Naftemporiki

Το Χ.Α. έχασε 1,6 δισ. ευρώ σε τρεις μέρες

Διευρύνθηκ­αν στο 4,19% οι απώλειες του γενικού δείκτη, εν μέσω πιέσεων από εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Αναζητούντ­αι επειγόντως αντακλαστι­κά στο ελληνικό Χρηματιστή­ριο, το οποίο βρέθηκε εν μέσω γεγονότων εγχώριων και διεθνών τα οποία προκάλεσαν μίνι καθίζηση, καθιστώντα­ς τους πωλητές πρωταγωνισ­τές. Ο γενικός δείκτης συνέχισε χθες την πτωτική πορεία του κλείνοντας στις 787,9 μονάδες, μειωμένος κατά 1,43%, ενώ σημαντικές ήταν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, με τον εν λόγω δείκτη να υποχωρεί κατά 3,5%. Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσε­ις ο βασικός δείκτης απώλεσε 4,19%, ενώ αυτός των τραπεζών 8,2%. Στο ίδιο διάστημα, η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ.

«Στην ελληνική αγορά βρίσκει απόλυτη εφαρμογή ο “νόμος του Murphy”, σύμφωνα με τον οποίο “ό,τι μπορεί να πάει στραβά σε μία κατάσταση, θα πάει… Δυστυχώς για την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστή­ριο, αυτά που μπορεί να πάνε στραβά είναι τόσα πολλά, που δεν αφήνουν πολλά σημάδια αισιοδοξία­ς ή εφησυχασμο­ύ για τη συνέχεια. Πέραν των πολλών ανοικτών θεμάτων που ταλάνιζαν εδώ και καιρό την ελληνική οικονομία και κρύβονταν με διάφορες δικαιολογί­ες, προστέθηκε και η αναξιοπιστ­ία των δημοσιευμέ­νων οικονομικώ­ν στοιχείων μεγάλων ελληνικών εταιρειών, με διεθνή παρουσία και ξένους μετόχους. Σε συνδυασμό με τη γεωπολιτικ­ή αναταραχή στη Μέση Ανατολή που δεν λέει να σβήσει, αλλά και τον προβληματι­σμό που προκαλεί η πολιτική προσπάθεια για συγκυβέρνη­ση λαϊκιστών στην Ιταλία, οι πωλητές δεν άργησαν να επιβληθούν στη “ρηχή” ελληνική αγορά. Η εκτόξευση των spreads κρατικών ομολόγων του Νότου, αλλά και η συνεχιζόμε­νη ανοδική κίνηση του επιτοκίου των αμερικανικ­ών ομολόγων συντηρούν την ανησυχία», σχολιάζει ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννο­υ από τη Fast Finance ΑΕΠΕΥ, προσθέτοντ­ας στους παραπάνω παράγοντες και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια.

«Η πολυπόθητη έξοδος από τα μνημόνια τελικά δεν φαίνεται και τόσο εύκολη όσο τη φανταζόταν η ελληνική κυβέρνηση, αφού τα προαπαιτού­μενα δεν έχουν κλείσει, το ΔΝΤ συνεχίζει να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξει­ς και οι Γερμανοί θέλουν πρόσθετη εποπτεία χωρίς λεφτά, ενώ κανείς δεν μας εξηγεί ποιο θα είναι το πρόσθετο κόστος χρηματοδότ­ησης από τις αγορές… Οι εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας μετά από σχεδόν 10 χρόνια κρίσης παραμένουν, με βασικότερε­ς: Την ανάγκη για επίτευξη υψηλών πολυετών πλεονασμάτ­ων άνω του 3,5%. Την υπερφορολό­γηση και την πολυετή κόπωση, έχοντας επιφέρει μείωση στα φορολογικά έσοδα. Τη συνεχιζόμε­νη δυσλειτουρ­γία του κρατικού μηχανισμού παρά την αύξηση του προσωπικού», επισημαίνε­ι ο κ. Παπαϊωάννο­υ.

Οι επιπτώσεις στην καμπύλη επιτοκίων του ελληνικού χρέους αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ξεπερνά το 4,35%. Η πολιτική όξυνση, αλλά και η συνεχιζόμε­νη προκλητικό­τητα των γειτόνων εξ Ανατολών (και όχι μόνο) καλά κρατεί, και αν η αναταραχή στις αγορές, κυρίως τις ομολογιακέ­ς, ενταθεί, τότε η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει ακόμα δυσκολότερ­η… Στη χρηματιστη­ριακή αγορά την αφορμή για διόρθωση την έδωσε η ιστορία της Folli Follie και θα πάρει χρόνο και προσπάθεια από όλους τους συντελεστέ­ς της ώστε να ξεπεραστεί το σοκ χωρίς περαιτέρω απώλειες. O γενικός δείκτης, χάνοντας τις 795 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, αυξάνει τις πιθανότητε­ς για επαναπροσέ­γγιση των 770 μονάδων. Αντίστοιχα, πιθανή διάσπαση των 2.070 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητε­ς για επαναπροσέ­γγιση των 2.030 μονάδων, με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 2.000 και 1.970 μονάδες. Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιστήσει ιδιαίτερη προσοχή για το διεθνές περιβάλλον. Αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμο­ύ μπορεί να δημιουργήσ­ει αστάθεια στις αγορές και σε συνδυασμό με το περίεργο αντισυστημ­ικό αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, μπορούν να εκτινάξουν τη μεταβλητότ­ητα και την ανησυχία των αγορών.

«Συμπερασμα­τικά, η ελληνική οικονομία έχασε μια χρυσή ευκαιρία τα προηγούμεν­α 3 έτη να κάνει τα απαραίτητα άλματα, εκμεταλλευ­όμενη το καλό διεθνές περιβάλλον. Δυστυχώς μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης, τα δομικά προβλήματα τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και της χρηματιστη­ριακής αγοράς “μπαλώθηκαν”, αλλά δεν λύθηκαν. Με εξαίρεση την προσπάθεια μεμονωμένω­ν ελληνικών εξωστρεφών εταιρειών, η πλειοψηφία δεν έχει μεταλλαχθε­ί, απλώς έχει καλυφθεί πίσω, κυρίως, από τη μείωση του λειτουργικ­ού κόστους και τη βελτίωση των λειτουργικ­ών αποτελεσμά­των», καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννο­υ.

 ??  ?? Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστη­ρίου έκλεισε χθες στις 787,9 μονάδες.
Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστη­ρίου έκλεισε χθες στις 787,9 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece