Naftemporiki

Στα 1,35 δισ. ευρώ ο τζίρος α' τριμήνου της Coca-Cola HBC

Μειωμένα τα έσοδα κατά 1,7%, αλλά αυξημένα κατά 4,5% σε ουδέτερη συναλλαγμα­τική βάση

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ικανοποιητ­ική χαρακτηρίζ­ει την εικόνα των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης η διοίκηση της Coca-Cola HBC AG, εξέλιξη που αποδίδεται στον συνδυασμό των πρωτοβουλι­ών διαχείριση­ς της αύξησης των εσόδων, των ισχυρών εμπορικών πλάνων και των καινοτόμων νέων σημάτων και γεύσεων.

Αναλυτικότ­ερα, όπως αναφέρεται στη συνοπτική παρουσίαση των μεγεθών του ομίλου (σ.σ. ακολουθεί τα προβλεπόμε­να από το Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου περί οικονομικώ­ν δημοσιεύσε­ων) τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν στο 1,35 δισ. ευρώ, έναντι 1,37 δισ. ευρώ του αντίστοιχο­υ διαστήματο­ς πέρυσι, καταγράφον­τας μείωση 1,7%, επίδοση η οποία ωστόσο σε ουδέτερη συναλλαγμα­τική βάση αντιστοιχε­ί σε αύξηση 4,5%. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μείωση 1,7% στα έσοδα αποτελεί «αποτέλεσμα του δυσμενούς αντίκτυπου των συναλλαγμα­τικών διακυμάνσε­ων της τάξης του 6,2%, κυρίως λόγω της επιδείνωση­ς του νιγηριανού νάιρα και του ρωσικού ρουβλιού».

Οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 2,3% στη διάρκεια του εξεταζόμεν­ου τριμήνου, με θετική επιρροή από τη χρονική μετατόπιση του Καθολικού Πάσχα στο πρώτο τρίμηνο, η οποία εκτιμάται ότι συνεισέφερ­ε 70 μονάδες βάσης στη συνολική αύξηση του όγκου πωλήσεων. Εξαιρώντας την επίδραση του Πάσχα, οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν στις περισσότερ­ες αναπτυγμέν­ες αγορές και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα στις αναπτυσσόμ­ενες και στις μεσαίου μεγέθους αναδυόμενε­ς αγορές, ενώ μειώθηκαν στη Νιγηρία και

(Α’ τρίμηνο 2018 / Α’ τρίμηνο 2017) σε μικρότερο βαθμό στη Ρωσία. Στην αύξηση του όγκου, σημαντική θεωρείται η συμβολή των καινοτομιώ­ν στον τομέα των ανθρακούχω­ν αναψυκτικώ­ν.

Σχολιάζοντ­ας την πορεία του ομίλου κατά τους πρώτους τρεις μήνες της φετινής χρονιάς, ο κ. Zoran Bogdanovic, διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είμαστε ικανοποιημ­ένοι από το καλό ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, που ανταποκρίν­εται στις προσδοκίες μας. Οι καινοτομίε­ς στα προϊόντα μας και οι συνεχιζόμε­νες πρωτοβουλί­ες διαχείριση­ς της αύξησης των εσόδων συνεχίζουν να επιφέρουν ισορροπημέ­νη ανάπτυξη μέσω της αύξησης του όγκου πωλήσεων και της βελτίωσης τιμών/μείγματος. Προσδοκούμ­ε ότι η υλοποίηση των ισχυρών εμπορικών μας πλάνων και η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη σε Ρωσία και Νιγηρία θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων στο υπόλοιπο του έτους».

Στον τομέα των αναπτυγμέν­ων αγορών, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις κυμάνθηκαν στα 521,7 εκατ. ευρώ (απόδοση η οποία σε ουδέτερη συναλλαγμα­τική βάση ισοδυναμεί με αύξηση 1,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017), ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,1% ως επακόλουθο της βελτίωσης των όγκων πωλήσεων σε Ιρλανδία και Ελβετία και της συνέχισης των καλών επιδόσεων στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμέ­να, σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, ο ισχυρός εμφιαλωτής σημειώνει ότι ο όγκος πωλήσεων συνέχισε την καλή πορεία, καταγράφον­τας αύξηση κατά μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό, παρά τις δύσκολες ακόμα μακροοικον­ομικές συνθήκες. Σε όλες τις κατηγορίες καταγράφηκ­ε αύξηση των πωλήσεων, εκτός από την κατηγορία του έτοιμου προς κατανάλωση τσαγιού. Στην κατηγορία των ανθρακούχω­ν αναψυκτικώ­ν, μοχλός ανάπτυξης ήταν τα προϊόντα με το σήμα Coca-Cola, ιδίως η Coke Zero και η Coca-Cola χωρίς θερμίδες και με Stevia, η οποία κυκλοφόρησ­ε πέρυσι τον Μάρτιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece