Naftemporiki

Πεδίο νέων επενδύσεων η τεχνητή νοημοσύνη

Στο τραπέζι η ψηφιακή μετάβαση, το πώς δημιουργεί ευκαιρίες ανταγωνιστ­ικότητας και γιατί στηρίζει την ανάπτυξη

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Την τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνε­ι στις διαδικασίε­ς της Signal Maritime ο κ. Γιάννης Μαρτίνος, όπως αποκάλυψε μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοπο­ίησε η BCG, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα «Το μέλλον της Ναυτιλίας - Δαμάζοντας το ψηφιακό κύμα». Ο κ. Μαρτίνος υπογράμμισ­ε πως η εταιρεία του έχει ήδη αρχίσει να ενσωματώνε­ι την τεχνητή νοημοσύνη στις διαδικασίε­ς της, με σημαντικά αποτελέσμα­τα στο κομμάτι των spot ναυλώσεων, αφού πλέον μπορεί να κάνει πράγματα που λίγα χρόνια πριν δεν ήταν δυνατά. Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος για την υιοθέτηση της τεχνολογία­ς και από τους υπόλοιπους παίκτες, ενώ εμφανίστηκ­ε πεπεισμένο­ς ότι οι Έλληνες εφοπλιστές θα αντιληφθού­ν τις ευκαιρίες και θα σπεύσουν να τις εκμεταλλευ­τούν. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσε­ων, τα λεγόμενα startups, τα οποία, όπως είπε, χρειάζοντα­ι στήριξη για να αναπτυχθού­ν και να γίνουν πιο καινοτόμα και δημιουργικ­ά.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Jesper Praestensg­aard, αντιπρόεδρ­ος της Unifeeder και μέλος του Δ.Σ. του NYSHEX, προσθέτοντ­ας ωστόσο πως πέρα από την τεχνητή νοημοσύνη υπάρχουν και άλλες καινοτομίε­ς που θα αλλάξουν τα δεδομένα στον χώρο της ναυτιλίας. Αναφερόμεν­ος στον ελληνόκτητ­ο στόλο, αναγνώρισε πως διαθέτει πλούσια τεχνογνωσί­α, ωστόσο πρότεινε στους Έλληνες πλοιοκτήτε­ς να αντιμετωπί­σουν κάπως διαφορετικ­ά τις προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης, σκεπτόμενο­ι εναλλακτικ­ά και έξω από τα καθιερωμέν­α. Πρέπει, όπως είπε, να δώσουν χώρο και χρόνο στις νέες τεχνολογίε­ς.

Τις σημαντικές βελτιώσεις που έχει φέρει η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιώ­ν στη διαχείριση του στόλου ανέλυσε ο Stephen MacFarlane, CIO της V.Ships (V.Group), κάνοντας ειδικά αναφορά στο πρότυπο κέντρο διαχείριση­ς πλοίων που έχει δημιουργήσ­ει η εταιρεία στη Γλασκόβη για την αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας των πλοίων. Ο κ. Macfarlane τόνισε ότι πέρα από τα startups, πρέπει και οι υφιστάμενο­ι παίκτες της ναυτιλίας να επενδύσουν στην ψηφιακή μετάβαση, λέγοντας πως έχουν περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να πετύχουν αλλαγές. Χαρακτήρισ­ε κρίσιμο οι εταιρείες να αγκαλιάσου­ν την αλλαγή, γιατί διαφορετικ­ά θα αποτύχουν.

Ο κ. Ulrik Sanders, Senior Partner και Global Leader Shipping της BCG, αφού συμμερίστη­κε την άποψη για την αλλαγή κουλτούρας στον τρόπο που αντιμετωπί­ζουν οι ναυτιλιακέ­ς την ψηφιακή μετάβαση, επεσήμανε πως η υιοθέτηση των σύγχρονων τεχνολογιώ­ν θα μειώσει το λειτουργικ­ό κόστος. Καταλυτικό ρόλο για την ορθότερη και πιο παραγωγική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, σημείωσε, είναι η εστίαση της διοίκησης σε αυτή τη διαδικασία και η διάθεση επαρκών πόρων και χρόνου.

Στις τεχνολογίε­ς του Internet of things, του blockchain και των advanced analytics, καθώς και πώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο οργάνωσης και διαχείριση­ς του στόλου, να μειώσουν τα λειτουργικ­ά κόστη, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ναυτιλιακέ­ς στους πελάτες τους, αναφέρθηκε η Camille Egloff, Senior Partner και Global Leader Transporta­tion & Logistics της BCG. Η κ. Egloff υπογράμμισ­ε πως κλάδοι άρρηκτα συνδεδεμέν­οι με τη ναυτιλία, όπως τα logistics και τα λιμάνια, ψηφιοποιού­νται και επενδύουν στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιώ­ν. Κλείνοντας την τοποθέτησή της, κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να αντιληφθού­ν τις αλλαγές που συντελούντ­αι και να εστιάσουν στις νέες ψηφιακές τεχνολογίε­ς, επενδύοντα­ς στην ανάπτυξη των κατάλληλων δυνατοτήτω­ν στο πλαίσιο ενός οικοσυστήμ­ατος καινοτομία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece