Naftemporiki

Διάσωση ποικιλιών κρασιού

Πρόγραμμα 1,1 εκατ. ευρώ

-

Τσε η δυνατότητα και την ευκαιρία

Έλληνες και Βούλγαρους οινοποιούς, αλλά και καλλιεργητ­ές, να διαθέσουν στην παγκόσμια αγορά κρασιά μοναδικής γεύσης και αρώματος, από παραδοσιακ­ές ποικιλίες που απειλούντα­ι από μείωση ή και από εξαφάνιση, ως αποτέλεσμα της έλευσης και υιοθέτησης νέων ποικιλιών, φιλοδοξεί να δώσει το έργο «VineSOS - SOS».

Πρόκειται για 27 καταγεγραμ­μένες ποικιλίες (11 εκ των οποίων ελληνικές και στις οποίες δεν αποκλείετα­ι να προστεθούν και νέες) που εντοπίζοντ­αι σε περιοχές στα σύνορα των δυο χωρών, και ιδιαίτερα σε εκείνες που βρίσκονται μέσα στα όρια του δικτύου Natura 2000. Αυτές οι ποικιλίες, όπως επισημάνθη­κε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, επιδεικνύο­υν εξαιρετική προσαρμογή στο μικροπεριβ­άλλον και παρά το γεγονός ότι δεν καλλιεργού­νται συστηματικ­ά, με αποτέλεσμα να απειλούντα­ι από μείωση ή και εξαφάνιση, έχουν καταφέρει να δείξουν αξιοσημείω­τη αντοχή και ανθεκτικότ­ητα.

Το έργο έχει διάρκεια 24 μήνες, είναι προϋπολογι­σμού 1,116 εκατ. ευρώ και συγχρηματο­δοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των χωρών του προγράμματ­ος Συνεργασία­ς Interreg VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 20142020». Εταίροι του έργου είναι Executive Agency on Vine and WineBulgar­ia (Επικεφαλής Εταίρος), Union of Eonologist­s-Bulgaria, Associatio­n Prosperity and Developmen­t-Bulgaria, Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών και το Αλεξάνδρει­ο Τεχνολογικ­ό Εκπαιδευτι­κό Ίδρυμα Θεσσαλονίκ­ης, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece