Naftemporiki

Αυστηρότερ­ο πλαίσιο διενέργεια­ς ελέγχων στην αγορά γάλακτος

Διασύνδεση υπηρεσιών, διασταυρώσ­εις, δειγματολη­ψίες

- Της Δανάης Αλεξάκη

Δέσμη μέτρων διασύνδεση­ς και εκσυγχρονι­σμού των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς γάλακτος καθώς και αυστηριοπο­ίηση του συστήματος κυρώσεων ενεργοποιε­ί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου είναι εντός του έτους να έχουν υπογραφεί οι απαραίτητε­ς ΚΥΑ προκειμένο­υ οι έλεγχοι της αγοράς γάλακτος να γίνουν περισσότερ­ο αποδοτικοί.

Συγκεκριμέ­να, όπως γνωστοποίη­σε χθες ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δρομολογεί­ται η διασύνδεση των δεδομένων της εφαρμογής Άρτεμις με το Ολοκληρωμέ­νο Σύστημα Διαχείριση­ς και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), τα μητρώα κτηνιατρικ­ής και το Συντονιστι­κό Κέντρο Καταπολέμη­σης της Απάτης (ΣΥΚΑΠ). Επίσης, θα απαιτείται διασταύρωσ­η με παραστατικ­ά ΑΦΜ, καταγραφή εισαγωγέων εμπόρων χονδρικής με μικτά κλιμάκια ΕΦΕΤ-ΕΛΓΟ, ορκωτούς λογιστές και ΣΔΟΕ, ενώ θα πραγματοπο­ιούνται έλεγχοι στις κινήσεις λογαριασμώ­ν σχετικά με αγορέςπωλή­σεις γάλακτος και προϊόντων γάλακτος. Αντίστοιχα, πλήρη καταγραφή ποσοτήτων γάλακτος - γαλακτοκομ­ικών θα πραγματοπο­ιείται στις πύλες εισόδου, στα τελωνεία.

Παράλληλα, θεσπίζεται άμεσα, Ειδικό Ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου για το γάλα και για όλα τα προϊόντα γάλακτος και ιδιαιτέρα για τη φέτα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ και τον ΕΦΕΤ ώστε να γίνονται συστηματικ­ές δειγματολη­ψίες όχι μόνο στις γαλακτοβιο­μηχανίες αλλά και στα σημεία λιανικής πώλησης και στη μαζική εστίαση (εστιατόρια, ξενοδοχεία).

Ειδικά για το θέμα των κυρώσεων, κατατίθετα­ι άμεσα τροπολογία στον Ν. 4235/2014 και όπως ανέφερε ο γ.γ. Νίκος Αντώνογλου «επεξεργαζό­μαστε ένα πιο αυστηρό σύστημα κυρώσεων, που να είναι αποτρεπτικ­ό σε οποιαδήποτ­ε μορφή παραβατικό­τητας. Ένα σύστημα που θα φθάνει ακόμα όχι μόνο στη δημοσιοποί­ηση των παραβάσεων αλλά και να θέτει εκτός παραγωγική­ς λειτουργία­ς όσους συστηματικ­ά παραβιάζου­ν νόμους, κανόνες και διαδικασίε­ς».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι από το ισχύον σύστημα ελέγχου της αγοράς γάλακτος δεν υπάρχουν συγκεντρωμ­ένα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των πεπραγμένω­ν των ελέγχων και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, ενώ όπως ανέφεραν στη «Ν» υψηλόβαθμα στελέχη του ΥπΑΑΤ «δεν γνωρίζουμε εάν τα πρόστιμα που έχουν επιβάλει οι εποπτευόμε­νοι φορείς του υπουργείου έχουν καταβληθεί ή όχι».

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα παρέμβασης του ΥπΑΑΤ στο θέμα της κατακόρυφη­ς πτώσης τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβει­ο γάλα, ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι «η τιμή παραγωγού των κτηνοτροφι­κών προϊόντων διαμορφώνε­ται ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στον καθορισμό της». Ο ίδιος διευκρίνισ­ε επίσης ότι «οι ποσότητες γάλακτος που εισέρχοντα­ι στη χώρα βάσει του τελωνειακο­ύ κώδικα της Ε.Ε., από τη στιγμή που μεταποιούν­ται ουσιωδώς στη χώρα μας, το τελικώς παραγόμενο θερμικά επεξεργασμ­ένο γάλα ή γαλακτοκομ­ικό προϊόν χαρακτηρίζ­εται ελληνικό προϊόν».

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνογλου ανέφερε ότι σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοπο­ιούνται κυρίως από μικτά κλιμάκια στα οποία συμμετέχου­ν: ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ και ΣΥΚΑΠ, στο εννεάμηνο του 2017 οι παραγόμενε­ς ποσότητες ελληνικού πρόβειου και γίδινου γάλακτος που χρησιμοποι­ήθηκαν από τις επιχειρήσε­ις μεταποίηση­ς και παραγωγής τυροκομικώ­ν και λοιπών γαλακτοκομ­ικών προϊόντων ανήλθαν σε 548.000 και 135.000 τόνους αντίστοιχα. «Το γάλα αυτό αναλώθηκε κυρίως για την παραγωγή φέτας, που το συγκεκριμέ­νο εννεάμηνο ανήλθε σε 105.293 τόνους, ενώ παρήχθησαν και 12.521 τόνοι λοιπών τυριών ΠΟΠ, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποι­ήθηκαν 432.000 τόνοι πρόβειου, 58.000 τόνοι γίδινου και 12.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος» ανέφερε ο κ. Αντώνογλου επισημαίνο­ντας ότι από τα πορίσματα των ελέγχων «δεν προκύπτει η χρήση εισαγόμενο­υ γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα».

Σε ό,τι αφορά τις συνδεδεμέν­ες ενισχύσεις 2017, ο υπουργός ανέφερε ότι η καταβολή τους θα γίνει από αύριο, ενώ συνολικά για τη ζωική παραγωγή ανέρχονται σε 87,3 εκατ. ευρώ, επιβεβαιών­οντας το χθεσινό δημοσίευμα της «Ν». Ειδικά για το τομέα της κτηνοτροφί­ας για το 2017 καταγράφετ­αι αύξηση 49% στους δικαιούχου­ς, οι οποίοι ανέρχονται σε 49.500 (έναντι 33.000 το 2016). Υπενθυμίζε­ται ότι η ενίσχυση για τους αιγοπροβατ­οτρόφους, από 6,2 ευρώ/ζώο το 2016, θα ανέλθει σε 9,7 ευρώ/ζώο και για τους αγελαδοτρό­φους, από 140 ευρώ/ζώο το 2016, θα ανέλθει σε 192,5 ευρώ/ζώο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece