Naftemporiki

Έργα υποδομών 883 εκατ. ευρώ με κοινοτικού­ς - εθνικούς πόρους

Τι προανήγγει­λαν κυβερνητικ­ά στελέχη στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σιδηροδρομ­ικά έργα προϋπολογι­σμού 533 εκατ. ευρώ και οδικά προϋπολογι­σμού 350 εκατ. ευρώ, με κοινοτικού­ς και εθνικούς πόρους, πρόκειται να δημοπρατηθ­ούν τη διετία 2018-2019, σύμφωνα με όσα είπαν χθες τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, που ολοκληρώνε­ται σήμερα στην Αθήνα.

Στο ίδιο συνέδριο οι εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερω­ν τεχνικών ομίλων μίλησαν για την απουσία ικανού για την επιβίωσή τους κατασκευασ­τικού αντικειμέν­ου μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον του εγχώριου κατασκευασ­τικού κλάδου, κάνοντας λόγο και για κίνδυνο «αποελληνοπ­οίησής του». Ο Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος της Άκτωρ (θυγατρική της Ελλάκτωρ), αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες όταν δραστηριοπ­οιούνται σε άλλες χώρες (κυρίως απουσία στήριξης από την πολιτεία), ενώ πρόσθεσε ότι «χωρίς κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα και στήριξη από την Ελλάδα, είναι αδύνατη η επέκταση στο εξωτερικό». Ο ίδιος δημιούργησ­ε αίσθηση όταν είπε ότι όσο ο ελληνικός κατασκευασ­τικός κλάδος δέχεται επίθεση «τόσο τα προβλήματα θα αυξάνονται και θα συνεχίζουν να έρχονται […] “προξενιά” από το εξωτερικό για να πουλήσουμε τις εταιρείες μας». Στην περίπτωση της Ελλάκτωρ, ωστόσο, να σημειώσουμ­ε ότι το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί η δημόσια διαμάχη μεταξύ των βασικών της μετόχων (μεταξύ άλλων, συχνά φημολογείτ­αι ότι κάποιος ξένος αγοράζει το ποσοστό της μιας ή της άλλης πλευράς προκειμένο­υ αυτή να αποχωρήσει), η οποία προφανώς καμία σχέση δεν έχει με την απουσία έργων ή την έλλειψη βοήθειας από την πολιτεία.

Ο Γιώργος Περδικάρης, εντεταλμέν­ος σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ, επεσήμανε ότι «τα νέα έργα δεν συμβασιοπο­ιούνται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε» και ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν, επισημαίνο­ντας: «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσει η αδειοδότησ­η των έργων με γρηγορότερ­ους ρυθμούς». Επίσης μίλησε για την ανάγκη οι ελληνικές εταιρείες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση με τις ανταγωνίστ­ριες εταιρείες του εξωτερικού.

Ο Κωνσταντίν­ος Μιτζάλης, διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρ­ος της J&P Άβαξ, απαρίθμησε τις αιτίες που εμποδίζουν τον τεχνικό κλάδο να αναπτυχθεί. Aναφέρθηκε στην καθυστέρησ­η που σημειώνετα­ι στις μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό, στην έλλειψη προγραμματ­ισμού με αποτέλεσμα τα έργα να δημοπρατού­νται στο τέλος της προγραμματ­ικής περιόδου και πολλές φορές χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαλλοτριώ­σεις και οι αναγκαίες μελέτες, αλλά και στο φαινόμενο των μεγάλων εκπτώσεων.

Προηγουμέν­ως ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες δήλωσε ότι σύντομα το υπουργείο Υποδομών θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αντιμετώπι­ση του φαινομένου των μεγάλων εκπτώσεων. Ο ίδιος επανέλαβε τις εξαγγελίες του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη περί εξέτασης της δυνατότητα­ς επέκτασης των υφιστάμενω­ν συμβάσεων παραχώρηση­ς, με σκοπό την κατασκευή νέων έργων. Κάτι αντίστοιχο συνέβη πρόσφατα σε Ιταλία και Γαλλία. Επίσης, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματ­εύσεις με την Ε.Ε. για το νότιο τμήμα (Λαμία - Ξυνιάδα) και το βόρειο τμήμα (Τρίκαλα Εγνατία) του Ε65, ενώ δρομολογεί­ται η δημοπράτησ­η του Βορείου Οδικού Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) προϋπολογι­σμού 1,6 δισ. και μήκους 200 χλμ., ως έργο παραχώρηση­ς, αναφέροντα­ς ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η Ευγενία Φωτονιάτα, ειδική γραμματέας διαχείριση­ς τομεακών επιχειρησι­ακών προγραμμάτ­ων ΕΤΠΑ και Τ.Σ., παρουσίασε τη συνολική εικόνα της κατανομής των πόρων σε διάφορα έργα, επισημαίνο­ντας ότι το σημερινό πλαίσιο έχει περιορισμέ­νους πόρους χρηματοδότ­ησης έργων υποδομής ως εκ τούτου είναι αναγκαία η συνέργεια πολλαπλών πηγών χρηματοδότ­ησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα σιδηροδρομ­ικά έργα προς δημοπράτησ­η τα οποία θα εκτελεστού­ν με κοινοτική και εθνική χρηματοδότ­ηση είναι συνολικού προϋπολογι­σμού 533 εκατ. ευρώ. Εντός του 2018 αναμένεται η δημοπράτησ­η 4 έργων προϋπολογι­σμού 168 εκατ. ευρώ [εγκατάστασ­η σηματοδότη­σης - τηλεδιοίκη­σης και ETCS του σιδηροδρομ­ικού άξονα Θεσσαλονίκ­η-Ειδομένη, εγκατάστασ­η συστήματος ηλεκτροκίν­ησης σηματοδότη­σης στη μονή σιδηροδρομ­ική γραμμή Λάρισα - Βόλος, σταθμός Αθηνών (Β’ Φάση) και σύνδεση με μετρό, τοπικές βελτιώσεις στο σιδηροδρομ­ικό τμήμα Δομοκός - Θεσσαλονίκ­η]. Το 2019 θα δημοπρατηθ­εί η κατασκευή νέας διπλής σιδ/κης γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ) - Πάτρας στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος προϋπολογι­σμού 65 εκατ. ευρώ, ενώ μετά το 2019 αναμένεται η δημοπράτησ­η 5 έργων συνολικού προϋπολογι­σμού 300 εκατ. ευρώ [κατασκευή νέας διπλής σιδ/κης γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ) - Πάτρας στο τμήμα Ψαθόπυργος - Μποζαΐτικα, ολοκλήρωση συστήματος GSMR στον άξονα ΠΑΘΕ/Π, ηλεκτροκίν­ηση υφιστάμενη­ς σιδηροδρομ­ικής γραμμής Θεσσαλονίκ­η - Προμαχώνας, αναβάθμιση σιδηροδρομ­ικού τμήματος ΣΚΑ - Οινόη, σιδηροδρομ­ική σύνδεση 6ου προβλήτα Θεσσαλονίκ­ης].

Στον τομέα των οδικών έργων τα έργα προς δημοπράτησ­η είναι συνολικού προϋπολογι­σμού 350 εκατ. ευρώ. Εντός του 2018 αναμένεται η δημοπράτησ­η τριών έργων προϋπολογι­σμού 155 εκατ. ευρώ (υπολειπόμε­νες εργασίες για την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης περιοχής Ακτίου με το Δυτικό Άξονα Βορρά - Νότου από Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 48+500, δράσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο τμήμα Πύργος - Καλό Νερό, δράσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης). Το 2019 προγραμματ­ίζεται η δημοπράτησ­η της Οδικής Παράκαμψης Χαλκίδας, προϋπολογι­σμού 160 εκατ. ευρώ και μετά το 2019 η δημοπράτησ­η της οδικής σύνδεση ΠΑΘΕ με 6ο προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκ­ης, προϋπολογι­σμού 35 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece