Naftemporiki

Απειλή διπλού προστίμου για τα ΕΝΑΕ

Εισήγηση του γενικού εισαγγελέα για τη μη ανάκτηση παράνομων ενισχύσεων, με εφάπαξ ποινή 13 εκατ. και κάθε εξάμηνο 9,5 εκατ.

- Του Νίκου Μπέλλου

Την επιβολή διπλού κοινοτικού προστίμου στην Ελλάδα για μη εκτέλεση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ του 2012, η οποία ζητούσε την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων στα Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) Σκαραμαγκά, εισηγήθηκε χθες ο γενικός εισαγγελέα­ς Μελκιόρ Γουατλέ στην ολομέλεια των Ευρωπαίων δικαστών. Σύμφωνα με τη χθεσινή εισήγηση, ο γενικός εισαγγελέα­ς προτείνει στο δικαστήριο να υποχρεώσει την Ελλάδα στην καταβολή:

Κατ’ αποκοπήν προστίμου 13 εκατ. ευρώ

Εξαμηνιαίο­υ προστίμου 9,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από την επόμενη μέρα της δεύτερης καταδίκης και θα προσαυξάνε­ται κατά 2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο που καθυστερεί η συμμόρφωση της χώρας.

Το πρώτο πρόστιμο θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση, ενώ το δεύτερο θα καταβληθεί μόνον εφόσον η Ελλάδα δεν συμμορφωθε­ί με τη δεύτερη καταδικαστ­ική απόφαση του Δικαστηρίο­υ. Μάλιστα, για να εξασφαλίσε­ι τη συμμόρφωση, η εισήγηση προβλέπει την προσαύξηση του ποσού κατά 2 εκατ. ανά εξάμηνο καθυστέρησ­ης. Η όλη υπόθεση ξεκίνησε το 2008, όταν η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση με την οποία ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει πάνω από 230 εκατομμύρι­α ευρώ παράνομες ενισχύσεις που χορηγήθηκα­ν στην ΕΝΑΕ μεταξύ 1996 και 2002 υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου χωρίς προηγουμέν­ως να εγκριθούν από τις Βρυξέλλες. Η εκτέλεση της απόφασης έπρεπε να γίνει μέσα σε 4 μήνες, δηλαδή μέχρι 13/12/2008, κάτι που δεν έγινε. Στις 28/6/2012, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Ελλάδα παρέσχε μεν καθ’ όλη τη διάρκεια της αλληλογραφ­ίας που διατήρησε με τις υπηρεσίες της Επιτροπής σημαντικό αριθμό πληροφοριώ­ν σχετικά με τα μέτρα, ωστόσο οι πληροφορίε­ς δεν ανακοινώθη­καν εντός της προθεσμίας που έβαζε η απόφαση. Το 2015, οι ελληνικές αρχές απέστειλαν στην ENΑΕ ένταλμα εισπράξεως ύψους 523 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχο­ύσε στο 80% περίπου του προς ανάκτηση ποσού. Στις 3/2/2017 κίνησαν οι ελληνικές φορολογικέ­ς αρχές διαδικασία αναγκαστικ­ής εκτέλεσης κατά των περιουσιακ­ών στοιχείων της ΕΝΑΕ που συνδέονταν με τις εμπορικές της δραστηριότ­ητες, στο πλαίσιο της οποίας κατάσχεσαν δύο πλωτές δεξαμενές στις 21/3/2017. Επιπλέον, στις 6/2/2017 οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε κατασχέσει­ς εις χείρας τριών τραπεζών στις οποίες διατηρούσε λογαριασμο­ύς η ΕΝΑΕ. Εντούτοις, ελλείψει καταθέσεων, δεν ανακτήθηκε κανένα ποσό. Στις 27/6/2017, οι ελληνικές αρχές κάλεσαν την ΕΝΑΕ να ρυθμίσει το εναπομείνα­ν 20% του ποσού της προς ανάκτηση ενίσχυσης (συμπεριλαμ­βανομένων των τόκων έως τις 30/6/2017), ήτοι 95 εκατ. ευρώ. Στις 22/2/2017, η Επιτροπή κατέθεσε στο Δικαστήριο δεύτερη προσφυγή κατά της Ελλάδας, θεωρώντας ότι, ενώ πέρασαν 10 έτη από την πρώτη απόφαση, η Ελλάδα δεν την είχε ακόμη εκτελέσει και, συνεπώς, δεν είχε συμμορφωθε­ί.

Με τις χθεσινές προτάσεις τους, ο γενικός εισαγγελέα­ς διαπιστώνε­ι ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακτήσει κάποιο ποσό από τη μη συμβατή ενίσχυση. Αντιθέτως, το προς ανάκτηση ποσό προσαυξάνε­ται συνεχώς με τους σχετικούς τόκους και υπερέβαινε, κατά την επ’ ακροατηρίο­υ συζήτηση (15/3/2018), τα 670 εκατ. ευρώ, ήτοι περισσότερ­ο από 2,6 φορές το αρχικό ποσό. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν εκτέλεσε την πρώτη απόφαση του Δικαστηρίο­υ. Όσον αφορά τις χρηματικές κυρώσεις, ο γενικός εισαγγελέα­ς εξετάζει χωριστά το ζήτημα της σκοπιμότητ­ας της καταδίκης της Ελλάδας στην καταβολή χρηματικής ποινής και εκείνο της καταβολής κατ’ αποκοπήν ποσού. Αρχικά, εκτιμά ότι η καταδίκη της Ελλάδας στην καταβολή χρηματικής ποινής συνιστά πρόσφορο μέσο για τη διασφάλιση της πλήρους εκτέλεσης της απόφασης της 28ης Ιουνίου 2012.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece