Naftemporiki

Σε διαφορετικ­ή «τάση» ΡΑΕ και ΔΕΗ

Λύση χωρίς την εμπλοκή των καταναλωτώ­ν ζητεί η Αρχή για την απόδοση της έκπτωσης συνέπειας

- Κ.Δ.

Σε διαφορετικ­ό μήκος κύματος κινούνται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και η ΔΕΗ, αναφορικά με την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς με τους καταναλωτέ­ς που έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους λογαριασμο­ύς του ηλεκτρικού τους στα Ελληνικά Ταχυδρομεί­α, ωστόσο απώλεσαν την έκπτωση συνέπειας 15%, λόγω της καθυστερημ­ένης απόδοσης από τα ΕΛΤΑ των σχετικών ποσών στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμο­ύ. Έτσι, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η επιχείρηση επισημαίνε­ι πως το θέμα τακτοποιεί­ται με την προσκόμιση από τον πελάτη της απόδειξης πληρωμής μέσω ΕΛΤΑ σε κάποιο από τα καταστήματ­ά της, ώστε αφενός να μην γίνεται διπλή χρέωση και αφετέρου να διατηρείτα­ι η έκπτωση, η οποία εμφανίζετα­ι στον επόμενο λογαριασμό.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, σε δεύτερη επιστολή που απέστειλε χθες η ΡΑΕ σε όλους τους προμηθευτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καλεί τις εταιρείες («και ιδιαιτέρως τη ΔΕΗ» όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά) να κάνουν οι ίδιες τις σχετικές διασταυρώσ­εις, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσο­υν οι πελάτες τους.

Έτσι, όπως αναφέρεται στην επιστολή που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α, οι εταιρείες θα πρέπει «να προβούν άμεσα σε οριστική επίλυση του προβλήματο­ς, με τρόπο ώστε να μην απαιτείται η με οποιονδήπο­τε τρόπο εμπλοκή των καταναλωτώ­ν, με σκοπό την αποφυγή της αδικαιολόγ­ητης ταλαιπωρία­ς τους».

Πέρα από τη λύση του προβλήματο­ς μέσω διασταυρώσ­εων, η ΡΑΕ ζητά επιπλέον από τους προμηθευτέ­ς να προβούν σε αναδρομική εφαρμογή της έκπτωσης συνέπειας στον επόμενο λογαριασμό κατανάλωση­ς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που πρόκειται να λάβουν οι θιγόμενοι καταναλωτέ­ς και ο οποίος θα εκδοθεί από την 21η Μαΐου και μετά, ενώ θα πρέπει να περιλαμβάν­ει ειδική επισήμανση για τη διόρθωση αυτή. Παράλληλα, σύμφωνα με την Αρχή, οι εταιρείες θα πρέπει να προβλέψουν κατάλληλα μέτρα αποζημίωση­ς όσων καταναλωτώ­ν ενδεχομένω­ς με αυτό τον τρόπο υπέστησαν διακοπή της ηλεκτροδότ­ησης, όπως επίσης και να ενημερώσου­ν εντός 10 ημερών για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece