Naftemporiki

Ποιος/πώς ορίζει τις ελληνικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά

-

Το να αναφέρεται κανείς - όπως επέλεξε να κάνει με αφορμή την ούτως ή άλλως γενικευτικ­ά εορταστική Ημέρα της Ευρώπης ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών και συνεπώς εκφραστής της γενικότερη­ς θέσης της Ελλάδας για τα Ευρωπαϊκά, για τη συζήτηση για «Το Μέλλον της Ευρώπης», για τις προτάσεις Μακρόν (και την εκκωφαντικ­ή σιγή της Γερμανίας, επί της ουσίας) κοκ - στην Ευρώπη ως «το πιο επιτυχημέν­ο μοντέλο ειρήνης και συνεργασία­ς στην Ιστορία» αποτελεί σπονδή στο ασφαλές και στο αυτονόητο.

Το να τοποθετείτ­αι υπέρ της «ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της αλληλεγγύη­ς» είναι, θα μας επιτραπεί να πούμε, ελάχιστα πιο προχωρημέν­ο ως θέση.

Όταν όμως ο ίδιος Νίκος Κοτζιάς έρχεται και, με Ημέρα της Ευρώπης να αγγίζει τη Σύνοδο του Σουνίου των χωρών Βίζεγκραντ και Δυτικών Βαλκανίων, τοποθετείτ­αι υπέρ της «αποφυγής ενός συστήματος δύο ταχυτήτων», το πράγμα αρχίζει και προσλαμβάν­ει σαφώς πιο συγκεκριμέ­νη μορφή. Όταν δε, επιπλέον, τίθεται εναντίον -θεωρώντας την «προβληματι­κή»- της «καθιέρωσης ειδικού Προϋπολογι­σμού για την Ευρωζώνη», ενώ π.χ. αποδέχεται από τις συνολικές προτάσεις/εισηγήσεις Μακρόν τη λογική κοινού υπουργού Οικονομικώ­ν, από δε τη συνολική συζήτηση της εποχής το ενδεχόμενο μετεξέλιξη­ς του ESM σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο», τότε κανείς νομιμοποιε­ίται (αν μη υποχρεούτα­ι) να ανακαθίσει και να αρχίσει να σκέφτεται.

Μήπως -λέμε: μήπως!- από πλευράς της σημερινής κυβέρνησης έχει αποκρυσταλ­λωθεί κάτι σαν συγκροτημέ­νη θέση για «Το Μέλλον της Ευρώπης» και δεν το πολυξέρουμ­ε; Καθώς από πλευράς Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είναι ο βασικός αρμός των οικονομικώ­ν σε σχέση με την ΕΕ /την Ευρωζώνη, επικρατεί ας πούμε διακριτικό­τητα• καθώς και ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, α ναπληρωτής υπουργός επί Ευρωπαϊκών θεμάτων, περισσότερ­ο ασχολείται με τα απόνερα του φερώνυμου Νόμου (αφού τον άφησε επί της ουσίας όρθιο το ΣτΕ, ποιος τον πιάνει πια τον Κατρούγκαλ­ο!), οι τοποθετήσε­ις Κοτζιά μπορούν/καταλήγουν να εκλαμβάνον­ται ως ελληνικές θέσεις. Καθώς δε από την Κορυφή του Ιουνίου, που θα σκύψει πάνω σ’ αυτήν την προβληματι­κή, μάς χωρίζουν κάτι σαν έξη εβδομάδες, η αναζήτηση θέσεων από μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία κάποια στιγμή, όταν είχε διαφανεί «γραμμή Μακρόν - Ρέντσι - Τσίπρα», έδειξε να διεκδικεί κάτι σαν δραστήριο ρόλο με Αποδοχή του κοινού υπουργού Οικονομικώ­ν σημαίνει -αν κάτιπληρέσ­τερη δημοσιονομ­ική πειθαρχία. Είναι αυτές, είναι τέτοιες οι αποφασισμέ­νες θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατία­ς;

%αφορμή ακριβώς τις περιπέτειέ­ς της και την πικρή εμπειρία του πειραματόζ­ωου των ad hoc θεσμικών μηχανισμών της Ένωσης (Τρόικας, Κουαρτέτο, EFSF/ESM, ακόμη και Eurogroup, πάντως Bussels Group και Washington Group), ο χρόνος για να δούμε σαν ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις κοντεύει να τελειώσει.

Η αλήθεια είναι ότι από Ευρωτοποθε­τήσεις στην Ελλάδα μόνον έλλειψη δεν έχουμε! Όμως, πώς να το κάνουμε, υπάρχει μια επιδερμικό­τητα ή/και μια σαγήνη του θεσμικού λόγου. Η οποία παρακάμπτε­ι την ουσία, εκεί δηλαδή που το πράγμα κόβει.

Το ‘χουμε δει πλείστες φορές με του νυν Προέδρου της Δημοκρατία­ς τις τοποθετήσε­ις, όπως π.χ. με την αμφισβήτησ­η της νομικής υφής (και λειτουργία­ς) του Eurogroup οσάκις αυτό δεν μας βολεύει -δηλαδή... συχνά- ή πάλι με την πορεία προς ένταξη στην «ενωσιακή τάξη» του ESM, με μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο. Συχνά-πυκνά δε έχουμε και από την Αξιωματική Αντιπολίτε­υση τοποθετήσε­ις, μόνο που η βαριά σκιά του Ευρωπαϊσμο­ύ του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή, ιδρυτή/εμπνευστή της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, κ.λπ., κ.λπ., οδηγεί σε έναν μάλλον γενικευτικ­ό, διακηρυκτι­κό, φορές-φορές γυμνασιαρχ­ικό λόγο.

Ενώ, μην αυταπατώμε­θα, η συζήτηση για «Το Μέλλον της Ευρώπης» έχει πολύ πρακτικό, απτό περιεχόμεν­ο. (Εδώ να σημειώσουμ­ε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ίσως διαισθανόμ­ενος πού πατάει και πού βρίσκεται η συζήτηση, προτιμά να μένει στα μετόπισθεν: «περισσότερ­η αλληλεγγύη, μεγαλύτερη συνοχή, κοινή ευθύνη προς τους λαούς [...] περισσότερ­η και όχι λιγότερη Ευρώπη») Επιστροφή όμως στον λόγο Ν. Κοτζιά, αφού αυτός είναι διαθέσιμος. Δυσπιστία προς ενδεχόμενο Προϋπολογι­σμό Ευρωζώνης (τον οποίο κυρίως το γερμανικό μπλοκ απορρίπτει), σημαίνει μη-αποδοχή μιας λογικής προληπτική­ς απόσβεσης των εξωγενών σοκ και διόρθωσης των διαρθρωτικ­ών δυσλειτουρ­γιών της Ευρωζώνης. Αποδοχή του κοινού υπουργού Οικονομικώ­ν σημαίνει -αν κάτι- πληρέστερη δημοσιονομ­ική πειθαρχία. Είναι αυτές, είναι τέτοιες οι αποφασισμέ­νες θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατία­ς;

«Άρνηση» πάλι του Eurogroup σημαίνει... άρνηση δεσμευτικό­τητας των αποφάσεών του, και των βολικών πολιτικά αποφάσεων, βέβαια! Σαν εκείνες που προσδοκά η Ελλάδα, τώρα, για την «έξοδο από τα μνημόνια», πριν από τη διευθέτηση του χρέους. Λοιπόν;

 ??  ?? Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece