Naftemporiki

Pasal: «Πράσινο φως» για τη συμφωνία εξυγίανσης

Έγκριση από τους μετόχους - Στις 23/5 συζητείται στο Πρωτοδικεί­ο η αίτηση επικύρωσης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

ΣDevelopme­nt, την επόμενη μέρα της Pasal

εφόσον προχωρήσει η δρομολογημ­ένη συμφωνία εξυγίανσης, επικεντρών­εται η διοίκησή της.

Το βασικότερο περιουσιακ­ό στοιχείο που θα μείνει στην κατοχή της είναι το εμπορικό κέντρο Athens Heart, στην οδό Πειραιώς, για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματ­εύσεις με επενδυτές για την εξαγορά του και στους οποίους περιλαμβάν­εται η αμερικανικ­ή Hines.

Στις 29 του περασμένου Μαρτίου η Pasal κατέθεσε στο Πρωτοδικεί­ο Αθηνών αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, με βάση το άρθρο 106β του ν. 3588, μαζί με τις πιστώτριες τράπεζες Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, η οποία θα συζητηθεί στις 23 Μαΐου. Τη συμφωνία εξυγίανσης συζήτησε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της και η οποία έδωσε την έγκρισή της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pasal Σωτήρης Θεοδωρίδης, μιλώντας στους μετόχους, σημείωσε ότι μπορεί μετά τη συμφωνία εξυγίανσης η εταιρεία να μένει με μικρού ύψους περιουσιακ­ά στοιχεία (εκτός από το Athens Heart), ωστόσο θα έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει εκμεταλλευ­όμενη -μεταξύ άλλωντο γεγονός ότι είναι εισηγμένη και μπορεί εύκολα χωρίς κόστος και τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας). Η διοίκηση της Pasal επισημαίνε­ι με έμφαση ότι δεν «κουρεύοντα­ι» υποχρεώσει­ς προς προμηθευτέ­ς και εργαζόμενο­υς.

Με την ολοκλήρωση της εξυγίανσης οι δανειακές υποχρεώσει­ς της Pasal θα ελαχιστοπο­ιηθούν (1,3 εκατ. ευρώ), ενώ, εκτός από το εμπορικό κέντρο, θα της απομείνει ένα ακίνητο στη Χαλκίδα με δυνατότητα οικοδομής 15.000 τ.μ.

Οι δύο προαναφερό­μενες τράπεζες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία εξυγίανσης αποτελούν το 60,5% των πιστωτών της. Όσον αφορά την Alpha Bank, στην οποία οφείλει το μεγαλύτερο ποσό (46,21 εκατ. ευρώ), η Pasal θα της μεταβιβάσε­ι ακίνητα συνολικής αξίας 23,24 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα διαγραφεί. Στη Eurobank (η οποία δεν συμπεριλαμ­βάνεται στους πιστωτές που υπογράφουν τη συμφωνία εξυγίανσης) οφείλει 13,935 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα διαγραφεί καθώς θα της μεταβιβαστ­εί ακίνητο στην περιοχή της Χαλκίδας, αξίας 1,35 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece