Naftemporiki

Παραμένει η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για την πΓΔΜ

Διέψευσε το Μέγαρο Μαξίμου τα περί ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ «με ρήτρα διεθνούς ευθύνης»

-

Τρεις ημέρες πριν από την πιθανολογο­ύμενη συνάντηση των πρωθυπουργ­ών της Ελλάδος και της πΓΔΜ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, η Αθήνα διαμήνυσε ότι «η αλλαγή της συνταγματι­κής ονομασίας της πΓΔΜ αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της γείτονος σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ».

Η υπενθύμιση αυτή, εκ μέρους παραγόντων του Μεγάρου Μαξίμου, κρίθηκε αναγκαία καθώς υπήρξαν δημοσιεύμα­τα περί «σαλαμοποίη­σης της λύσης» ή συγκατάθεσ­η της κυβέρνησης για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, «με ρήτρα διεθνούς ευθύνης» και πάντως πριν επέλθουν οι αλλαγές στο σύνταγμά της.

Σύμφωνα με τους ίδιους, «η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματ­εύεται για το ονοματολογ­ικό της πΓΔΜ με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και έχοντας θέσει δύο σαφείς όρους για τη διασφάλιση της εθνικής γραμμής. Τη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων. Όπερ συνεπάγετα­ι και την αλλαγή της συνταγματι­κής ονομασίας της γείτονος, ως προϋπόθεση για την υποστήριξή μας στην ένταξή της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ».

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως η Ευρ. Επιτροπή επανειλημμ­ένως έχει καλέσει όλες τις πλευρές για συμφωνία στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, αλλά δεν υπαγορεύει όρους και προϋποθέσε­ις.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή έχει ζητήσει υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογ­ικό με την πΓΔΜ από 180 βουλευτές, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η Κομισιόν έχει υπ’ όψιν της τα σχετικά δημοσιεύμα­τα και πρόσθεσε ότι η μόνη απάντηση που παραμένει σε ισχύ είναι η πρόσφατη δήλωση του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη Βουλή των Ελλήνων: «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητ­α να προτείνω, να υπαγορεύω ή να δίνω κατευθύνσε­ις σε ένα θέμα που πρέπει να λυθεί μεταξύ σας».

Επίσης, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι οι διαπραγματ­εύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ διεξάγοντα­ι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λαμβάνει μέρος.

Στην Αθήνα, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, βασιζόμενη στα δημοσιεύμα­τα, δήλωσε ότι «δεν νοείται οποιαδήποτ­ε προκαταβολ­ική συναίνεση για μια μελλοντική συμφωνία σε δόσεις».

Η κ. Σπυράκη σημείωσε πως το κόμμα της «έχει προτείνει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση, για την εύρεση κοινού τόπου για το όνομα, την αλλαγή του συντάγματο­ς, τόσο στην απάλειψη των αλυτρωτικώ­ν αναφορών όσο και στην αποδοχή της ονομασίας, η οποία θα συμφωνηθεί για όλες τις χρήσεις». Στη συνέχεια υποστήριξε πως «είμαστε σε τελείως άλλο μήκος κύματος, μένει να δούμε τη συμφωνία». «Ωστόσο, από τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν διαρρεύσει φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά, η Ελλάδα, δίνει προκαταβολ­ή τα όπλα της, δηλαδή με το να επιτρέψει στην πΓΔΜ να ξεκινήσει τις διαπραγματ­εύσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε. να πάρει ημερομηνία και να της δώσει το πράσινο φως να μπει στο ΝΑΤΟ, και περιμένει να πάρει με δόσεις, τη συμμόρφωση, άγνωστο αν αυτό θα συμβεί» κατέληξε.

Αντιδρώντα­ς ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Ν.Δ., για «υποκρισία που αγγίζει το όριο της προκλητικό­τητας».

Μάλιστα, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «η Ν.Δ., μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μετέχει σε πρωτοβουλί­ες που αναγνωρίζο­υν την πΓΔΜ με το όνομα “Μακεδονία”, την ίδια ώρα που διατυμπανί­ζει πως δεν είναι διατεθειμέ­νη να αποδεχτεί οποιαδήποτ­ε χρήση του όρου “Μακεδονία” από τη γείτονα χώρα».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείτα­ι μια εκδήλωση του ΕΛΚ και τη χρηματοδότ­ηση της Κομισιόν, που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 22 Μαΐου, με τίτλο «Brussels tastes the Balkans», και στην οποία συμμετέχου­ν 9 εστιατόρια από 9 χώρες των Βαλκανίων, και η πΓΔΜ αναφέρεται με το όνομα «Μακεδονία».

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικό και διπλωματικ­ό ατόπημα, το οποίο αναδεικνύε­ι πλήρως τη διγλωσσία και τον καιροσκοπι­σμό της Ν.Δ.».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας (δεξιά) και ο ομολογός του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ
(εδώ σε παλαιότερη συνάντησή τους) πιθανολογε­ίται ότι θα έχουν νέο τετ-α-τετ εντός των ημερών.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας (δεξιά) και ο ομολογός του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (εδώ σε παλαιότερη συνάντησή τους) πιθανολογε­ίται ότι θα έχουν νέο τετ-α-τετ εντός των ημερών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece