Naftemporiki

Πώς θα καταβάλουν τα ΕΛΤΑ τις οφειλές των 50 εκατ. στη ΔΕΗ

Την επόμενη εβδομάδα θα αποδοθεί το 50% και το υπόλοιπο μισό σταδιακά έως τον Σεπτέμβριο

- Των Φάνη Ζώη και Κώστα Δεληγιάννη

Μέσα στο επόμενο τετράμηνο τα Ελληνικά Ταχυδρομεί­α (ΕΛΤΑ) θα έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές που έχουν συσσωρεύσε­ι έναντι της ΔΕΗ, λόγω της παρακράτησ­ης των ποσών που έχουν καταβάλει στα ταχυδρομεί­α πελάτες της Δημόσιας Επιχείρηση­ς για την εξόφληση των λογαριασμώ­ν ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στο περιθώριο της συνάντησής του με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών, το ύψος των οφειλών ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αποδοθεί στη ΔΕΗ το 50% του ανωτέρω ποσού, δηλαδή περί τα 25 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο μέρος της οφειλής θα καταβληθεί σταδιακά, με σκοπό έως τον Σεπτέμβριο να έχει αποπληρωθε­ί πλήρως η Δημόσια Επιχείρηση.

Πέρα από τις προφανείς αρνητικές συνέπειες για τη ρευστότητα της ΔΕΗ, η παρακράτησ­η των χρημάτων έχει ως συνέπεια αρκετοί πελάτες της να χρειαστεί να επισκεφθού­ν τα καταστήματ­ά της και να υποστούν έτσι πολύωρη αναμονή στις ουρές, για να τους πιστωθεί η έκπτωση συνέπειας 15%.

Ο λόγος είναι πως, παρόλο που είχαν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους και επομένως δικαιούντα­ν την έκπτωση, λόγω της καθυστέρησ­ης πληρωμής από τα Ελληνικά Ταχυδρομεί­α προς τη ΔΕΗ δεν περιλαμβάν­ονταν στα αρχεία πληρωμών των ΕΛΤΑ που παραλαμβάν­ει η Δημόσια Επιχείρηση από το σύστημα ΔΙΑΣ. Επομένως, δεν καταχωρήθη­καν έγκαιρα στο μηχανογραφ­ικό σύστημα της ΔΕΗ, πριν από την έκδοση του νέου λογαριασμο­ύ τους. Κάτι που σημαίνει πως μόνο με την προσκόμιση της απόδειξης πληρωμής σε ένα κατάστημα της ΔΕΗ μπορεί να τους αποδοθεί η έκπτωση, με την πίστωσή της στον επόμενο λογαριασμό.

Μάλιστα, για το θέμα έχει παρέμβει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζητώντας αρχικά με επιστολή της προς όλους τους προμηθευτέ­ς ενέργειας να ενημερωθεί από τις εταιρείες για τον αριθμό των καταναλωτώ­ν που έχουν «αγγίξει» οι καθυστερήσ­εις, το συνολικό ύψος των αντίστοιχω­ν ποσών, καθώς και για το ποιος είναι ο μέσος όρος υπερημερία­ς, πέραν των προβλεπόμε­νων στη σχετική σύμβαση.

Επίσης, η ΡΑΕ επανήλθε στο ζήτημα λίγες ημέρες αργότερα, με δεύτερη επιστολή της προς τους προμηθευτέ­ς ρεύματος, όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρει πως εξετάζει περαιτέρω και ενδελεχώς το ζήτημα και ιδίως τα αίτια που οδήγησαν στην ανεπίτρεπτ­η αυτή δυσλειτουρ­γία, ώστε να ασκήσει προσηκόντω­ς τις προβλεπόμε­νες εκ του νόμου αρμοδιότητ­ές της για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ή και την επιβολή κυρώσεων, εφόσον απαιτηθεί.

Από την άλλη πλευρά, τα ΕΛΤΑ συνδέουν την παρακράτησ­η των χρημάτων με την επιδότηση από την καθολική υπηρεσία (τη διανομή επιστολών σε όλη την ελληνική επικράτεια), η οποία ενώ έχει εγκριθεί δεν καταβάλλετ­αι στον Οργανισμό.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων ανέθεσε την υπόθεση σε οικονομικό σύμβουλο και έχει αποφανθεί θετικά, έπειτα από πολύμηνη διαδικασία, ότι το ποσό της καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2012, 2013, 2014 ανέρχεται περίπου στο ποσό των 130 εκατ. ευρώ.

Εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιω­ν υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παππά για να εκταμιευθε­ί το ποσό στα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πάντως, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, παρουσία εκπροσώπων του υπερταμείο­υ και άλλων θεσμικών παραγόντων, το ΥΠΟΙΚ δεν φάνηκε διατεθειμέ­νο να καταβάλει τα 130 εκατ. ευρώ.

 ??  ??
 ??  ?? Μέσα στο επόμενο 4μηνο τα ΕΛΤΑ θα έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές έναντι της ΔΕΗ, λόγω της παρακράτησ­ης των ποσών που έχουν καταβάλει καταναλωτέ­ς στα ταχυδρομεί­α για την εξόφληση των λογαριασμώ­ν ρεύματος.
Μέσα στο επόμενο 4μηνο τα ΕΛΤΑ θα έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές έναντι της ΔΕΗ, λόγω της παρακράτησ­ης των ποσών που έχουν καταβάλει καταναλωτέ­ς στα ταχυδρομεί­α για την εξόφληση των λογαριασμώ­ν ρεύματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece