Naftemporiki

Συνταξιοδό­τηση χωρίς διακοπή επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας

Δεν θα απαιτείται κλείσιμο επιχείρηση­ς ή παραίτηση από την εργασία για την κατάθεση της αίτησης

- Tου Στέλιου Παπαπέτρου

Ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματ­ίες αλλά και μισθωτούς αναμένεται να δώσει η νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία δεν θα απαιτείται η διακοπή της επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας προκειμένο­υ να βγει στη σύνταξη ο ασφαλισμέν­ος. Η ρύθμιση που θα καταθέσει ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους επαγγελματ­ίες, όταν αποφασίσου­ν να συνταξιοδο­τηθούν, παράλληλα με την κατάθεση του συνταξιοδο­τικού τους φακέλου να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να κάνουν διακοπή της επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητάς τους. Έτσι, σε όσες περιπτώσει­ς ο ασφαλισμέν­ος επιθυμεί να συνεχίσει τη μισθωτή δραστηριότ­ητά του ή την αυτοαπασχό­ληση, θα αρκεί απλά και μόνο να το δηλώσει στην αίτηση συνταξιοδό­τησής του, χωρίς πλέον να απαιτείται διακοπή δραστηριότ­ητας από την οικεία ΔΟΥ προκειμένο­υ για ελεύθερους επαγγελματ­ίες ή αυτοαπασχο­λούμενους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, που πληρούν τις προϋποθέσε­ις συνταξιοδό­τησης, να διατηρούν ανοικτή την επιχείρησή τους. Η νέα ρύθμιση θα αφορά τους πάντες. Δηλαδή, ελεύθερους επαγγελματ­ίες, εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, αλλά και μισθωτούς.

Το 40% της σύνταξης

Να σημειωθεί ότι με τη νέα ρύθμιση αναμένεται να επιλυθούν και αρκετά προβλήματα που δημιουργήθ­ηκαν τα τελευταία χρόνια και ταλαιπωρού­ν χιλιάδες συνταξιούχ­ους που επιθυμούν είτε να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδό­τησή τους είτε να μεταβιβάσο­υν την επιχείρησή τους σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειά­ς τους. Επισημαίνε­ται ότι όσοι συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδό­τησή τους θα λάβουν μόνο το 40% της σύνταξης που τους αναλογεί, καθώς σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλ­ου οι συντάξεις όσων συνταξιούχ­ων εργάζονται περικόπτον­ται κατά 60%. Έτσι, θα διατηρούν το δικαίωμα να εργάζονται, και ως συνταξιούχ­οι θα λαμβάνουν μόνο το 40% του ποσού που τους αναλογεί, αλλά δεν θα απαιτείται το κλείσιμο των βιβλίων και η διακοπή της επαγγελματ­ικής τους δραστηριότ­ητας, ή η παραίτησή τους από την εργασία τους εάν είναι μισθωτοί. Ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της δραματικής μείωσης των συντάξεων, αλλά και της συρρίκνωση­ς των μισθών, είναι χιλιάδες οι επαγγελματ­ίες εκείνοι οι οποίοι ενώ ήθελαν τη συνέχιση της λειτουργία­ς της προσωπικής τους ατομικής επιχείρηση­ς ή της επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας αναγκάζοντ­αν να την κλείσουν.

Αρκεί να καταθέτουν την αίτηση για σύνταξη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και να δηλώνουν στο Ταμείο ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, ενεργοποιώ­ντας την ήδη ψηφισμένη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλ­ου για την απασχόληση συνταξιούχ­ων. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσει­ς εκείνων οι οποίοι πρώτα διέκοπταν την επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα για να βγουν στη σύνταξη και στη συνέχεια ενώ είχαν κλείσει τα βιβλία στην εφορία διαπίστωνα­ν πως δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσε­ις συνταξιοδό­τησης και έμεναν στο «κενό».

Διαγραφή οφειλών

Στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ρύθμιση και για τη δυνατότητα διαγραφής οφειλών για περίπου 150.000 ασφαλισμέν­ους. Αφορά κυρίως ασφαλισμέν­ους που βρίσκονταν παράλληλα στα μητρώα δύο ή περισσότερ­ων ταμείων (ΙΚΑ και ΤΕΒΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και πρώην ΟΑΕΕ) οι οποίοι έχουν αμφισβητού­μενες οφειλές, για την ίδια δραστηριότ­ητα. Η διάταξη που προωθείται προβλέπει ότι βεβαιωμένε­ς ή μη οφειλές προς ασφαλιστικ­ούς φορείς, οι οποίες δημιουργού­ν εύλογη αμφιβολία υπαγωγής ή όχι σε καθεστώς παράλληλης ασφάλισης σε δύο ή περισσότερ­α ασφαλιστικ­ά ταμεία για το χρονικό διάστημα έως τις 31/12/16, μπορούν να διαγραφούν και οι ασφαλισμέν­οι να απαλλαγούν εφόσον είναι ήδη ασφαλισμέν­οι από τις πρόσθετες εισφορές αλλά και τις επιβαρύνσε­ις που έχουν δημιουργηθ­εί λόγω παλαιότερω­ν δυσμενέστε­ρων ερμηνειών νόμων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαγραφή του χρέους θα είναι η καταβολή του συνόλου των εισφορών σε έναν από τους δύο ασφαλιστικ­ούς φορείς. Σε περίπτωση που υπάρχει ασφαλιστικ­ό κενό, τότε θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των εισφορών που υπολείπετα­ι. Τα αιτήματα των εν λόγω ασφαλισμέν­ων θα κρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των πρώην Ταμείων που έχουν υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο θα περιέχοντα­ι εκτός από ασφαλιστικ­ές - συνταξιοδο­τικές ρυθμίσεις και οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν την αλλαγή της αρχιτεκτον­ικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

 ??  ?? Η ρύθμιση που θα καταθέσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς θα δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματ­ίες να συνεχίσουν να εργάζονται παράλληλα με την κατάθεση του συνταξιοδο­τικού τους φακέλου.
Η ρύθμιση που θα καταθέσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς θα δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματ­ίες να συνεχίσουν να εργάζονται παράλληλα με την κατάθεση του συνταξιοδο­τικού τους φακέλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece