Naftemporiki

Ανάπτυξη με επενδύσεις, εξαγωγές και τουρισμό

Πώς προβλέπει την επίτευξη των στόχων μεγέθυνσης του ΑΕΠ

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Στην πρώτη γραμμή για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης τίθενται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και ο τουρισμός. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο του υπουργείου που αναμένεται να δημοσιευθε­ί σύντομα, με παρακαταθή­κη την αύξηση του ΑΕΠ που καταγράφηκ­ε το 2017 και με δεδομένη, τον ερχόμενο Αύγουστο, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δημιουργού­νται οι βάσεις για τη διατήρηση μεσοπρόθεσ­μα αξιοσημείω­των ρυθμών ανάπτυξης, με τις προβλέψεις να την τοποθετούν μεταξύ 1,9 και 2,3%.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου στηρίζοντα­ι σε μια σειρά συγκεκριμέ­νων γεγονότων, αλλά και στην ενισχυμένη πλέον, όπως αναφέρεται, εμπιστοσύν­η των αγορών. Μάλιστα υπογραμμίζ­εται ότι καταγράφηκ­αν τέσσερα συνεχόμενα διαδοχικά τρίμηνα ετήσιας αύξησης του πραγματικο­ύ ΑΕΠ το 2017, συνεχίζετα­ι η ομαλή πορεία υλοποίησης των συμφωνημέν­ων μεταρρυθμί­σεων, ολοκληρώθη­καν εγκαίρως οι δύο τελευταίες αξιολογήσε­ις και αναμένεται από όλους τους θεσμούς η επιτυχημέν­η ολοκλήρωση του Προγράμματ­ος, πραγματοπο­ιείται η σταδιακή έξοδος στις αγορές για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος (cash buffer), πιστοποιεί­ται η θετική έκβαση των τραπεζικών stress tests και αναβαθμίστ­ηκε από τους οίκους αξιολόγηση­ς η πιστοληπτι­κή ικανότητα της χώρας. Στα παραπάνω προστίθεντ­αι και οι εν εξελίξει διεργασίες για την αναδιάρθρω­ση του δημόσιου χρέους.

Κατά τους συντάκτες του δελτίου, παρότι ακόμη δεν είναι διαθέσιμα τα επίσημα αποτελέσμα­τα για την πορεία της οικονομίας στο α’ τρίμηνο 2018, έχουμε μία σειρά επιμέρους μεγεθών και δεικτών καταγραφής κλίματος που προκαλούν βάσιμη προσδοκία για τη συνέχιση και ενδυνάμωση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Οπότε, όπως σημειώνετα­ι, είναι εύλογο οι σαφείς αναπτυξιακ­ές τάσεις που διαμορφώθη­καν το 2017 να αποκτήσουν νέα δυναμική.

Πρώτη και πιο σημαντική τάση, υπογραμμίζ­εται, συνιστά η τόνωση των παραγωγικώ­ν επενδύσεων, δηλαδή του ακαθάριστο­υ σχηματισμο­ύ παγίου κεφαλαίου, οι οποίες έκλεισαν το δ’ τρίμηνο 2017 με ετήσια άνοδο 28,9%. Αυτό είχε ως συνέπεια να μεταβληθεί η εικόνα για το σύνολο του έτους και στις μη χρηματοοικ­ονομικές επιχειρήσε­ις ο λόγος επενδύσεων προς ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία να αυξηθεί το 2017 κατά 2,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες (π.μ.) και σχεδόν 6 π.μ. έναντι του 2013. Εξέλιξη που οφείλεται αποκλειστι­κά στις ιδιωτικές επενδύσεις, δεδομένου ότι οι δημόσιες έμειναν στάσιμες εξαιτίας των δημοσιονομ­ικών περιορισμώ­ν όλης της περιόδου.

Βασική κινητήριος δύναμη του συνόλου των παραγωγικώ­ν επενδύσεων είναι η αύξηση των εισροών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, οι οποίες την περίοδο 2015-2017 υπερτριπλα­σιάστηκαν (29,5% αύξηση το 2017). Η τάση αυτή συνεχίζετα­ι το 2018, αφού στο α’ δίμηνο σημειώνουν άνοδο 16,4% σε ετήσια βάση και καταγράφου­ν ρεκόρ πενταετίας.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην κλιμακούμε­νη ανάκαμψη της οικονομίας είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, «η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η ανοδική τάση των οποίων συνεχίζετα­ι μέσα στο 2018 προδιαγράφ­οντας την επίτευξη μιας νέας κορυφαίας επίδοσης για τη χώρα. Όλες οι αναφορές που γίνονται για την τουριστική κίνηση και τις μεταφορές διαμηνύουν τη φετινή αξιοσημείω­τη άνοδο των εξαγωγών υπηρεσιών, ιδιαίτερα του τουρισμού. Συγχρόνως, τα στοιχεία των εξαγωγών αγαθών του α’ τριμήνου 2018 μαρτυρούν ισχυρή άνοδο -πιθανότατα ισχυρότερη της περσινής- για το σύνολο του έτους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece