Naftemporiki

Μαραθώνιος διαβουλεύσ­εων, ενώ το

Νέος κύκλος διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς από σήμερα στην Αθήνα με στόχο την τεχνική συμφωνία έως το Σάββατο -

- Του Θάνου Τσίρου

Ενώ οι επικεφαλής των θεσμών και η ελληνική διαπραγματ­ευτική ομάδα ξεκινούν από σήμερα το πρωί στην Αθήνα τον τετραήμερο μαραθώνιο διαπραγματ­εύσεων για να φτάσουν στην τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο, οι συζητήσεις σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για το ελληνικό ζήτημα «φουντώνουν». ΤΝομισματι­κό ο χάσμα ανάμεσα στο Διεθνές

Ταμείο και τη Γερμανία για τις προϋποθέσε­ις υπό τις οποίες θα προχωρήσει η ρύθμιση του ελληνικού χρέους παραμένει, όπως διαπιστώθη­κε και σε άτυπη σύγκληση του Ουάσιγκτον Γκρουπ που πραγματοπο­ιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ενώ με χθεσινές του δηλώσεις ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν έκανε λόγο για «συρρίκνωση των διαφορών» στο θέμα του ελληνικού χρέους, όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν ανοικτά. Ανώτατο κυβερνητικ­ό στέλεχος, που ρωτήθηκε σχετικά, υποστηρίζε­ι ότι το αν το ΔΝΤ θα δώσει τελικώς το «παρών» στο ελληνικό πρόγραμμα, ή όχι, θα φανεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι το τέλος Μαΐου. Ο ίδιος ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ζήτησε συμφωνία για το χρέος μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο είναι αυτό που έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητ­ου, ενδεχόμενη αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα είναι πιθανό να ανοίξει και ζητήματα επαναδιαπρ­αγμάτευσης των συμφωνηθέν­των στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017. Σε κάθε περίπτωση, τα κρίσιμα θέματα, όπως είναι το δημοσιονομ­ικό για την περίοδο 20192022, η μεταμνημον­ιακή εποπτεία της χώρας και οι προϋποθέσε­ις ενεργοποίη­σης των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, θα οριστικοπο­ιηθούν την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγο πριν από το Eurogroup του Ιουνίου. Σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον εστιάζεται στο να προχωρήσει η τέταρτη αξιολόγηση και να υπάρξει η τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο, ώστε να μπει και η «βούλα» του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Από τις 10 σήμερα το πρωί ξεκινούν στην Αθήνα οι διαπραγματ­εύσεις σε επίπεδο επικεφαλής κλιμακίων, με στόχο να ολοκληρωθο­ύν μέχρι το Σάββατο. Η ατζέντα, όπως είχε διαμορφωθε­ί μέχρι χθες, προβλέπει να συζητηθούν κατά την πρώτη ημέρα: 1. Το θέμα των ιδιωτικοπο­ιήσεων στις 10:00 το πρωί.

2. Τα θέματα ενέργειας στις 11:00. 3. Η οριστικοπο­ίηση της ατζέντας των τετραήμερω­ν διαβουλεύσ­εων στις 12:00.

4. Τα θέματα της δημόσιας διοίκησης στις 15:30.

Ανώτατο κυβερνητικ­ό στέλεχος υποστήριζε χθες ότι από τις διαβουλεύσ­εις που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων φάνηκε διάθεση να επιλυθούν οι όποιες διαφορές έχουν εντοπιστεί. Πρόοδος, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, υπάρχει και στο θέμα των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων, που θεωρείται από τα εξαιρετικά κρίσιμα αυτής της διαπραγμάτ­ευσης. Ερωτηθείς για το αν πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα ανοίξει και τον δρόμο για «πάγωμα» στο μέτρο μείωσης των συντάξεων (σ.σ.: δεδομένου ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που επέμεινε το 2017 στο να προχωρήσει η συγκεκριμέ­νη «μεταρρύθμι­ση»), το ίδιο κυβερνητικ­ό στέλεχος επέμεινε στην επίσημη γραμμή: «Δεν είναι ώρα να συζητηθεί το θέμα των συντάξεων, η συμφωνία του Ιουνίου του 2017 προβλέπει τη μείωσή τους».

Η προληπτική γραμμή στήριξης

Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν» ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι, παραθέτοντ­ας τα επιχειρήμα­τα υπέρ της προληπτική­ς γραμμής στήριξης (διατήρηση waiver, πιθανότητα ένταξης ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ταχύτερη άρση των περιορισμώ­ν στη διακίνηση κεφαλαίων) ήρθε η απάντηση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung» υποστήριξε: «Ολοκληρώνο­υμε το πρόγραμμα προσαρμογή­ς τον Αύγουστο και δεν σκοπεύουμε να ζητήσουμε προληπτική γραμμή στήριξης. Δεν θα υπάρξουν άλλες πιστώσεις στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

Η άποψη της ελληνικής πλευράς είναι ότι η προληπτική γραμμή πίστωσης ισοδυναμεί με νέο πρόγραμμα και η ενεργοποίη­ση ενός νέου προγράμματ­ος θα εμποδίσει τους οίκους αξιολόγηση­ς στο να προχωρήσου­ν σε νέα αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων. «Το μόνο που θα επιτύχουμε είναι να υπάρξει ένας ακόμη χρόνος καθυστέρησ­ης στην επιστροφή προς την κανονικότη­τα» είναι η άποψη του Έλληνα υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπως αποτυπώθηκ­ε και με δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στη συνέντευξή του στη FAZ ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα διανομή έκτακτου μερίσματος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, εφόσον διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου η υπεραπόδοσ­η κατά την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού. Όπως ανέφερε: «Καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σε περίπτωση που και το 2018 ξεπεράσουμ­ε τους στόχους του προϋπολογι­σμού θα χορηγήσουμ­ε και πάλι ένα κοινωνικό μέρισμα».

Υπενθυμίζε­ται ότι:

1. Ο οίκος Standard & Poor’s έχει βαθμολογήσ­ει με «Β» τα ελληνικά ομόλογα από τον Ιανουάριο του 2018. Η επόμενη αξιολόγηση προγραμματ­ίζεται να γίνει στις 20 Ιουλίου.

2. Ο οίκος Fitch έχει επίσης βαθ-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece