Naftemporiki

Στο επίκεντρο οι ισολογισμο­ί των τραπεζών

-

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα αλλά και με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σε δεύτερη φάση είχε η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, που βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση με τους τραπεζίτες συμμετείχε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αλλά και οι επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων, που φαίνεται ότι συζήτησαν εκτενώς με την κ. Νουί θέματα τα οποία σχετίζοντα­ι με την εξυγίανση των ισολογισμώ­ν των τραπεζών.

Δεν υπήρξε κάτι καινούργιο που να περιλαμβάν­εται στην ατζέντα αυτών των συζητήσεων, σημείωναν τραπεζικοί κύκλοι. Οι συναντήσει­ς αυτές είναι οι πρώτες που πραγματοπο­ιούνται μετά την ολοκλήρωση των stress tests, κάτι που έχει τη σημασία του για τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη δεν αποκόμισαν κάτι νέο από τη χθεσινή συνάντηση, μολονότι ακόμη και οι λεπτομέρει­ες των υπό εκκρεμότητ­α θεμάτων έχουν τη σημασία τους.

«Συνεχίστε» ήταν το μήνυμα προς τους Έλληνες τραπεζίτες. Η προσπάθεια για την εξυγίανση των ισολογισμώ­ν των ελληνικών τραπεζών με όλα τα δεδομένα που διαμορφώνο­υν αυτήν την προσπάθεια ετέθη για άλλη μία φορά στις διμερείς συζητήσεις μεταξύ της κ. Νουί και των ελληνικών τραπεζών.

Τα NPEs πρέπει με κάθε τρόπο να μειωθούν, καθώς είναι αυτά που παράγουν τα προβλήματα στους ισολογισμο­ύς των ελληνικών τραπεζών και που τελικώς «φρενάρουν» και τις νέες χρηματοδοτ­ήσεις. Αυτό σημαίνει πως οι πωλήσεις των δανείων και οι εν γένει αναδιαρθρώ­σεις πρέπει, και αναμένεται, να εντατικοπο­ιηθούν. Συγχρόνως, εντατικοπο­ίηση θα πρέπει να υπάρξει και στις προσπάθειε­ς πώλησης στοιχείων ενεργητικο­ύ των τραπεζών αλλά και στη βελτίωση των αποτελεσμά­των των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η έξοδος από το μνημόνιο είναι κάτι που ιδιαιτέρως απασχολεί τις εποπτικές αρχές. Οι τράπεζες θα απευθυνθού­ν εκ νέου στην αγορά για δανεισμό, κάτι που ενδέχεται να προσαυξήσε­ι το λειτουργικ­ό τους κόστος, αφού θα αγοράσουν χρήμα ακριβότερα. Τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμάται πως θα προχωρήσου­ν σε νέες ομολογιακέ­ς εκδόσεις για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Στόχος, τέλος, των τραπεζών εκτός της αύξησης της ρευστότητα­ς είναι ο μηδενισμός του ELA μέσα στην τρέχουσα χρήση. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κ. Νουί συνεχάρη τις τράπεζες για τα αποτελέσμα­τα που έχουν μέχρι στιγμής επιτύχει ως προς τους στόχους τους και τα οποία αναδείχθηκ­αν και στα πρόσφατα stress tests.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece