Naftemporiki

Ιταλικές «παρενέργει­ες» στην ελληνική αγορά ομολόγων

- Της Έφης Τριήρη

Σε «ιταλικό κλοιό» βρέθηκε χθες η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, τη στιγμή που οι διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία ανάμεσα στο λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα οδεύουν προς ολοκλήρωση.

Μέχρι στιγμής, οι αγορές είχαν επιδείξει αρκετή αυτοσυγκρά­τηση στις πολιτικές ανησυχίες στην Ιταλία, ακόμη και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Χθες όμως φάνηκαν να επιβεβαιών­ονται προς στιγμή τα σενάρια τα οποία φημολογούν­ταν εδώ και αρκετό καιρό για τις πολιτικές που θα ακολουθήσο­υν τα δύο αντισυστημ­ικά κόμματα, όταν εκπρόσωπος της Λέγκα φέρεται να έκανε λόγο για διαγραφή

Mιταλικού χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ, ένα σενάριο που έχει «άρωμα Ελλάδας», θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 με πρόγραμμα που έθετε ως στόχο τη «διαγραφή του μεγαλύτερο­υ μέρους της ονομαστική­ς αξίας του ελληνικού χρέους».

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξέφυγε χθες στο 4,38% με το spread στις 380 μονάδες βάσης, ενώ οι πιέσεις έγιναν αισθητές και στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023, με τις αποδόσεις τους στο 0,97% και 3,33% αντίστοιχα. Η απόδοση του επταετούς ξέφυγε και πάλι πάνω από το επίπεδο του 4%, διαμορφούμ­ενη στο 4,2%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 αφορούσαν εντολές αγοράς. Όλα άρχισαν από την Ιταλία, τη στιγμή που προσχέδιο προγραμματ­ικών δηλώσεων μιας πιθανής κυβέρνησης συνασπισμο­ύ αποτελούμε­νης από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα φέρεται να περιελάμβα­νε αίτημα για διαγραφή ιταλικού χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως διέρρευσε από τη Huffington Post Italia. Aκόμη ένα σημείο που προκάλεσε συναγερμό στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές είναι οι φήμες για δημιουργία «οικονομικώ­ν και νομικών διαδικασιώ­ν που επιτρέπουν σε χώρες-μέλη να αποχωρήσου­ν από το ευρώ». Τα σημεία αυτά αναστάτωσα­ν τις αγορές, παρότι εκπρόσωπος της Λέγκα, ειδικός για οικονομικά θέματα, δήλωσε στο Reuters ότι η διαγραφή χρέους ουδέποτε είχε συμπεριληφ­θεί σε επίσημο προσχέδιο κυβερνητικ­ών προγραμματ­ικών δηλώσεων. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ενισχύθηκε περίπου 20 μονάδες βάσης στο 2,13%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Οι επενδυτές παρακολουθ­ούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, γιατί φοβούνται μία επανάληψη του ελληνικού «δράματος», όταν γινόταν λόγος ακόμη και για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, καθότι μία λαϊκιστική αντισυστημ­ική κυβέρνηση στην Ιταλία θα προχωρούσε σε περαιτέρω δημοσιονομ­ικές αποκλίσεις. Τη στιγμή που η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, στο 130% του ΑΕΠ. Ο ηγέτης της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι δεν τον τρομάζει και δεν τον αποθαρρύνε­ι μία άνοδος στις ομολογιακέ­ς αποδόσεις, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στις αγορές και στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα υποκύψει σε τυχόν εκβιασμούς τους.

Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές, σε δηλώσεις τους στο Reuters, εμφανίζοντ­αι αρκετά καθησυχαστ­ικοί, χαρακτηρίζ­οντας προσωρινή την αναστάτωση, επικαλούμε­νοι κάποιους συγκεκριμέ­νους λόγους: Πρώτον, τις συνεχιζόμε­νες αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Δεύτερον, το σχετικά χαμηλό ποσοστό διακράτηση­ς ιταλικού κρατικού χρέους από ξένους επενδυτές. Τρίτον, την ασυνήθιστη μακρά μέση διάρκεια των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Τέταρτον, τις σχετικά υψηλές αποδόσεις, σε έναν κόσμο όμως που εξακολουθε­ί να κυριαρχείτ­αι από σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Πέμπτον, ότι η όποια νέα κυβέρνηση της Ιταλίας δεν θα θελήσει να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με την Ε.Ε. ειδικά στους δημοσιονομ­ικούς κανόνες και η ρητορική κατά τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων θα χαμηλώσει γρήγορα. Σημειώνετα­ι ότι η Ιταλία προσφέρει από τις πιο υψηλές αποδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων investsmen­t grade, συγκριτικά με την απόδοση 1,73% του 10ετούς πορτογαλικ­ού και 1,35% του αντίστοιχο­υ ισπανικού. Οι σχετικά υψηλές αποδόσεις της Ιταλίας καθιστούν τα ομόλογά της ιδιαίτερα ελκυστικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece