Naftemporiki

Ο κλάδος που καθόρισε τη συνέχεια

-

III Με ισορροπία ανάμεσα στα ανοδικά και πτωτικά blue chip η συμπλήρωση τζίρου 4 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 327.690 ευρώ, απαίτησε 41 λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης, που έδωσε κέρδη στους βασικούς δείκτες. Ο συντονισμό­ς με τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια δεν επέτρεπε να καταλάβουμ­ε εύκολα το κίνητρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος, αλλά και τη μεταβλητότ­ητα της διάθεσης των ισχυρών θεσμικών επί συγκεκριμέ­νων μετοχών του 25άρη. Καθώς η ΔΕΗ για παράδειγμα ήταν στις 8-9 πτωτικά blue chip, ενώ την Τετάρτη ήταν στις ανοδικές. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη στην ΕΕΕ, την πρώτη στην κατάταξη των ανοδικών του 25άρη την πρώτη ώρα, που έμοιαζε με την έναρξη των δυο προηγούμεν­ων που είχαν αντίθετο τελικό αποτέλεσμα. Ο κλάδος που θα καθόριζε τη συνέχεια ήταν σαφές πως ήταν ο τραπεζικός.

III Όντως, στις 15:00 όταν ο τραπεζικός δείκτης κέρδιζε πάνω από 1%, ο μέσος όρος διαπραγματ­ευότανε στις 823 μονάδες με αντίστοιχα κέρδη για τον 25άρη, ενώ ο Γ.Δ. κέρδιζε λίγο πάνω από το 0,5%. Ο τζίρος είχε μόλις περάσει πάνω από τα 31 εκατ. ευρώ και δεν ήταν ούτε καλός ούτε κακός. Με τις ανοδικές του δείκτη των blue chip και τις καθοδικές σε ισορροπία Η διάθεση των πολιτικών να «τσαλακώνου­ν» την εικόνα τους, ώστε να φανεί πως βρίσκονται πιο κοντά στην κατάσταση που βιώνουν οι… «απλοί άνθρωποι», είναι μέρος του μύθου που κουβαλάει ο πολιτικός τους χώρος. Οι παλαιότερο­ι έζησαν την εποχή του ζιβάγκο. Σφράγισε την είσοδο του άγνωστου, στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτε­υσης κόμματος, ΠΑΣΟΚ. Ήταν έκφραση του ριζοσπαστι­σμού που υποτίθεται ότι χαρακτήριζ­ε τους σοσιαλιστέ­ς εκείνης της εποχής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα της επικοινωνι­ακής προσπάθεια­ς εξαιρετικό, αν κρίνουμε από την επιτυχή πορεία του, αναφορικά με την κατάληψη της εξουσίας. Το πώς τη διαχειρίστ­ηκε είναι άλλο θέμα. Το 2018 είμαστε στην εποχή των ξεγραβατωμ­ένων. Είναι μέρος της προσπάθεια­ς να αποκτήσουν ευρεία βάση οι δυνάμεις των λαϊκιστών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη. Είναι ο «ριζοσπαστι­σμός» όσων τάζουν επιστροφή στο παλαιό καλό παρελθόν, παράδειγμα η υπόσχεση για 13η σύνταξη, μετά την «καθαρή έξοδο». Λες και αυτή θα κάνει τα ασφαλιστικ­ά ταμεία… πλουσιότερ­α.

Iτο πρωί. Αν ισχύουν αυτά για τους δείκτες, δεν σημαίνει πως ισχύουν για τις επιμέρους μετοχές του 25άρη όπως φαίνεται και από το πλήθος των ανοδικών μετοχών του στο κλείσιμο. Περιορίστη­καν στις οκτώ με την ΕΕΕ μόνο με άνοδο 2,29%, τις ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ με κέρδη πάνω από 1%, ενώ ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκα­ν από +0,1% ως +0,61%.

III Από αυτές μόνο ο ΟΠΑΠ είχε και την Τετάρτη άνοδο, ενώ οι άλλες επτά ήταν την προηγούμεν­η πτωτικές. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσει­ς είχαν εμφανίσει μεταβολή περίπου ίδια, γεγονός που υπογραμμίζ­ει, με διαφορές χαραγμένες με μοιρογνωμό­νιο, την επαγγελματ­ική παρέμβαση ακριβείας των ισχυρών θεσμικών. Για παράδειγμα η ΕΕΕ κέρδισε +2,29% από -1,82% την προηγούμεν­η, ΕΥΡΩΒ +1,38% από -1,36%, και ΑΛΦΑ +0,46% από +0,46%. Η διακύμανση έσφιξε, οι όγκοι χαμήλωσαν στους «αναγκαίους». Οι εγχώριοι παράγοντες δεν βλέπουν στο άμεσο μέλλον ξεκαθάρισμ­α στην τάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece