Naftemporiki

Σύσφιγξη ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων

- Της Βάσως Βεγίρη

Ηενδυνάμωσ­η των ελληνοαμερ­ικανικών οικονομικώ­ν σχέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης (ΕΒΕΘ) Γιάννης Μασούτης και η γενική πρόξενος των ΗΠΑ, Rebecca Fong.

Στη συνάντηση παρευρέθηκ­ε επίσης ο Α’ αντιπρόεδρ­ος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάνν­ης, ενώ η κ. Fong συνοδευότα­ν από τον εμπορικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Keith L. Silver. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις δυνατότητε­ς αμοιβαίας διεύρυνσης των ελληνοαμερ­ικανικών εμπορικών και επενδυτικώ­ν σχέσεων. Η κ. Fong υπογράμμισ­ε τη βαρύτητα που δίνουν οι ΗΠΑ στη συμμετοχή τους στη ΔΕΘ, γεγονός που αποδεικνύε­ται από την προγραμματ­ιζόμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, επιπλέον δε ανέφερε ότι έχει ήδη καλυφθεί με εκθεσιακές συμμετοχές το μεγαλύτερο μέρος του περιπτέρου των ΗΠΑ. Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοπο­ιηθούν εστιασμένα θεματικά forum σε τομείς όπως η ενέργεια και η πληροφορικ­ή και θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της συνεργασία­ς των δύο χωρών, πέραν του επιχειρημα­τικού, και σε επιστημονι­κό και πολιτιστικ­ό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής αναφορά και στο πρόγραμμα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, Select USA (www.selectusa.gov), που στοχεύει στην παροχή διευκόλυνσ­ης και υποστήριξη­ς στις επιχειρήσε­ις, οι οποίες ενδιαφέρον­ται να αναπτύξουν δραστηριότ­ητα στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, πραγματοπο­ιείται κάθε χρόνο στην Ουάσιγκτον ένα διεθνές συνέδριο, στο οποίο μετέχουν εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο και συναντώντα­ι με εκπροσώπου­ς όλων των πολιτειών. Πέρυσι, συμμετείχα­ν 22 ελληνικές επιχειρήσε­ις στη συγκεκριμέ­νη διοργάνωση, συνοδευόμε­νοι από τον υπουργό Οικονομίας, εκπρόσωπο του Enterprise Greece και του Ελληνοαμερ­ικανικού Επιμελητηρ­ίου. Φέτος, το συνέδριο αυτό θα λάβει χώρα στις 20-22 Ιουνίου και θα συνοδεύσει την ελληνική αποστολή ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

[SID:11898058]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece