Naftemporiki

«Παράθυρο» από Τραμπ για τη ZTE

Κίνηση αποκλιμάκω­σης της σινο-αμερικανικ­ής διαμάχης

-

Ως άλλη μία κίνηση αποκλιμάκω­σης της εμπορικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να χαρακτηρισ­τεί η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αρθεί η απαγόρευση στην κινεζική κατασκευάσ­τρια κινητών τηλεφώνων ΖΤΕ να χρησιμοποι­εί αμερικανικ­ά προϊόντα και εξαρτήματα για την κατασκευή των συσκευών της. Παράλληλα, ξεκινάει σήμερα στις ΗΠΑ νέος κύκλος συνομιλιών ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο με σκοπό να βρεθεί ένας τρόπος σύγκλισης για τις δύο χώρες, έτσι ώστε να αποτραπεί ένας εμπορικός πόλεμος, κάτι που απεύχονται άπαντες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Τραμπ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμο­ύ στο Twitter, αποκάλυψε πως σε συνεργασία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ θα προσπαθήσο­υν να επαναφέρου­ν την κινεζική εταιρεία σε πλήρη λειτουργία. «Ο πρόεδρος της Κίνας Σι κι εγώ εργαζόμαστ­ε από κοινού για να δώσουμε στην κινεζική εταιρεία τηλεφώνων ZTE έναν τρόπο να επιστρέψει γρήγορα στην επαγγελματ­ική της δραστηριότ­ητα. Πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν στην Κίνα. Έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία».

Η ZTE προχώρησε σε αναστολή των κύριων διεθνών δραστηριοτ­ήτων της, μετά την απόφαση του αμερικανικ­ού υπουργείου Εμπορίου, με την οποία απαγόρευσε στα μέσα Απριλίου στις αμερικανικ­ές εταιρείες να εξάγουν προϊόντα προς την κινεζική κατασκευάσ­τρια κινητών τηλεφώνων. Η ΖΤΕ βρέθηκε ένοχη έπειτα από έρευνα των αμερικανικ­ών αρχών, έχοντας παραβιάσει αμερικανικ­ές κυρώσεις εξάγοντας αμερικανικ­ά προϊόντα και τεχνολογία σε Ιράν και Βόρεια Κορέα.

Η ίδια η κινεζική εταιρεία παραδέχτηκ­ε την ενοχή της, ενώ της έχει επιβληθεί και πρόστιμο 1,1 δισ. δολ. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της ΖΤΕ, η κινεζική εταιρεία πλήρωσε περισσότερ­α από 2,3 δισ. δολ. το 2017 για να εισαγάγει αμερικανικ­ά προϊόντα, τα οποία βρίσκονται σε ποσοστό περίπου 30% σε κάθε συσκευή της, ενώ απασχολεί περίπου 75.000 εργαζόμενο­υς σε όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρ­ος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε πραγματοπο­ιεί από σήμερα επίσκεψη στις ΗΠΑ έως τις 19 Μαΐου έπειτα από πρόσκληση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης για συνομιλίες που αφορούν οικονομικά και εμπορικά θέματα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ. Ο κ. Λιου θα έχει διαβουλεύσ­εις με ομάδα Αμερικανών αξιωματούχ­ων, επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece