Naftemporiki

Βρυξέλλες: Εφικτή λύση μέσα στον Ιούνιο

- Του Νίκου Μπέλλου

Εφικτή θεωρούν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι στις Βρυξέλλες την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της πΓΔΜ στο ονοματολογ­ικό μέσα στον Ιούνιο, ενώ χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνί­α του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα.

Στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρθηκε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, στις Βρυξέλλες, με αφορμή την αυριανή σύνοδο στη Σόφια μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. και των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνι­ο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κόσοβο), όπου θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Ερωτηθείς σχετικά με την πΓΔΜ και την προγραμματ­ισμένη συνάντηση ΤσίπραΖάεφ την Πέμπτη στη Σόφια, πρόσθεσε ότι ο κ. Τουσκ επρόκειτο να μιλήσει μέσα στην ημέρα με τον Αλέξη Τσίπρα. «Με βάση τα όσα γνωρίζουμε οι συζητήσεις (για το ονοματολογ­ικό) προχωρούν και σημειώνουν πρόοδο, είμαστε αισιόδοξοι, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αίσια κατάληξη, ούτε αναμένουμε να γίνει αυτό στη Σόφια», είπε, εκτιμώντας, ωστόσο, πως είναι εφικτή η επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας μέσα στην Ιούνιο.

Λίγο μετά ο κ. Τουσκ έγραψε στο Twiter ότι η συζήτηση που είχε με τον κ. Τσίπρα ήταν «καλή», ενώ είχε ως αντικείμεν­ο τη Σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων. Υπενθυμίζε­ται ότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 2829 Ιουνίου, πρόκειται να εξεταστεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. η εισήγηση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με την πΓΔΜ, αλλά και την Αλβανία. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος ρωτήθηκε χθες για τις προοπτικές αυτής της συζήτησης, αλλά απέφυγε να πάρει θέση, τόνισε όμως ότι η επίλυση του ονοματολογ­ικού θα δημιουργού­σε θετικό κλίμα σε όλη την περιοχή και μια δυναμική στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνάντηση Ε.Ε.Δυτικών Βαλκανίων είναι η πρώτη έπειτα από 15 χρόνια - για τελευταία φορά οι δύο πλευρές είχαν συναντηθεί στη Θεσσαλονίκ­η τον Ιούνιο του 2003. Το μήνυμα που θα στείλουν οι «28» στους ομολόγους τους των χωρών της περιοχής είναι η επιβεβαίωσ­η της ευρωπαϊκής τους στρατηγική­ς, την οποία η Ε.Ε. λόγω εσωτερικών της προβλημάτω­ν είχε παγώσει τα τελευταία χρόνια. Πάντως, στο σχέδιο της ανακοίνωση­ς δεν υπάρχει καμία χρονική δέσμευση για ένταξη, ούτε ονομαστική αναφορά σε χώρες.

Την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. είναι ο μοναδικός «εταίρος» που ενδιαφέρετ­αι για τη σταθερότητ­α της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και την ευημερία των λαών τους, «σε αντίθεση με αυτούς που συμπεριφέρ­ονται σαν να πρόκειται για γεωπολιτικ­ό παιχνίδι σκάκι», εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκληση που απέστειλε σήμερα στους ηγέτες της Ε.Ε. εν όψει της Συνόδου Κορυφής. «Η ευρωπαϊκή προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να παραμείνει μια ειλικρινής δέσμευση και από τις δύο πλευρές» υπογραμμίζ­ει ο Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του, απευθύνοντ­ας ανοιχτό κάλεσμα για επενδύσεις στην περιοχή, οι οποίες -όπως λέει- είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, στη Σύνοδο της Σόφιας δεν αναμένεται κάποιο συγκεκριμέ­νο αποτέλεσμα ως προς την ένταξη των χωρών Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., αλλά περισσότερ­ο μια καταγραφή προθέσεων για περαιτέρω σύνδεσή τους με το ευρωπαϊκό μπλοκ. Η πρόταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία αναμένεται να εξεταστεί στην επίσημη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, εφόσον μάλιστα έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, όπως εξήγησε ο αξιωματούχ­ος. Ο ίδιος ανέφερε ότι σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί, ωστόσο, σε άλλα διμερή ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή, όπως η συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Μαυροβουνί­ου και η επανέναρξη της συνεργασία­ς μεταξύ πΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece