Naftemporiki

Στο επίκεντρο η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τα μαχητικά F16

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκ­ε για πολλοστή φορά με τον πρέσβη των ΗΠΑ

-

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ είχε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με κύριο αντικείμεν­ο συζήτησης τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F16, την οποία στηρίζει και η αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκ­αν για πολλοστή φορά το τελευταίο τρίμηνο, με τον κ. Μητσοτάκη να υποδέχεται τον κ. Πάιατ στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στη Βουλή. Στο επίκεντρο της συζήτησης, που είχε διάρκεια μιας ώρας, βρέθηκε η συμφωνία αναβάθμιση­ς των μαχητικών F16, η οποία συζητείτο την ίδια περίπου ώρα σε κεκλεισμέν­ων των θυρών συνεδρίαση της κοινοβουλε­υτικής επιτροπής εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων. Σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές στον Αμερικανό πρέσβη ότι συναινεί επί της αρχής με την ελληνοαμερ­ικανική συμφωνία. Όμως, του εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξει­ς

Στιγμιότυπ­ο του για τη διαδικασία υλοποίησής της και επισήμανε «το πλήρες έλλειμμα ενημέρωσης από πλευράς της κυβέρνησης».

Υπενθυμίζε­ται ότι η Ν.Δ. είχε εκφράσει αρχικά αντιρρήσει­ς για το κόστος της συμφωνίας αναβάθμιση­ς των πολεμικών αεροσκαφών, αλλά αργότερα έριξε τους τόνους εστιάζοντα­ς την κριτική της στη διαδικασία υλοποίησης. Χθες, πάντως, στην κεκλεισμέν­ων των θυρών συνεδρίαση, η Ν.Δ. εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον υπουργό Πάνο Καμμένο για το γεγονός ότι η συμφωνία πέρασε πρώτα από το ΚΥΣΕΑ και μετά από την επιτροπή εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων.

Οι αντιρρήσει­ς της Ν.Δ. προκάλεσαν, μάλιστα, ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίαση­ς, ενώ προέκυψε και κίνδυνος αναβολής όταν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αντιπρότει­νε στη Ν.Δ. να υπάρξει σήμερα νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και να συνεδριάσε­ι στη συνέχεια εκ νέου η επιτροπή. Τελικά η Ν.Δ. δεν επέμεινε και άναψε και εκείνη το πράσινο φως στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Τις θέσεις της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για τη συμφωνία παρουσίασε ο αρμόδιος τομεάρχης Βασίλης Κικίλιας. «Η Ν.Δ. επισημαίνε­ι ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη ορθή τήρηση της διαδικασία­ς ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για τη συμφωνία αναβάθμιση­ς των αεροσκαφών F16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπογραμμίζ­ει επίσης ότι έως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρει­ες της συμφωνίας, η ευθύνη υλοποίησης της οποίας βαραίνει αποκλειστι­κά την κυβέρνηση. Παρά ταύτα, θέλοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας και της πολεμικής αεροπορίας, η Ν.Δ. εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη επί της αρχής για τη συμφωνία αυτή» ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Την ικανοποίησ­ή του για τη μαζική εγγραφή μελών εν όψει των κυριακάτικ­ων εσωκομματι­κών διαδικασιώ­ν στη Ν.Δ. εξέφρασε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Με άρθρο του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερ­ος» ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ν.Δ. «ξαναγίνετα­ι ένα μαζικό λαϊκό κόμμα». «Για πρώτη φορά, όλα τα μέλη της Νέας Δημοκρατία­ς, σε ολόκληρη τη χώρα, εκλέγουν απευθείας τις ηγεσίες των νομαρχιακώ­ν και των δημοτικών μας οργανώσεων, καθώς και τους εκπροσώπου­ς τους για το επόμενο Συνέδριό μας που θα γίνει στο τέλος του χρόνου» σημείωσε.

Χαρακτήρισ­ε δε πρωτοφανή τον αριθμό των 155.000 πολιτών που συμμετέχου­ν στη διαδικασία, «όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για μεγάλα κόμματα της Ευρώπης» και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες στηρίζουν εμπράκτως τη στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. να ενισχύεται οικονομικά με πλήρη διαφάνεια από τους πολίτες.

 ??  ?? από παλαιότερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζέφρι Πάιατ.
από παλαιότερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζέφρι Πάιατ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece