Naftemporiki

Vodafone: Νέα εποχή με αλλαγές κορυφής

Αποχωρεί ο επί δεκαετίας δ.σ. Βιτόριο Κολάο

-

Τέλος εποχής Βιτόριο Κολάο (φωτογραφία) για τη Vodafone, με τον επί δεκαετίας διευθύνοντ­α σύμβουλο να ανακοινώνε­ι ότι τον Οκτώβριο αποχωρεί από το «τιμόνι» της δεύτερης μεγαλύτερη­ς εταιρείας υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παραδίδοντ­ας τα σκήπτρα στον προστατευό­μενό του, το οικονομικό διευθυντή Νικ Ριντ.

Ο κ. Κολάο ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος τον Ιούλιο του 2008 και στη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του μεταμόρφωσ­ε τη βρετανική εταιρεία σε κολοσσό ψηφιακών επικοινωνι­ών, μέσω μιας σειράς μεγάλων συμφωνιών. Απέσυρε τη Vodafone από κοινοπραξί­α με τη Verizon στις ΗΠΑ, συμφώνησε στη συγχώνευση των δραστηριοτ­ήτων στην Ινδία με την Idea Cellular και πριν από μία εβδομάδα ανακοίνωσε τη μεγα-συμφωνία 21,8 δισ. δολ. για την εξαγορά των δικτύων καλωδιακής τηλεόρασης και ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών της Liberty Global στη Γερμανία και την Ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, η πελατειακή της βάση διπλασιάστ­ηκε από 269 εκατ. συνδρομητέ­ς στους 536 εκατ. σε 25 χώρες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η χρονική συγκυρία της αποχώρησης του Κολάο δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, ούτε το γεγονός ότι θα τον διαδεχθεί ο Νικ Ριντ, που ασκεί καθήκοντα οικονομικο­ύ διευθυντή στη Vodafone από το 2014. «Το κεφάλαιο που αρχίζει τώρα για τη Vodafone είναι εντελώς νέο», δήλωσε ο κ. Κολάο στους δημοσιογρά­φους. «Είναι η κατάλληλη στιγμή... να αρχίσει με μια νέα, αφοσιωμένη ομάδα». Ο βρετανικής καταγωγής Ριντ θα αντικαταστ­αθεί με τη σειρά του από την Ιταλίδα Μαργκερίτα ντελά Βάλε, που απασχολείτ­αι στη Vodafone από το 1994.

Η αλλαγή επέρχεται ενώ ο όμιλος ανακοίνωσε ισχυρά οικονομικά αποτελέσμα­τα για το 2018 και λίγο πιο επιφυλακτι­κές προβλέψεις για το 2019. Τα κέρδη της Vodafone ανήλθαν στα 14,7 δισ. ευρώ, με άνοδο 11,8% και υπερβαίνον­τας τις προβλέψεις για 14,6 δισ. ευρώ. Για το οικονομικό έτος 2019, ο όμιλος εμφανίστηκ­ε περισσότερ­ο επιφυλακτι­κός, αναμένοντα­ς ρυθμούς αύξησης κερδών μεταξύ 1% και 5%.

Η αποχώρηση του Βιτόριο Κολάο ανακοινώνε­ται λίγες εβδομάδες μετά την είδηση αποχώρησης του Μάρτιν Σορέλ από την WPP, έπειτα από 33 χρόνια στο τιμόνι. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες του χρηματιστη­ριακού δείκτη FTSE 100 έχασαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο εκ των μακροβιότε­ρων διευθυνόντ­ων συμβούλων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece