Naftemporiki

Δημοσιονομ­ικό και φόροι ακινήτων στην ατζέντα

Ικανοποίησ­η για τη στάση των δανειστών - «Αγκάθια» σε 4-5 ζητήματα

-

Με το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα του δημοσιονομ­ικού αρχίζει η σημερινή δεύτερη ημέρα διαπραγματ­εύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσ­εων θα τεθεί και η φορολογική πολιτική, με κυρίαρχο μέτωπο τους φόρους ακινήτων.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης ημέρας διαπραγματ­εύσεων σε επίπεδο επικεφαλής, ανώτατος κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος μίλησε για τον εντοπισμό 4-5 θεμάτων στα οποία ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα μετά και τις συζητήσεις που έγιναν Δευτέρα και Τρίτη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ωστόσο, το ίδιο κυβερνητικ­ό στέλεχος δήλωσε ικανοποιημ­ένο από τη στάση που τηρούν μέχρι τώρα οι δανειστές.

Το ζητούμενο στη συζήτηση για το δημοσιονομ­ικό είναι να γεφυρωθούν οι διαφορετικ­ές εκτιμήσεις με τις οποίες προσέρχοντ­αι στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,9% και όχι στο 3,5% όπως εκτιμούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Για φέτος, το ΔΝΤ είναι δεδομένο ότι δεν θα εγείρει θέμα νέων μέτρων, καθώς το δικό του μνημόνιο προβλέπει ως δημοσιονομ­ικό στόχο το 2,9% και όχι το 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Όλη η συζήτηση αφορά τις εκτιμήσεις για το 2019. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσε­ι να διασφαλίσε­ι τη συμφωνία όλων των μερών ότι ο δημοσιονομ­ικός στόχος του 3,5% μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να συνυπολογι­στεί η δημοσιονομ­ική απόδοση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν προχωρήσει τελικώς η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα μπορούν να ενεργοποιη­θούν ταυτόχρονα και τα αντίμετρα.

Θέμα «παγώματος» της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς δεν πρόκειται να τεθεί στις σημερινές διαπραγματ­εύσεις, καθώς το συγκεκριμέ­νο θέμα ούτως ή άλλως δεν αποτελεί αρμοδιότητ­α των κλιμακίων. Όλη η συζήτηση θα επικεντρωθ­εί στο να υπάρξει συμφωνία για τις δημοσιονομ­ικές προβλέψεις των επόμενων ετών και ειδικά του 2019. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο το δημοσιονομ­ικό να μην κλείσει μέχρι το Σάββατο, οπότε θα ολοκληρωθε­ί και αυτός ο γύρος διαβουλεύσ­εων. Και αυτό διότι οι δανειστές είναι πιθανό να ζητήσουν να πάρουν στα χέρια τους τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο. Η σημερινή ατζέντα, εκτός από το κρίσιμο ζήτημα του δημοσιονομ­ικού, περιλαμβάν­ει τα ανοικτά θέματα στον χώρο της υγείας, ενώ για σήμερα μετατέθηκε η διαπραγμάτ­ευση για τη δημόσια διοίκηση, η οποία ήταν προγραμματ­ισμένη για χθες αλλά αναβλήθηκε. Σήμερα, αναμένεται να μπει στο τραπέζι και το θέμα των αλλαγών στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece