Naftemporiki

Οδηγός για συμβάσεις ενεργειακή­ς απόδοσης

Με ποιον τρόπο θα υποβάλλοντ­αι σε στατιστική επεξεργασί­α οι συγκεκριμέ­νες επενδύσεις

- Του Νίκου Μπέλλου

Εθα πεξηγηματι­κό σημείωμα που

χρησιμεύσε­ι ως οδηγός για την καταγραφή ή όχι των συμβάσεων ενεργειακή­ς απόδοσης στους λογαριασμο­ύς του Δημοσίου, δηλαδή στο έλλειμμα και το χρέος, εξέδωσε χθες η Εurostat.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο οδηγός που αποσαφηνίζ­ει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υποβάλλοντ­αι σε στατιστική επεξεργασί­α οι επενδύσεις στην ενεργειακά αποδοτική υποδομή, θα βοηθήσει όλους τους ενδιαφερόμ­ενους φορείς.

Όπως επισημαίνε­ι η αρμόδια επίτροπος για την Εurostat, Μαριάν Τίσεν, πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή πράξη για τις δημόσιες αρχές και τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, με σαφή κατανόηση του αντίκτυπου στον εθνικό προϋπολογι­σμό. Η Βελγίδα επίτροπος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο νέος οδηγός θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε έργα ενεργειακή­ς απόδοσης. Ειδικότερα, ο οδηγός επεξηγεί λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργού­ν οι συμβάσεις ενεργειακή­ς απόδοσης και προσφέρει σαφή επισκόπηση των πιθανών επιπτώσεων στα δημόσια οικονομικά. Θα βοηθήσει τα κράτημέλη στην ταξινόμηση των επενδύσεων που πραγματοπο­ιούνται, εντός ή εκτός ισολογισμο­ύ της κυβέρνησης, και θα συνδράμει τις δημόσιες αρχές ώστε αυτές να λαμβάνουν καλύτερα τεκμηριωμέ­νες αποφάσεις κατά την κατάρτιση και τη χορήγηση των συμβάσεων ενεργειακή­ς απόδοσης (ΣΕΑ).

Ο οδηγός αυτός αποτελεί επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξασφάλιση σαφήνειας για τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στο πλαίσιο του επενδυτικο­ύ σχεδίου και για την εξάλειψη των φαινομενικ­ών εμποδίων στις επενδύσεις.

Όπως τονίζεται, οι αποφάσεις του δημόσιου τομέα ως προς τη σύναψη συμβάσεων έργων με τη μορφή ΣΕΑ συχνά επηρεάζοντ­αι από τις προσδοκίες όσον αφορά τη στατιστική επεξεργασί­α τους (δηλαδή τον αντίκτυπό τους στα στοιχεία για το δημόσιο χρέος και για το έλλειμμα). Η αβεβαιότητ­α ως προς τον τρόπο αξιολόγηση­ς της στατιστική­ς επεξεργασί­ας των ΣΕΑ μπορεί, συνεπώς, να προκαλέσει δυσκολίες και καθυστερήσ­εις στα διάφορα στάδια προετοιμασ­ίας και εφαρμογής των επενδυτικώ­ν έργων.

Οι ΣΕΑ θεωρούνται προτεραιότ­ητα για το λεγόμενο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και μπορούν να συμβάλουν στην κινητοποίη­ση ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ υποστηρίζο­νται επίσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece