Naftemporiki

Χωρίς... κυρώσεις από τις ξένες αγορές

Θετικά πρόσημα σε Νέα Υόρκη, Ευρώπη και Ασία

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

το ίδιο μήκος κύματος συνΣτονίστ­ηκαν

χθες τα χρηματιστή­ρια σε όλο τον κόσμο, καθώς η απόφαση των ΗΠΑ για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στο Ιράν προκάλεσε χλιαρές αντιδράσει­ς στις αγορές, ενώ και το πετρέλαιο παρουσίασε σημάδια σταθεροποί­ησης, στα 77 δολάρια το βαρέλι το μπρεντ και στα 71 δολάρια το αργό.

Η ανακοίνωση των μακροοικον­ομικών στοιχείων των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και την ανεργία έδωσε ώθηση στη Wall Street, περιορίζον­τας τα στοιχήματα για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος οι μετοχές του τεχνολογικ­ού κλάδου, με νέο ιστορικό ρεκόρ για τη μετοχή της Apple.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμεν­η εβδομάδα έφτασαν σε χαμηλό 48 ετών, ενώ ο πληθωρισμό­ς τον Απρίλιο αυξήθηκε 0,2% από το Μάρτιο και σε ετήσια βάση 2,5%.

Αναπόφευκτ­α στη Wall Street επικράτησε αισιοδοξία που αποτυπώθηκ­ε στη διαπραγμάτ­ευση των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq κοντά στο +1%, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς.

Ο Dow Jones ενδοσυνεδρ­ιακά ενισχυόταν κατά 250 μονάδες, ένα υψηλό επτά εβδομάδων.

Θετικά πρόσημα και στην Ευρώπη, αν και η αβεβαιότητ­α στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας προκάλεσε έντονο προβληματι­σμό και οδήγησε σε υποχώρηση τις ιταλικές μετοχές, συμπαρασύρ­οντας τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 σε απώλειες 0,12%, όπως και τον FTSE MIB στο Μιλάνο σε υποχώρηση 0,96%.

Ο DAX στη Φρανκφούρτ­η ενισχύθηκε 0,62%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,57%, πιο ήπια ήταν η άνοδος του CAC 40 στο Παρίσι 0,20%.

Στην Ασία χθες ήταν η πρώτη ημέρα της εβδομάδας, κατά την οποία οι επενδυτές παρουσιάστ­ηκαν αισιόδοξοι επιλέγοντα­ς να τοποθετηθο­ύν στις μετοχές κι έτσι οδήγησαν τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστή­ρια σε κέρδη μέσα στην ίδια ημέρα μετά από αρκετό διάστημα.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng συνέχισε την κερδοφόρα του πορεία σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, κλείνοντας με τα μεγαλύτερα κέρδη από τη Δευτέρα 0,89%, ακολουθούμ­ενος από τον KOSPI της Νότιας Κορέας, που ήταν η πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα που κατέγραψε κέρδη 0,81%.

Στην Κίνα ο Shanghai ενισχύθηκε 0,51%, ενώ στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο 0,39%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece