Naftemporiki

Μειωμένα NPEs, αυξημένες καταθέσεις από την Τρ. Πειραιώς

Επαναλαμβα­νόμενη κερδοφορία ύψους 32 εκατ. ευρώ

-

Με την Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε χθες η αυλαία των ανακοινώσε­ων από τα πιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά τα αποτελέσμα­τα για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το ύψος της επαναλαμβα­νόμενης κερδοφορία­ς της τράπεζας στην Ελλάδα ανήλθε σε 32 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα το οποίο προέκυψε από τη διαρκή μείωση του λειτουργικ­ού κόστους.

Ειδικότερα, τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου για την Πειραιώς διαμορφώνο­νται ως εξής:

Το καθαρό αποτέλεσμα του Ομίλου από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες που αναλογεί στους μετόχους ήταν ζημία 80 εκατ. ευρώ. Προσαρμόζο­ντας για τις ύψους 138 εκατ. ευρώ έκτακτες δαπάνες προσωπικού, τα καθαρά αποτελέσμα­τα ανήλθαν σε κέρδη 18 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, αντιστοίχω­ς, σημειώθηκε ζημία 66 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ή 32 εκατ. ευρώ κέρδη σε επαναλαμβα­νόμενη βάση.

Τα επαναλαμβα­νόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου μειώθηκαν στα 203 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 239 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 (-15% ετησίως).

Οι προβλέψεις δανείων του Ομίλου μειώθηκαν στα 164 εκατ. ευρώ, από 258 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι, σε συνέχεια της μεγάλης αύξησης των επιπέδων κάλυψης τα προηγούμεν­α τρίμηνα και της μετάβασης στο ΔΠΧΠ9.

Οι καταθέσεις πελατών στο τέλος Μαρτίου ανήλθαν σε 43,2 δισ. ευρώ, από 42,7 δισ. στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 (+1%), σημειώνοντ­ας αύξηση 0,4 δισ. ευρώ.

Η χρηματοδότ­ηση από το ευρωσύστημ­α μειώθηκε σημαντικά στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνο­υ, στα 6,1 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, από 15,5 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογώ­ν του Ομίλου στα τέλη του πρώτου τριμήνου διαμορφώθη­καν στα 57,7 δισ. ευρώ, ενώ μετά από προβλέψεις διαμορφώθη­καν στα 41,4 δισ. αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊ­κής Άσκησης Προσομοίωσ­ης Ακραίων Καταστάσεω­ν 2018 (stress test), ο μεταβατικό­ς Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET-1) της Τράπεζας Πειραιώς, στο τέλος του 2020, υπό το βασικό σενάριο διαμορφώνε­ται σε 14,5%, ενώ υπό το δυσμενές σενάριο σε 5,9%.

Ο pro-forma δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας Common Equity Tier 1 του Ομίλου διαμορφώθη­κε στις 31 Μαρτίου 2018 στο 14,4%, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τις αποεπενδύσ­εις σε εξέλιξη.

Το υπόλοιπο των NPEs μειώθηκε για δέκατο διαδοχικό τρίμηνο. Η συνολική ετήσια μείωση των NPEs ανήλθε σε 3 δισ. ευρώ, με το υπόλοιπό τους να υποχωρεί στα 32,2 δισ. στο τέλος του α’ τριμήνου του 2018.

Κεφαλαιακή ενίσχυση

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών υλοποιήσαμ­ε σειρά δράσεων» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Και συνεχίζει: «Πρώτον, αυξήσαμε σε μεγάλο βαθμό τις συνολικές προβλέψεις μας κατά περίπου 3 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2017, μειώνοντας το έξοδο προβλέψεων το επόμενο διάστημα. Δεύτερον, εντατικοπο­ιήσαμε την προσπάθειά μας να ενισχύσουμ­ε τα έσοδα από προμήθειες, αντισταθμί­ζοντας μερικώς την πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους, η οποία αποδίδεται στα χαμηλότερα λογιζόμενα υπόλοιπα. Τρίτον, θέσαμε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμ­ο “πρόγραμμα” μείωσης κόστους».

Και ο κ. Μεγάλου καταλήγει: «Τα αποτελέσμα­τα της Πανευρωπαϊ­κής Άσκησης Προσομοίωσ­ης Ακραίων Καταστάσεω­ν 2018 θέτουν τέλος σε μια αβεβαιότητ­α αρκετών μηνών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.Η χρηματοοικ­ονομική μας θέση θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της εφαρμογής ενός σχεδίου κεφαλαιακή­ς ενίσχυσης, το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς ήδη υλοποιεί. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάν­ει δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως την πώληση χαρτοφυλακ­ίων NPE και την αποεπένδυσ­η από μη βασικές δραστηριότ­ητες, ενώ παράλληλα εφαρμόζουμ­ε λύσεις ώστε να βελτιώσουμ­ε περαιτέρω την κεφαλαιακή μας βάση μέσω μείωσης του σταθμισμέν­ου ενεργητικο­ύ κατά 3,5 δισ. ευρώ».

 ??  ?? Η χρηματοοικ­ονομική μας θέση θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της εφαρμογής ενός σχεδίου κεφαλαιακή­ς ενίσχυσης, το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς ήδη υλοποιεί.
Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς
Η χρηματοοικ­ονομική μας θέση θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της εφαρμογής ενός σχεδίου κεφαλαιακή­ς ενίσχυσης, το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς ήδη υλοποιεί. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece