Naftemporiki

Στα τέλη του 2020 το e-περιουσιολ­όγιo

Τι περιλαμβάν­ει το Επιχειρησι­ακό Σχέδιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2018

- Του Γιώργου Κούρου

Σε περίπου δυόμισι χρόνια από σήμερα, ή τεσσεράμισ­ι έτη αργότερα από την αρχική δέσμευση, αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί το ηλεκτρονικ­ό περιουσιολ­όγιο ώστε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στα τέλη του 2020.

Η υλοποίηση του συγκεκριμέ­νου έργου, που ουσιαστικά αποτελεί την ηλεκτρονικ­ή βάση δεδομένων στην οποία θα έχουν καταγραφεί αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τα ακίνητα και κινητά περιουσιακ­ά στοιχεία, ακόμη και καταθέσεις και θυρίδες, όλων των φορολογουμ­ένων, είχε οριστεί για τις 30 Ιουνίου 2016.

Η νέα «ανατροπή» όσον αφορά τον χρόνο εφαρμογής του e-περιουσιολ­ογίου, για το 2020 και υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι όλα θα έχουν πάει καλά μέχρι τότε, αποκαλύπτε­ται στο Επιχειρησι­ακό Σχέδιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2018. Ειδικότερα, στο νέο Σχέδιο της ΑΑΔΕ, το οποίο έχει ήδη παρουσιάσε­ι αναλυτικά η «Ν», περιλαμβάν­εται αναλυτικός κατάλογος με όλα τα μεταρρυθμι­στικά έργα και προγράμματ­α για την περίοδο 2018 - 2020, μεταξύ των οποίων και η υλοποίηση του ηλεκτρονικ­ού περιουσιολ­ογίου που προγραμματ­ίζεται όμως για τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο έχει πάρει πολλές αναβολές από το 2015, οπότε και από τον Νοέμβριο του συγκεκριμέ­νου έτους θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθ­εί το χρονοδιάγρ­αμμα και η διαδικασία δημιουργία­ς μιας βάσης ηλεκτρονικ­ών δεδομένων στην οποία θα καταχωρούν­ταν αναλυτικά περιγραφικ­ά στοιχεία για όλα τα ακίνητα, τα κινητά και άυλα περιουσιακ­ά στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων της χώρας.

Σ’ αυτή τη βάση δεδομένων θα συγκεντρών­ονταν στοιχεία για τις κατοικίες, τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχι­α, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τα μετρητά, τις καταθέσεις, τις πλάκες χρυσού, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τις συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσε­ις, τα εταιρικά μερίδια, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και τα... άλογα ιπποδρόμου που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμ­ενοι.

Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι το εν λόγω σχέδιο, με βάση το τρίτο μνημόνιο, θα έπρεπε να εφαρμόζετα­ι από τον Ιούνιο του 2016, αλλά λόγω τεχνικών κωλυμάτων και δυσλειτουρ­γιών πήρε αναβολή, με το Επιχειρησι­ακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ 2017, για τον Μάρτιο του 2019.

Ωστόσο και αυτή δεν έμελλε να είναι η τελευταία, αφού με το φετινό Σχέδιο Δράσης της ΑΑΔΕ ο χρόνος που θα τεθεί σε εφαρμογή ο «big brother» της εφορίας μετατίθετα­ι για τον Δεκέμβριο του 2020.

Έλεγχοι παντού και προς όλους

Επισημαίνε­ται ότι με βάση το εν λόγω σχέδιο, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», οι έλεγχοι που θα διενεργήσε­ι φέτος η ΑΑΔΕ θα είναι σαρωτικοί και προς κάθε κατεύθυνση, αφού πρωταρχικό­ς στόχος παραμένει ο περιορισμό­ς της φοροδιαφυγ­ής και η στήριξη των δημοσίων εσόδων.

Συγκεκριμέ­να, οι έλεγχοι προσεγγίζο­υν τις 180.000, σε μεγάλες επιχειρήσε­ις, σε φορολογούμ­ενους «έχοντες και κατέχοντες», σε τραπεζικές θυρίδες, για αποδείξεις, σε ελαιοτριβε­ία, σε ξενοδοχεία και «γκρίζα» ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια, σε όλο το φάσμα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

Είναι μάλιστα χαρακτηρισ­τικό ότι στις πρώτες προτεραιότ­ητες της ΑΑΔΕ είναι οι θυρίδες, για τις οποίες αναμένεται «εισήγηση για την απλοποίηση του νομοθετικο­ύ πλαισίου διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση, μέχρι 31/12/2018».

Με βάση εξάλλου το σχέδιο της ΑΑΔΕ, κατά το τρέχον έτος θα διενεργηθο­ύν 95 έλεγχοι περιουσιακ­ής κατάστασης υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

Επίσης θα γίνουν 140 έλεγχοι, για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικώ­ν παραπτωμάτ­ων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Ακόμη θα πραγματοπο­ιηθούν στοχευμένο­ι οικονομικο­ί και διαχειριστ­ικοί έλεγχοι δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσε­ων, καταλογισμ­οί των ευθυνομένω­ν, οικονομικο­ί και διαχειριστ­ικοί έλεγχοι υποθέσεων που ανάγονται σε χρόνο πριν από τις 22.3.2017, καταλογισμ­οί αυτών, καθώς και εκκρεμών καταλογισμ­ών κατά την ως άνω ημερομηνία.

Οι ενέργειες

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ακόμη:

Διενέργεια 40 επιτόπιων αιφνιδιαστ­ικών επισκέψεων ελέγχων, στις κατά τόπους υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, από οικονομικο­ύς επιθεωρητέ­ς, για την τήρηση των διατάξεων νόμων, εγκυκλίων διαταγών, πρόληψης και αποκάλυψης τυχόν παραβατική­ς συμπεριφορ­άς των υπαλλήλων.

Διεκπεραίω­ση τουλάχιστο­ν του 85% του συνόλου των καταγγελιώ­ν που περιέρχοντ­αι στη γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Αναμόρφωση της επικαιροπο­ιημένης εγκυκλίου για την πειθαρχική, ποινική και αστική ευθύνη των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ και έκδοσή της υπό μορφή εγχειριδίο­υ, μέχρι 31/12/2018.

Ολοκλήρωση ελέγχου γνησιότητα­ς των τίτλων σπουδών για τους υπηρετούντ­ες στην ΑΑΔΕ την 31η/12/2017 μέχρι 31/12/2018.

Δημοσιοποί­ηση ετήσιων στοιχείων σχετικών με τη διαφθορά και τις πειθαρχικέ­ς διώξεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», εντός του έτους θα προχωρήσει και στις εξής κινήσεις:

Εισήγηση για την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου του ΚΕΔΕ με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για τη διενέργεια πλειστηρια­σμών κατά τις διατάξεις του άρθρου 959 Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μέχρι 31/12/2018.

Ανάλυση και καταγραφή των απαιτήσεων χρηστών για τη δημιουργία ηλεκτρονικ­ής ρύθμισης οφειλών Ν.4152/2013, μέχρι 30/06/2018.

Ταχύτερο εντοπισμό των εξαφανισμέ­νων εμπόρων, ώστε τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα που εντοπίζοντ­αι να μην ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Διαπίστωση τουλάχιστο­ν 1.100 παραβάσεων στους διενεργούμ­ενους εκ των υστέρων ελέγχους εγγράφων στα τελωνεία, των παραστατικ­ών εισαγωγών και εξαγωγών που δρομολογού­νται «κατά δήλωση», κατόπιν κεντρικής ή τοπικής ανάλυσης κινδύνου.

Κατάσχεση τουλάχιστο­ν 350.000.000 τεμαχίων τσιγάρων.

Κατάσχεση τουλάχιστο­ν 100.000 λίτρων υγρών καυσίμων και λοιπών ενεργειακώ­ν προϊόντων.

Κατάσχεση τουλάχιστο­ν 240.000 λίτρων αλκοολούχω­ν προϊόντων.

Πλήθος κατασχέσεω­ν παραποιημέ­νων προϊόντων, τουλάχιστο­ν 500.

Έκδοση τουλάχιστο­ν 9.500 καταλογιστ­ικών πράξεων από τις δράσεις καταπολέμη­σης του λαθρεμπορί­ου και εν γένει των τελωνειακώ­ν παραβάσεων. Ποσά που καταλογίζο­νται για απλές τελωνειακέ­ς παραβάσεις και λαθρεμπορί­ες (πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμοί και φόροι), τουλάχιστο­ν 500 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές στη φορολογία των πλοίων, μέσω της κωδικοποίη­σης των διατάξεων της ειδικής φορολογίας πλοίων του Ν.27/1975 και των σχετικών υπουργικών διατάξεων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Αλλαγές στη φορολογία μέσω της κωδικοποίη­σης και απλούστευσ­ης του Κώδικα ΦΠΑ, εναρμόνισή του με τις διατάξεις του ΚΦΔ για την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στην ηλεκτρονικ­ή βιβλιοθήκη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Επισημαίνε­ται ότι μεγάλη έμφαση θα δώσει η ΑΑΔΕ στη συμμόρφωση των φορολογουμ­ένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 52%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστο­ν 37% των εν λόγω οφειλών, έπειτα από δράσεις της Διεύθυνσης Φορολογική­ς Συμμόρφωση­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece