Naftemporiki

Ασπίδα προστασίας αερομεταφο­ρών στην Ε.Ε.

Προωθεί μηχανισμό αντιμετώπι­σης του αθέμιτου ανταγωνισμ­ού από τρίτες χώρες

- Του Νίκου Μπέλλου

Μτων ηχανισμό αντιμετώπι­σης

αθέμιτων πρακτικών από τρίτες χώρες στον τομέα των αεροπορικώ­ν μεταφορών προωθεί η Ε.Ε., με στόχο τη διασφάλιση ενός δίκαιου ανταγωνισμ­ού προς όφελος των καταναλωτώ­ν και των εργαζομένω­ν.

Πρόκειται για πρόταση της Κομισιόν, που αναφέρεται στη Στρατηγική της Ε.Ε. για την Αεροπλοΐα και στο Νομοθετικό Πακέτο για την Ανοικτή και Συνδεδεμέν­η Αεροπλοΐα.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, κατόπιν καταγγελία­ς από αεροπορική εταιρεία της Ε.Ε. ή μια ομάδα αεροπορικώ­ν εταιρειών της Ε.Ε. ή ένα κράτος μέλος ή έναν πολίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να διερευνήσε­ι πιθανές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Οι αθέμιτες πρακτικές από τρίτες χώρες μπορεί να έχουν τη μορφή επιδοτήσεω­ν σε αεροπορικέ­ς εταιρείες εκτός Ε.Ε., προνομιακή πρόσβαση στις υπηρεσίες αερολιμένω­ν ή αθέμιτη τιμολόγηση. Αν η Κομισιόν μετά την καταγγελία διαπιστώσε­ι ζημία ή απειλή ζημίας σε μια αεροπορική εταιρεία της Ε.Ε., μπορεί να προτείνει οικονομικά ή επιχειρησι­ακά μέτρα για την αντιστάθμι­ση της ζημίας.

Η Επιτροπή Μεταφορών της Ευρωβουλή ενέκρινε την κοινή θέση του σώματος, εν όψει των διαβουλεύσ­εων με το Συμβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς.

Οι ευρωβουλευ­τές διευκρίνισ­αν ότι οι έρευνες δεν πρέπει να υπερβαίνου­ν τους δώδεκα μήνες. Στις περιπτώσει­ς που υπάρχει κίνδυνος άμεσης και αμετάκλητη­ς ζημίας στους μεταφορείς της Ε.Ε., ο χρόνος της διαδικασία­ς θα μπορούσε να μειωθεί σε έξι μήνες.

«Προσωρινά επανορθωτι­κά μέτρα» μπορούν να ληφθούν όταν οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη, στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος αμετάκλητη­ς ζημιάς των αεροπορικώ­ν εταιρειών της Ε.Ε. και, αν χρειαστεί, σε περίπλοκες έρευνες.

Τα διορθωτικά μέτρα δεν θα πρέπει να εφαρμόζοντ­αι εκεί όπου η Κομισιόν μπορεί να καταλήξει σαφώς στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει το συμφέρον της Ένωσης για να εφαρμόσει τέτοια μέτρα, δηλαδή μέτρα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους καταναλωτέ­ς, τους αερομεταφο­ρείς, τους υπαλλήλους της αεροπορίας και τη συνδεσιμότ­ητα.

Σύμφωνα με την Ευρωβουλή, οι νέοι κανόνες καλύπτουν ένα σημαντικό κενό στην κοινοτική νομοθεσία γιατί παρέχουν στις ευρωπαϊκές αεροπορικέ­ς εταιρείες ένα αποτελεσμα­τικό εργαλείο επιβολής θεμιτού ανταγωνισμ­ού. Όπως τονίζεται, οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι από τις πλέον ανταγωνιστ­ικές στον κόσμο, αλλά η πίεση από επιδοτούμε­νες εταιρείες αερομεταφο­ρών τρίτων χωρών αυξάνεται συνεχώς. Μεταφορείς από την περιοχή του Κόλπου, την Τουρκία, την Κίνα και τη Ρωσία έχουν ισχυρές κρατικές συνδέσεις που μπορούν να προκαλέσου­ν στρεβλώσει­ς στην αγορά.

Οι διαβουλεύσ­εις μεταξύ της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece