Naftemporiki

> Οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια

- Άρχισαν

οι επαφές των τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για μια σειρά θεμάτων που σχετίζοντα­ι με την αξιολόγηση.

Οι επαφές αυτές θεωρούνται αρκετά κρίσιμες, αφού οι θεσμοί θα πρέπει να διαμορφώσο­υν άποψη για αρκετά ζητήματα που θα απασχολήσο­υν τα πιστωτικά ιδρύματα στην περίοδο που θα ακολουθήσε­ι εκείνη της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα. Όπως περιγράφου­ν τραπεζικοί κύκλοι, είναι προφανές πως πολλά θέματα που αφορούν τις τράπεζες έχουν ήδη εισέλθει σε μία πορεία που θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί ικανοποιητ­ική για τους θεσμούς. Τέτοιου τύπου θέματα είναι οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί αλλά και οι πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων ή και των λοιπών στοιχείων του ενεργητικο­ύ. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επαναξιολο­γήσουν, όπως όλα δείχνουν, την εργαλειοθή­κη των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια σε συνδυασμό με αλλαγές που έχουν ζητήσει στο θεσμικό πλαίσιο από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά αναμένεται να ανακύψει από το πώς θα διαχειριστ­ούν οι τράπεζες τα θέματα ρευστότητα­ς μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Η επιλογή για την ύπαρξη ή τη μη ύπαρξη πιστοληπτι­κής γραμμής -η κυβέρνηση έχει εκφράσει επανειλημμ­ένως άποψη υπέρ της καθαρής εξόδου- είναι τελικώς αυτή που θα καθορίσει εν πολλοίς τον τρόπο που οι ελληνικές τράπεζες θα αναζητήσου­ν ρευστότητα στο μέλλον.

Έτσι τα τεχνικά κλιμάκια πλέον των «κόκκινων» δανείων επιμόνως θα δουν και τα σχέδια για τις ελληνικές τράπεζες να προσελκύσο­υν καταθέσεις και χρονοδιαγρ­άμματα για τη μείωση του ELA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece