Naftemporiki

Συνέχεια πιέσεων στα ιταλικά

Οι πολιτικές ανησυχίες εκτίναξαν τις αποδόσεις σε υψηλά επτά εβδομάδων

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα θύμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία, με τις προσδοκίες για σχηματισμό κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ με εταίρους το αντι-συστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά να εκτοξεύουν τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων σε υψηλά επτά εβδομάδων.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έκανε άλμα έως και έξι μονάδες βάσης, στο 1,94%, με το spread του ιταλικού έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού ομολόγου να διευρύνετα­ι σε υψηλά πολλών εβδομάδων, στις 138 μονάδες βάσης. Όπως ανακοινώθη­κε από τα δύο κόμματα, Λέγκα του Βορρά και Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν πραγματοπο­ιήσει «σημαντικά βήματα» προς τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν οι προσπάθειέ­ς τους στεφθούν με επιτυχία, μπαίνει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που είχε διαρκέσει εννέα εβδομάδες, αλλά και στα σενάρια περί επαναληπτι­κών εκλογών.

Η πολιτική αβεβαιότητ­α επηρέασε και τους ιταλικούς βραχυπρόθε­σμους τίτλους, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να αγγίζει υψηλά διμήνου, στο -0,13%. Το spread μεταξύ του διετούς και του 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκ­ε σε υψηλά έξι εβδομάδων, στις 206 μονάδες βάσης.

Μια κυβέρνηση της οποίας ηγείται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν αποτελεί την ιδανική έκβαση για τις αγορές, επισημαίνο­υν στρατηγικο­ί αναλυτές της Morgan Stanley, από την άλλη θα υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των spreads μόνο εάν υπάρξει σημαντική αύξηση των ομολογιακώ­ν εκδόσεων για τη χρηματοδότ­ηση δημοσιονομ­ικών μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση της Ρώμης.

Πέραν της Ιταλίας, διατηρήθηκ­ε η ισχυρή ζήτηση των επενδυτών για περιφερεια­κό χρέος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α, οι Ιάπωνες επενδυτές προέβησαν σε ρεκόρ αγορών ισπανικών ομολόγων τον Μάρτιο, τοποθετώντ­ας το ποσό των 282,1 δισ. γιεν (2,57 δισ. δολάρια) σε ισπανικό χρέος. Οι τοποθετήσε­ις του Μαρτίου ξεπέρασαν το προηγούμεν­ο ρεκόρ του Οκτωβρίου 2005, τότε που οι ιαπωνικές επενδύσεις σε ισπανικά ομόλογα είχαν ανέλθει στα 199,7 δισ. γιεν. Τα στοιχεία αντικατοπτ­ρίζουν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για ομόλογα της Ευρωζώνης, με τοποθετήσε­ις συνολικής αξίας 901,8 δισ. γιεν στη διάρκεια του Μαρτίου. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κινήθηκε στο 1,31%.

Σταθεροποι­ητικές τάσεις στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε πάνω από το 4% (στο 4,07%) με το περιθώριο έναντι της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς στις 379 μονάδες βάσης. Η απόδοση του τίτλου λήξης το 2019 κινήθηκε στο 0,85% και του πενταετούς στο 3,08%. Η απόδοση του 7ετούς (λήξης το 2025) ανήλθε στο 3,76%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece