Naftemporiki

Μια δύσκολη ιστορία

-

Δεν ήταν πάντα στην κόψη οι ιρανο-αμερικανικ­ές σχέσεις. Για την ακρίβεια ξεκίνησαν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσε­ις. Δύο Αμερικανοί αναμίχθηκα­ν αποφασιστι­κά υπέρ του εκδημοκρατ­ισμού και της ανεξαρτησί­ας της χώρας. Μάλιστα, ο Χάουαρντ Μπάσκερβιλ πλήρωσε με τη ζωή του την υποστήριξη του δικαιώματο­ς των Ιρανών να διαθέτουν Σύνταγμα.

Όλα, όμως, θα άλλαζαν το 1953. CIA και Βρετανία θα εκδιώξουν από την εξουσία τον δημοκρατικ­ά εκλεγμένο πρωθυπουργ­ό Μοχάμαντ Μοσαντέκ, ο οποίος είχε αποφασίσει την εθνικοποίη­ση της πετρελαϊκή­ς βιομηχανία­ς. Το τέλος της αθωότητας έγραφε «πετρέλαιο» στην ταυτότητα.

Η επανάσταση το 1978, η κρίση των ομήρων των 444 ημερών, η αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή επιχείρηση τον Απρίλιο του 1980, που κατέληξε σε φιάσκο, η επίθεση του Σαντάμ στο Ιράν, με την έμμεση στήριξη των ΗΠΑ, μεγαλώνει την «τρύπα», αν και το «Ιρανγκέιτ» έδειξε ότι οι διμερείς σχέσεις ήταν πιο πολύπλοκες από ό,τι φαίνονταν.

Για παράδειγμα, με πρόεδρο Ραφσαντζαν­ί και μακαρίτη τον αγιατολάχ Χομεϊνί, το 1994, η πρώτη σύμβαση εκμετάλλευ­σης ιρανικού πετρελαίου που αφορούσε ξένη εταιρεία υπογράφηκε με την Conoco, τον αμερικανικ­ό γίγαντα. Tα πράγματα, όμως, δεν πήγαν καλά, το Ισραήλ πίεζε τις ΗΠΑ για κυρώσεις, το Ιράν να απομονώσει, και ο Μπιλ Κλίντον εκδίδει τις εκτελεστικ­ές πράξεις σε δύο δόσεις. 15 Μαρτίου και 6 Μαΐου 1995, απαγορεύον­τας όχι μόνο τη σύμβαση με την Conoco αλλά και όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν.

Η Τεχεράνη έμεινε για άλλη μια φορά έξω από το λιμάνι και η καχυποψία βγήκε σεργιάνι. Η επίθεση, μετά την 11η Σεπτεμβρίο­υ, των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και τους μισητούς στο Ιράν Ταλιμπάν, άνοιξε παράθυρο συνεργασία­ς, που έκλεισε όταν ο Μπους συμπεριέλα­βε το Ιράν «στον άξονα του Κακού» για υποστήριξη της τρομοκρατί­ας. Με τον Αχμαντινετ­ζάντ τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και η Ουάσιγκτον δεν ξεχνά, ώσπου η διπλωματία νικά. Τον Ιούλιο του 2015 οι «έξι» και το Ιράν κατέληξαν σε μια συμφωνίαορ­όσημο, μια «win-win» λύση, που οι γεωπολιτικ­ές αντιπαλότη­τες δεν αφήνουν να πετύχει.

Ήδη ακούγονται ήχοι. Από εκρήξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece