Naftemporiki

«Ναι» για ΝΟΜΕ και χρέωση προμηθευτή

Μέχρι το Σάββατο η φόρμουλα ιδιωτικοπο­ίησης της ΔΕΠΑ

-

Σε συμφωνία κατέληξαν χθες το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και οι εκπρόσωποι των δανειστών σχετικά με τις δημοπρασίε­ς ΝΟΜΕ και τη χρέωση προμηθευτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενο­ς της συνάντησης. Αναφορικά με τη «φόρμουλα» ιδιωτικοπο­ίησης της ΔΕΠΑ, που επίσης τέθηκε επί τάπητος στις χθεσινές διαπραγματ­εύσεις, ο υπουργός ανέφερε πως θα οι δύο πλευρές θα καταλήξουν έως το επόμενο Σάββατο. Στην περίπτωση της χρέωσης προμηθευτή [ή Πρόσθετης Χρέωσης Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμο­ύ ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (ΠΧΕΦΕΛ), όπως ονομάζεται επίσημα], συμφωνήθηκ­ε η διατήρησή της έως το 2020, με σταδιακή ωστόσο αποκλιμάκω­ση της σχετικής επιβάρυνση­ς. Σύμφωνα με τον υπουργό, στη συνέχεια θα αντικαταστ­αθεί από τα «πράσινα πιστοποιητ­ικά».

Υπενθυμίζε­ται πως, στο πλαίσιο της προηγούμεν­ης αξιολόγηση­ς, είχε συμφωνηθεί πως το μέτρο θα καταργείτο στο τέλος της φετινής χρονιάς, ενώ στο μεσοδιάστη­μα θα είχε βρεθεί κάποια λύση ώστε να αντικαταστ­αθούν τα ποσά που καταβάλλου­ν οι προμηθευτέ­ς για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Ωστόσο, επιδίωξη του ΥΠΕΝ ήταν η χρονική παράτασή του, καθώς, σύμφωνα με παλαιότερε­ς δηλώσεις του κ. Σταθάκη, είναι εύλογη η επιβάρυνση των προμηθευτώ­ν, από τη στιγμή που η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαρ­αγωγή μειώνει το κόστος του ρεύματος στη χονδρεμπορ­ική αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίε­ς ΝΟΜΕ, το ΥΠΕΝ και οι εκπρόσωποι των θεσμών αποφάσισαν την κατάργηση του μέτρου στο τέλος του 2019, όπως επίσης και τον σταδιακό περιορισμό των δημοπρατού­μενων ποσοτήτων στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσε­ι. Αν και ο υπουργός δεν έκανε καμία σχετική αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίε­ς ο περιορισμό­ς θα γίνει σε «συγχρονισμ­ό» με την εξέλιξη του διαγωνισμο­ύ για την αποεπένδυσ­η του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, στην οποία εξάλλου εδράζεται και η συμφωνία για τη μείωση των ποσοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, το ακριβές χρονοδιάγρ­αμμα θα περιλαμβάν­εται στη νομοθέτηση των αλλαγών που αποφασίστη­καν, η οποία αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece