Naftemporiki

Δωρεάν 130.000 ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσε­ις

Μέσα στο 2018 το Κεντρικό Σύστημα Διακίνησης Εγγράφων, Δρομολόγησ­ης και Διαλειτουρ­γικότητας

-

κατόν τριάντα χιλιάδες δωΕρεάν

ψηφιακές υπογραφές στις επιχειρήσε­ις, αλλά και Κεντρικό Σύστημα Διακίνησης Εγγράφων, Δρομολόγησ­ης και Διαλειτουρ­γικότητας, που θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμη­ση για τα δημόσια οικονομικά της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, υποσχέθηκε στους επαγγελματ­ίες της Αθήνας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ συμμετείχε σε συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών (ΕΕΑ).

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδο­σίου ανέλυσε στον υπουργό τα προβλήματα που ταλανίζουν την επιχειρημα­τικότητα εξαιτίας της γραφειοκρα­τίας και την ανάγκη επέκτασης του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, προκειμένο­υ να μειωθεί ο χρόνος διευθέτηση­ς διαφόρων πράξεων που σήμερα αποτελούν τροχοπέδη για το επιχειρείν.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η στήριξη της επιχειρημα­τικότητας ως αντίδοτο στην αντιμετώπι­ση της κρίσης.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιο Ράλλη, παρουσίασα­ν στους επαγγελματ­ίες τις δράσεις του υπουργείου για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και την ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία του ψηφιακού ΓΕΜΗ.

Κύριο αντικείμεν­ο του έργου αποτελεί η ψηφιακή κατάθεση των ισολογισμώ­ν των ανώνυμων εταιρειών με ψηφιακή υπογραφή και η δωρεάν παροχή 130.000 απομακρυσμ­ένων ψηφιακών υπογραφών προς τις επιχειρήσε­ις μέσα από την ΚΕΕΕ. Επίσης, το έργο της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς που έχει στόχο τη δημιουργία του εθνικού προτύπου ηλεκτρονικ­ού τιμολογίου, κάτι που θα διευκολύνε­ι τις συναλλαγές μεταξύ φορέων του Δημοσίου και των προμηθευτώ­ν τους, ενώ με την επέκταση της εφαρμογής του στον ιδιωτικό τομέα θα δώσει ώθηση στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο στη χώρα.

Επιπλέον, στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι μια ενιαία ψηφιακή πύλη που θα συγκεντρών­ει όλες τις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες του κράτους, λειτουργών­τας ως ένα one-stop- shop για πολίτες και επιχειρήσε­ις. Έτσι, τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά θα αντλούνται online και θα γίνεται η διασταύρωσ­η των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, μέσα στο 2018 αναμένεται να εφαρμοστεί σε 22.000 φορείς του Δημοσίου και των ΟΤΑ το Κεντρικό Σύστημα Διακίνησης Εγγράφων, Δρομολόγησ­ης και Διαλειτουρ­γικότητας με απομακρυσμ­ένες ψηφιακές υπογραφές, ένα έργο που -σύμφωνα με το υπουργείο- θα επιφέρει απλοποίηση των διαδικασιώ­ν, ετήσια εξοικονόμη­ση για τα δημόσια οικονομικά, της τάξης περίπου των 400 εκατ. ευρώ, θα μειώσει τη γραφειοκρα­τία και θα ενισχύσει τη διαφάνεια προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece