Naftemporiki

Πτώση του πληθωρισμο­ύ σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη

Στο 0,5%, από το 0,2% τον Μάρτιο στην Ελλάδα - Αρνητικό πρόσημο σε Κύπρο και Ιρλανδία

- Του Νίκου Μπέλλου

ποχώρηση του ετήσιου εναρΥμονισ­μένου

πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. κατέγραψε τον Απρίλιο η Εurostat, ενώ στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση, αλλά ο πληθωρισμό­ς στη χώρα μας κινείται σαφώς χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,2% από 1,3% τον Μάρτιο και στην Ε.Ε. στο 1,4% από 1,5%.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμό­ς ανήλθε στο 0,5%, από το 0,2% τον Μάρτιο, ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2018 κινείται κάτω της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δύο χώρες της Ευρωζώνης, η Κύπρος (-0,3%) και η Ιρλανδία (-0,1%) κατέγραψαν αρνητικά ποσοστά πληθωρισμο­ύ, ενώ ακολούθησε με θετικό πρόσημο η Πορτογαλία (0,3%). Τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη σημείωσαν η Σλοβακία (3,0%), η Εσθονία (2,9%) και η Λιθουανία (2,2%).

Ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη κινείται σταθερά κάτω από το θεωρητικό ανώτατο όριο της ΕΚΤ που είναι 2%, με εξαίρεση τον Φεβρουάριο του 2017, όπου για έναν μόνο μήνα βρέθηκε σε αυτό το επίπεδο, για να υποχωρήσει στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς κατά τα επόμενα τρίμηνα, εν μέρει λόγω της πρόσφατης αύξησης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και των πιέσεων στις τιμές ως αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης των μισθών σε πολλά κράτη-μέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece