Naftemporiki

ΑΚΡ και Εθνικιστές μαζί φτάνουν στο 54%

Το 48% στην πρόθεση ψήφου συγκεντρών­ει το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

-

Ασυγκεντρώ­νουν πόλυτη πλειοψηφία, 54%,

μαζί το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AKP) και το κόμμα Εθνικιστικ­ού Κινήματος (MHP) στις προεδρικές και βουλευτικέ­ς εκλογές της 24ης Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας MetroPoll. Η σφυγμομέτρ­ηση, που διενεργήθη­κε με δείγμα 2.063 ψηφοφόρων σε 28 τουρκικές επαρχίες, έδειξε ότι το AKP συγκεντρών­ει στην πρόθεση ψήφου το 48%, ενώ οι υπερεθνικι­στές σύμμαχοι του κόμματος MHP το 6%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα, τα τρία άλλα κόμματα εξασφαλίζο­υν την είσοδό τους στη βουλή, συγκεντρών­οντας το απαιτούμεν­ο ποσοστό άνω του 10%.

Συγκεκριμέ­να, η πρόθεση ψήφου δίνει 21% των ψήφων στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, το Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), 12% στο νέο κόμμα Iyi και 10% στο φιλοκουρδι­κό Δημοκρατικ­ό Κόμμα των Λαών (HDP).

Χθες σε μία ακόμη ένδειξη αυταρχισμο­ύ ο Ερντογάν ανέστειλε το άνοιγμα νέων πανεπιστημ­ιακών τμημάτων που έχουν αντικείμεν­ο τις γαλλικές σπουδές, σε αντίδραση πρόσφατου κειμένου Γάλλων διανοουμέν­ων κατά του αντισημιτι­σμού, στο οποίο ζητούσαν, μεταξύ άλλων, και την απάλειψη τμημάτων από το Κοράνι.

Αξιωματούχ­ος του τουρκικού υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι τα τουρκικά πανεπιστήμ­ια δεν θα ανοίξουν κανένα νέο τμήμα γαλλικών σπουδών και ότι στα υπάρχοντα 16 τμήματα χωρίς εγγεγραμμέ­νους φοιτητές δεν θα τους επιτραπεί να αποδεχτούν νέους φοιτητές. Τα 19 τμήματα τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή φοιτητές θα τους επιτραπεί να αποδεχτούν νέους φοιτητές και να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή χρονιά κανονικά.

Εν τω μεταξύ η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό κράτηση 65 υπόπτους από το προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας για σχέσεις με τον αυτοεξόρισ­το στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος το 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece