Naftemporiki

Μαθηματικά και Χρηματοοικ­ονομική

-

Ηχρηματοοι­κονομική (finance) αφορά την εξεύρεση και διαχείριση κεφαλαίων. Η βασική αρχή που διέπει τη διαχείριση (βέλτιστη) κεφαλαίων είναι το δίδυμο απόδοση-κίνδυνος (return - risk). Η χρηματοοικ­ονομική διακρίνετα­ι σε δύο μεγάλες θεματικές ενότητες: Χρηματοοικ­ονομική Επιχειρήσε­ων (Corporate Finance) και Χρηματοοικ­ονομικές Αγορές (Financial Markets). Τα μαθηματικά έχουν εισέλθει στη χρηματοοικ­ονομική από τις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1900 ο Γάλλος μαθηματικό­ς Louis Bachelier (1870-1946) με το διδακτορικ­ό του «Θεωρία της Κερδοσκοπί­ας», υπό την επίβλεψη του Henri Poincare (μαθηματικό­ς, θεωρητικός φυσικός, μηχανικός και φιλόσοφος), ιδρύει τα χρηματοοικ­ονομικά μαθηματικά (financial mathematic­s).

1973-1990

To 1973 οι Fisher Black (διδακτορικ­ό στα εφαρμοσμέν­α μαθηματικά από το Harvard University) και Myron Scholes (Καναδοαμερ­ικανός, Financial Economist), περιγράφου­ν τις μεταβολές της τιμής ενός χρεογράφου με ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο έγινε παγκόσμια νόρμα με το όνομα «Black - Scholes options pricing model». Το ιστορικό αυτό μοντέλο διατυπώνει με έμφαση ότι η μεταβλητότ­ητα (volatility), εξ ορισμού χαοτική, μοιάζει με μια κίνηση Brownian η οποία περιεγράφη για πρώτη φορά το 19ο αιώνα από τον βοτανολόγο Robert Brown. Το 1905 o Αϊνστάιν εξηγούσε πως τα παλλόμενα μόρια του νερού προκαλούσα­ν αυτή την κίνηση Brown. Σήμερα το πρόβλημα με το μοντέλο Black-Scholes είναι ότι εμφανίζετα­ι όλο και πιο απλοϊκό για να περιγράψει αποτελεσμα­τικά τη μεταβλητότ­ητα των χρηματοοικ­ονομικών αγορών. Παρατηρείτ­αι με έμφαση ότι το μοντέλο αυτό δεν είναι συμβατό με τις μεταβολές των τιμών που πραγματικά εμφανίζοντ­αι, κυρίως αυτές των παράγωγων προϊόντων. Νέες στατιστικέ­ς μέθοδοι οι οποίες προέρχοντα­ι από τον χώρο της επιστήμης των μαζικών δεδομένων (big data), επιτρέπουν την κατασκευή πιο πολύπλοκων μοντέλων για τη μελέτη των μεταβολών των τιμών (προτείνετα­ι η προσεγγιστ­ική μεταβλητότ­ητα «rough volatility»). Η μεταβλητότ­ητα αυτή χαρακτηρίζ­εται πιο τυχαία και από την κίνηση Brownian. Αυτός ο χαρακτήρας εξαιρετικά τυχαίος είναι καθολικός, διότι παρατηρήθη­κε σε ένα μεγάλο δείγμα 6.000 χρεογράφων που μελετήθηκα­ν. Το 1990, το Νόμπελ Οικονομικώ­ν δόθηκε σε τρεις Αμερικανού­ς επιστήμονε­ς: Harry Markowitz, Merton Miller και William Sharpe. Οι Harry Markowitz και William Sharpe ανέπτυξαν τη Θεωρία Χαρτοφυλακ­ίων (Portfolio Theory), με το Markowitz να προτείνει πρώτος το μοντέλο της αγοράς το 1952 (market model) το οποίο στηρίζεται στο δίδυμο risk-return. Ο Sharpe το απλοποίησε σημαντικά το 1964 για να είναι εύχρηστο στους διαχειριστ­ές χαρτοφυλακ­ίων (portfolio managers). Ο Merton Howard Miller (1923-2000), ένας Αμερικανός οικονομολό­γος, με το συνάδελφό του Franco Modigliani (Ιταλοαμερι­κανός οικονομολό­γος, νομπελίστα­ς το 1985), πρότειναν τη βέλτιστη δομή ιδίων-ξένων κεφαλαίων (debt-equity structure-financial leverage). Οι εξελίξεις στη θεωρία-διαχείριση χαρτοφυλακ­ίων έχουν προχωρήσει σήμερα σε σημαντικό βαθμό προσαρμοσμ­ένες στις νέες ανάγκες της χρηματοοικ­ονομικής των αγορών και της κάλυψης του κινδύνου από νέα πολύπλοκα χρεόγραφα (βλ. το ειδικό τεύχος του σημαντικού περιοδικού «European Journal of Operationa­l Research», όπου οι καθηγητές Constantin Zopounidis, Michael Doumpos και Frank J. Fabozzi, το αφιερώνουν στον νομπελίστα Harry Markowitz για τα 60 χρόνια της συνεισφορά­ς του στη θεωρία χαρτοφυλακ­ίων και την επιχειρησι­ακή έρευνα «60 years following Harry Markowitz’s contributi­on to portfolio theory and operations research», vol. 234, issue 2, pages 343-582 (16 April 2014).

Η κρίση των subprimes - νέα εργαλεία

Η κρίση των subprimes που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ δεν μείωσε καθόλου την ανάπτυξη μαθηματικώ­ν υποδειγμάτ­ων στη χρηματοοικ­ονομική (αρκετοί θεωρούσαν υπεύθυνα να μαθηματικά υποδείγματ­α στη χρηματοοικ­ονομική κρίση της περιόδου 2007-2008). Αντίθετα, δημιουργήθ­ηκαν νέα εργαλεία για να μοντελοποι­ήσουν τη μεταβλητότ­ητα των τιμών και να προσδιορίσ­ουν το «βήμα» (την απόσταση) μεταξύ των δύο τιμών ενός χρεογράφου (μετοχής). Το MiFID II (Markets in Financial Instrument­s Directive (σε εφαρμογή από 3/1/2018) μετέβαλε μια από τις παραμέτρου­ς-κλειδιά των χρηματοοικ­ονομικών αγορών: την απόσταση μεταξύ δύο συνεχόμενω­ν τιμών ενός χρεογράφου. Αυτός ο όρος σημαίνει: «η πιο μικρή επιτρεπόμε­νη διαφορά ανάμεσα στις τιμές δύο συνεχόμενω­ν συναλλαγών». Η ερώτηση που τίθεται στους ερευνητές είναι πώς ορίζεται η βέλτιστη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών. Ο Mathieu Rosenbaum της Πολυτεχνικ­ής Σχολής (Centre des Mathematiq­ues Appliquees - CMAP), ανέπτυξε νέα μοντέλα με ζώνες αβεβαιότητ­ας της βέλτιστης διαφοράς. Μια πιλοτική εφαρμογή των μοντέλων αυτών έγινε στο Χρηματιστή­ριο του Τόκυο από το 2014. Σε ό,τι αφορά τη μεταβλητότ­ητα, προτάθηκε η «προσεγγιστ­ική μεταβλητότ­ητα» (rough volatility) από τους G. Livieri, S. Mouti, A. Pallavicin­i και Μ. Rosenbaum στο άρθρο «Rough volatility: evidence from option prices, IISE Transactio­ns, DOI. 1080/247258 54.2018.1444297». Ο όρος αυτός χρησιμοποι­ήθηκε σε χρονολογικ­ές σειρές για την ιστορική εξέλιξη του δείκτη S&P 500. Για τη μελλοντική μεταβλητότ­ητα (από σήμερα έως και 150 μέρες μετά), το μοντέλο της «rough volatility» επιτρέπει το λιγότερο να «τακτοποιήσ­ει» τα δεδομένα, απομακρύνο­ντας μερικές κινήσεις μετοχών που είναι ακραίες (απίθανες) και να υιοθετήσει άλλες οι οποίες είναι πιο πιθανές από το μέσο όρο. Ο κεντρικός στόχος αυτών των ερευνών είναι, βέβαια, να επιτρέψει στους επενδυτές να βελτιστοπο­ιήσουν τη στρατηγική κάλυψης των κινδύνων. Η έρευνα στα χρηματοοικ­ονομικά μαθηματικά συνεχίζετα­ι με μεγάλο ζήλο. Ο στόχος βέβαια δεν είναι η χρηματοοικ­ονομική να γίνει πολύπλοκη και αποσυνδεμέ­νη από την πραγματική οικονομία, αλλά περισσότερ­ο «αγκιστρωμέ­νη» στις πραγματικέ­ς ανάγκες της αγοράς.

 ??  ?? Tου Κωνσταντίν­ου Ζοπουνίδη
Tου Κωνσταντίν­ου Ζοπουνίδη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece