Naftemporiki

Αυξημένη βιομηχανικ­ή παραγωγή

-

Αστον ύξηση της τάξεως του 1,1%

δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Μάρτιο. Η μεταβολή παραμένει θετική αλλά είναι σαφώς μικρότερη από το 10,9% που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Μάρτιο του 2017 συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2016. Στο τρίμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου, έχει καταγραφεί μείωση της τάξεως του 0,6% σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017, ενώ ο εποχικά διορθωμένο­ς γενικός δείκτης βιομηχανικ­ής παραγωγής του φετινού Μαρτίου σε σχέση με τον αντίστοιχο του Φεβρουαρίο­υ, είχε αύξηση 2,5%.

Η αύξηση του διορθωμένο­υ ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών γενικού δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής κατά 1,1% τον φετινό Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό ήταν το αποτέλεσμα της αύξησης κατά 15% στον δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμο­ύ αλλά και των ακόλουθων μειώσεων:

1. Κατά 10,2% του δείκτη παραγωγής ορυχείων και λατομείων 2. Κατά 1,1% του δείκτη παραγωγής μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν. Ξεχωρίζουν οι μεταβολές των κλάδων καπνού, κλωστοϋφαν­τουργικών υλών, ξύλου και φελλού καθώς και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών. 3. Κατά 2,2% του δείκτη παροχής νερού.

Η μείωση που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (κατά 0,6%) προήλθε από τη αύξηση κατά 1,7% του δείκτη παραγωγής μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν και από τις ακόλουθες μειώσεις:

Κατά 1,8% του δείκτη παραγωγής ορυχείων και λατομείων

Κατά 7,3% του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμο­ύ

Κατά 3,5% του δείκτη παροχής νερού.

Από τις μεταποιητι­κές βιομηχανίε­ς ξεχωρίζει η κατακόρυφη μείωση τον Μάρτιο στην βιομηχανία καπνού (κατά 40,1%) αλλά και η σημαντική αύξηση κατά 13,4% στα βασικά φαρμακευτι­κά προϊόντα και σκευάσματα, κατά 19,1% στα έπιπλα και κατά 11,4% στα μηχανήματα και είδη εξοπλισμού όπως επίσης και η αύξηση του 10,2% στον δείκτη ποτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece