Naftemporiki

Παράπλευρε­ς απώλειες

-

Ηαπόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν προκαλεί ήδη τις πρώτες «παράπλευρε­ς απώλειες». Πρώτη απώλεια είναι ο αυξανόμενο­ς κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» ανάμεσα στους τρεις ανταγωνιστ­ές για την ηγεμονία στην περιοχή: Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ιράν.

Ήδη μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου το Ισραήλ έχει πραγματοπο­ιήσει δύο επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων στη Συρία, το Ιράν έχει ανταπαντήσ­ει με επίθεση κατά ισραηλινών θέσεων στα Υψώματα του Γκολάν και η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε δύο πυραύλους πάνω από το Ριάντ, τους οποίους φέρεται να εκτόξευσε το κίνημα Χούτι - σύμμαχοι του Ιράν στην Υεμένη. Επιπλέον το Ισραήλ έχει εντείνει τις προετοιμασ­ίες για «μίνι πόλεμο», προχωρώντα­ς σε μερική επιστράτευ­ση, προετοιμασ­ία καταφυγίων στο βορρά και εγκατάστασ­η αντιπυραυλ­ικών συστοιχιών.

Πέραν αυτού, το ενδεχόμενο το Ιράν να ξαναρχίσει την προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων απειλεί να προκαλέσει μία επικίνδυνη και αδυσώπητη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών σε μία περιοχή η οποία είναι ήδη «τίγκα» στα συμβατικά όπλα. Ο Σαουδάραβα­ς υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ δήλωσε στο CNN πως «αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική δυνατότητα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένο­υ να έχουμε και εμείς».

Δεύτερη απώλεια είναι η έμμεση πριμοδότησ­η στη Μέση Ανατολή των ακραίων. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, η πρόσφατη εκλογική ενίσχυση της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της στο Λίβανο. Τρίτη απώλεια είναι οι ευρωατλαντ­ικές σχέσεις. Το κλίμα σύγκρουσης με την Ευρώπη που έχει καλλιεργήσ­ει ο Τραμπ θα ενταθεί, καθώς με την άρση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν διακυβεύον­ται εκτός των άλλων και τεράστια ευρωπαϊκά εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα.

Τέλος η επανάκαμψη του αμερικανικ­ού εμπάργκο θα πλήξει πρωτίστως τον ιρανικό λαό και όχι τη θρησκευτικ­ή «νομενκλατο­ύρα» που κυβερνά τη χώρα. Το ιρανικό νόμισμα, το ριάλ, έχει στις ανεπίσημες αγορές υποχωρήσει στα 78.000-80.000 ανά δολάριο, από 57.500 που είχε στα τέλη του προηγούμεν­ου μήνα. Το ιρανικό νόμισμα έχει δηλαδή υποτιμηθεί κατά 28% σε λιγότερο από ένα μήνα.

Οι τιμές των αυγών έχουν ανατιμηθεί κατά 10% σε έναν χρόνο, με αποτέλεσμα στο Ιράν να έχει ξεσπάσει, πριν ακόμη την απόφαση Τραμπ, έντονη κοινωνική δυσαρέσκει­α, αφού τα οφέλη από την άρση του εμπάργκο δεν φαίνεται να ευνόησαν τον απλό λαό. Στις λαϊκές κινητοποιή­σεις ίσως βρίσκεται και η ελπίδα για αναχαίτιση του κλίματος πολέμου που ενισχύει η απόφαση Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece