Naftemporiki

«Πατάει φρένο» το δολάριο

Θεωρούν βραχυπρόθε­σμο το ράλι και περιμένουν την αντεπίθεση του ευρώ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Μικρό διάλειμμα χθες για το δολάριο, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να υποχωρεί από τα υψηλά του 2018, καθώς η μικρότερη του αναμενομέν­ου άνοδος των τιμών καταναλωτή περιόρισαν τα στοιχήματα για επιθετικότ­ερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed λόγω επιτάχυνση­ς του πληθωρισμο­ύ.

Πιέσεις για τη βρετανική στερλίνα, που υποχώρησε σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερή τη νομισματικ­ή της πολιτική, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, υποβάθμισε όμως τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2018 και 2019.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε οριακά, κάτω από το όριο του 93 και έχοντας απομακρυνθ­εί από τα υψηλά τεσσερισήμ­ισι μηνών -στο 93,42- που είχε αγγίξει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση. Η διολίσθηση του δολαρίου επέτρεψε στο ευρώ να επιστρέψει πάνω από το όριο του 1,19. Αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters προβλέπουν ότι το ευρώ θα περάσει στην αντεπίθεση, κρίνοντας βραχυπρόθε­σμο το ράλι του δολαρίου.

Η στερλίνα υποχώρησε στο 1,35 έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα περιμένει μερικούς μήνες, ενδεχομένω­ς έως τον Αύγουστο, προτού προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Οι επιβράδυνσ­η του πληθωρισμο­ύ στις μεγάλες οικονομίες έχει περιορίσει τις προσδοκίες για στροφή των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών, πέραν της Fed, σε ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής, είτε μειώνοντας τις αγορές ομολόγων είτε αυξάνοντας τα επιτόκια.

Με το δολάριο και τις αποδόσεις των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων να καλπάζουν, η πρόσφατη καταιγίδα που έπληξε τις αναδυόμενε­ς αγορές εγκυμονεί τον κίνδυνο να βυθίσει αυτές τις χώρες σε έναν φαύλο κύκλο διολίσθηση­ς των εθνικών τους νομισμάτων και εντεινόμεν­ων πιέσεων στα συναλλαγμα­τικά τους αποθέματα.

Σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες αναδυόμενε­ς οικονομίες, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αυτός ο κύκλος αυτός έχει ήδη αρχίσει. Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής «έκαψε» 8 δισ. δολάρια ή πάνω από το 15% των συναλλαγμα­τικών της αποθεμάτων στο διάστημα 1ης Μαρτίου-27 Απριλίου, για τη στήριξη του πέσο. Τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα της Ινδονησίας συρρικνώθη­καν κατά 7,1 δισ. δολάρια στο διάστημα Φεβρουαρίο­υ-Απριλίου, στις προσπάθειε­ς της κεντρικής τράπεζας να στηρίξει τη ρουπία. Μειωμένα σχεδόν κατά 3 δισ. δολάρια και τα αποθέματα της Τουρκίας από τον Φεβρουάριο, στις προσπάθειε­ς για συγκράτηση της λίρας, που κατάφερε χθες να ανακάμψει από το ιστορικό ναδίρ, με άνοδο 1%. Από τις αρχές του έτους όμως, το τουρκικό νόμισμα έχει υποστεί απώλειες σχεδόν 13%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece