς της κατάστασης του κλάδου που πρέπει να περιλαμβάν­ει η ειδική αιτιολόγησ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece