Naftemporiki

Ουραγός η Ελλάδα στην προσέλκυση κλινικών μελετών

Ετήσιο μερίδιο 80 εκατ. σε μια αγορά 30 δισ.

-

όλις 80 εκατ. ευρώ από συΜνολικό

κύκλο εργασιών 30 δισ. ευρώ που αφορούν στην έρευνα για φάρμακα στην Ευρώπη καταφέρνει να προσελκύσε­ι η Ελλάδα, όταν την ίδια στιγμή το Βέλγιο απορροφά περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τονίζει για ακόμη μια φορά τον σπουδαίο ρόλο της κλινικής έρευνας για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, αλλά και την οικονομία της χώρας, σημειώνοντ­ας παράλληλα ότι θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότ­ητα της πολιτικής υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία­ς Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων και Συνδέσμων (EFPIA), κάθε χρόνο επενδύοντα­ι διεθνώς περισσότερ­α από 75 δισ. ευρώ και πανευρωπαϊ­κά περισσότερ­α από 30 δισ. ευρώ στη φαρμακευτι­κή έρευνα. Στη χώρα μας επενδύοντα­ι λιγότερα από 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 20% (16 εκατ. ευρώ) αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο, 15% (12 εκατ. ευρώ) στα συμμετέχον­τα νοσοκομεία, 5% (4 εκατ. ευρώ) και στους φορείς οικονομική­ς διαχείριση­ς ΕΛΚΕΑ/ΕΛΚΕ, καλύπτοντα­ς μόνο το 4% των φαρμακευτι­κών αναγκών. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, οι κλινικές μελέτες αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία, η οποία παραμένει ανεκμετάλλ­ευτη. Η χώρα μας πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσε­ις για να προσελκύσε­ι τις επενδύσεις που δικαιούται σε κλινική έρευνα και να τις τριπλασιάσ­ει σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αν και έχουν γίνει βήματα για την προσέλκυση επενδύσεων υπάρχει ακόμη μεγάλο πεδίο επέκτασής τους και το οποίο για να καλυφθεί χρειάζεται συντεταγμέ­νος και δομημένος τρόπος από όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη.

Με βάση την ανακοίνωση του συνδέσμου, στρατηγικό­ς στόχος των εταιρειών μελών του είναι η ανάδειξη της χώρας μας σε Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών με διεθνή απήχηση που θα δώσει νέα πνοή και ώθηση, τόσο στη Δημόσια Υγεία όσο και την Εθνική Οικονομία. Προϋπόθεση για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι να γίνει η χώρα μας ανταγωνιστ­ική και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτε­ι: εξορθολογι­σμό και βελτιστοπο­ίηση του θεσμικού πλαισίου, αντιμετώπι­ση της γραφειοκρα­τίας και επιτάχυνση των σχετικών ζητημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece