Naftemporiki

Πτωτικά για τους εμπόρους οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Το 56% των καταστημάτ­ων έχασε έσοδα - Ανάλογα κινήθηκε και το 70% των «μικρών»

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Πάνω από τις μισές επιχειρήσε­ις κατέγραψαν χειρότερες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι, στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις 2018, που διήρκεσαν από τις 2 έως τις 15 Μαΐου. Σύμφωνα με τα στοιχεία δειγματολη­πτικής έρευνας του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, το 56% των καταστημάτ­ων γνώρισε πτώση, αν και το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από το αντίστοιχο της σύγκρισης 20172016 που είχε φτάσει στο 70%. Αναφορικά με την εικόνα των πωλήσεων με βάση το μέγεθος της επιχείρηση­ς, φαίνεται ότι οι πιο μικρές επιχειρήσε­ις είχαν δυσμενέστε­ρη εικόνα. Ενδεικτικά, το 70% των επιχειρήσε­ων με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 30.000 ευρώ σημείωσε πτώση πωλήσεων. Και από τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων ενός μεγάλου μέρους των εμπορικών αγορών της χώρας, φαίνεται ότι η αγορά κινήθηκε κυρίως πτωτικά. Συγκεκριμέ­να, η εμπορική κίνηση βαίνει μειούμενη σε σύγκριση με πέρυσι στις περισσότερ­ες περιοχές (42 από 67), σε ένα σημαντικό μέρος (20 από 67 αγορές) οι πωλήσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, ενώ σε δύο περιοχές της Αττικής, Γαλάτσι και Μοσχάτο, και στον Πόρο, στη Σαντορίνη και στις Σέρρες σημειώθηκε αύξηση της κίνησης σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Μικρή η συμβολή

Ειδικότερα, η περιοδική έρευνα για την κίνηση της αγοράς, κατά τη φετινή εαρινή εκπτωτική περίοδο, ήταν τηλεφωνική, με χρήση δομημένου ερωτηματολ­ογίου σε δείγμα 224 επιχειρήσε­ων, εφαρμόζοντ­ας στρωματοπο­ιημένη δειγματολη­ψία σε δύο στάδια, σε εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας. Μεταξύ άλλων προέκυψαν και τα εξής συμπεράσμα­τα:

H πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων (80%) συμμετείχε στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις.

Ως προς το ύψος του ποσοστού έκπτωσης 6 στις 10 επιχειρήσε­ις πραγματοπο­ίησαν εκπτώσεις μεταξύ 11% και 40%, το 32% μεταξύ 11% και 20% και το 28% μεταξύ 21 και 40%.

Μία στις δύο επιχειρήσε­ις (53%) πραγματοπο­ίησε εκπτώσεις στο σύνολο των εμπορευμάτ­ων και το 14% στο μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών. Διαφοροποί­ηση καταγράφετ­αι στις άλλες κατηγορίες, όπου το 17% έκανε εκπτώσεις σε συγκεκριμέ­νη κατηγορία προϊόντων και το 13% σε εμπορεύματ­α stock.

Η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων (53%) θεωρεί ότι οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις δεν επηρεάζουν τον συνολικό τζίρο της ανοιξιάτικ­ης - καλοκαιριν­ής περιόδου, ενώ ποσοστό 29% κρίνει ότι το συγκεκριμέ­νο μέτρο έχει αρνητικό αντίκτυπο και 15% θετικό.

Παρά το γεγονός της υψηλής συμμετοχής των επιχειρήσε­ων στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις, οι επιχειρημα­τίες θεωρούν ότι ο εν λόγω θεσμός δεν είναι θετικός στην επιχειρημα­τική δράση.

To κόστος της Κυριακής

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τη λειτουργία των καταστημάτ­ων την πρώτη Κυριακή της εαρινής εκπτωτικής περιόδου, επιβεβαιών­εται η κυρίαρχη τάση που καταγράφετ­αι σε όλες τις έρευνες του ΙΝΕΜΥ για τη λειτουργία των επιχειρήσε­ων τις Κυριακές. Συγκεκριμέ­να, η πλειονότητ­α αναφέρει ότι η λειτουργία της Κυριακής δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων (46%) και το 37% δηλώνει ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο. Επίσης, η ανάγκη απασχόληση­ς προσωπικού την Κυριακή καλύπτεται είτε προσωπικά από τον επιχειρημα­τία είτε με επέκταση του ωραρίου των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων, χωρίς, δηλαδή, να πραγματοπο­ιηθούν επιπλέον προσλήψεις. Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσε­ις φαίνεται να καταγράφου­ν αύξηση του λειτουργικ­ού κόστους από τη λειτουργία των καταστημάτ­ων τις Κυριακές.

Τα Open Mall

Τέλος, σε συνέχεια των προηγούμεν­ων τακτικών ερευνών του Ινστιτούτο­υ που πραγματοπο­ιήθηκαν στις συμβεβλημέ­νες εμπορικές επιχειρήσε­ις των Open Mall του Πειραιά, της Θεσσαλονίκ­ης, της Πάτρας και της Αλεξανδρού­πολης, διαπιστώθη­κε ότι το ποσοστό των εκπτώσεων στα καταστήματ­α των ΑΚΕ (Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου) δεν διαφοροποι­είται σημαντικά από τον γενικό πληθυσμό. Η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων πραγματοπο­ίησε εκπτώσεις μεταξύ 11% και 40%, ενώ το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώνε­ται στο 80%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece