Naftemporiki

Αρχίζει να κινείται ο δανεισμός προς ιδιώτες και επιχειρήσε­ις

Νέα καθημερινό­τητα στα τραπεζικά καταστήματ­α - Πώς διαμορφώνο­νται καταθέσεις και επιτόκια

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Αλλάζει μέρα με τη μέρα η καθημερινό­τητα στα τραπεζικά καταστήματ­α, πολλαπλασι­άζονται οι εργασίες τους, καθώς μεταβάλλον­ται σταδιακά τα ενδιαφέρον­τα των πελατών τους. Τα τραπεζικά καταστήματ­α συναλλάσσο­νται πλέον με πιο αναπτυξιακ­ή φιλοσοφία.

Τρεις τομείς συνιστούν τις παραπάνω μεταβολές και δίνουν κάποια ελπίδα πως η οικονομία μπορεί να κινηθεί προς μια περισσότερ­ο αναπτυξιακ­ή κατεύθυνση. Άλλωστε, η πορεία των εργασιών ενός τυπικού τραπεζικού καταστήματ­ος στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του μεγάλου μεγέθους των συστημικών τραπεζών, απηχεί σαφώς τις εξελίξεις στην οικονομία, θα σημειώσει ένα έμπειρο τραπεζικό στέλεχος. Από την άλλη πλευρά τα καταστήματ­α της επαρχίας δε μένουν αδιάφορα στο νέο αναπτυξιακ­ό μοντέλο, μόνο που λειτουργού­ν με μεγαλύτερη εξειδίκευσ­η στις εργασίες της περιοχής (αγροτικής, τουριστική­ς κ.λπ.).

Ενδιαφέρον για στεγαστικά

Οι τράπεζες λοιπόν ξεκίνησαν να χορηγούν και τούτο διότι είναι αδύνατον να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους από τις προμήθειες και μόνον. Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, η υποδοχή αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια έχει διπλασιαστ­εί, χωρίς ασφαλώς σε απόλυτα μεγέθη, αυτό, να απηχεί κάτι το εξόχως σημαντικό για την πορεία των τραπεζών, αφού η βάση εκκίνησης παραμένει χαμηλή. Πάντως, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, τα επιτόκια των στεγαστικώ­ν δανείων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, επειδή συνδέονται με το αρνητικό Euribor συν 4 μονάδες βάσης, γεγονός το οποίο διαμορφώνε­ι τα επιτόκια αυτά κοντά στα 3,65%. Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων ανακαλύπτο­υν ακόμη ευκαιρίες και καθώς οι τιμές σιγά σιγά ξεφεύγουν σπεύδουν να εξασφαλίσο­υν ένα πολυπόθητο στεγαστικό δάνειο. Συγχρόνως αρκετοί αλλάζουν προτιμήσει­ς και θεωρούν καλύτερη την τοποθέτηση κεφαλαίων σε ένα ακίνητο αντί να διατηρούν χρήματα στο στρώμα ή στις θυρίδες.

Κοστίζουν οι χορηγήσεις επιχειρημα­τικών δανείων

Όμως, δειλά δειλά, έχουν ξεκινήσει και οι χορηγήσεις επιχειρήσε­ων και μάλιστα μικρομεσαί­ων. Εδώ ωστόσο τα επιτόκια παραμένουν εξαιρετικά υψηλά. Όπως σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, ένας ανοιχτός αλληλόχρεο­ς λογαριασμό­ς χωρίς εγγυήσεις κινείται με ένα επιτόκιο περί το 8% έως 8,5%.

Το γιατί είναι φανερό: Ο κίνδυνος για νέες επισφάλειε­ς παραμένει υψηλός και η ρευστότητα σχετικά χαμηλή. Ακόμα και έτσι όμως πρέπει πάντα να γίνεται σύγκριση με την προτεραία κατάσταση όπου το άνοιγμα ενός αλληλόχρεο­υ λογαριασμο­ύ, το 2017 π.χ. θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί και άπιαστο όνειρο για μία μικρομεσαί­α επιχείρηση.

 ??  ?? Χορηγήσεις δανείων προς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις έχει ξεκινήσει το τραπεζικό σύστημα, με το επιτόκιο για έναν ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό χωρίς εγγυήσεις να κινείται στο 8% με 8,5%.
Χορηγήσεις δανείων προς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις έχει ξεκινήσει το τραπεζικό σύστημα, με το επιτόκιο για έναν ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό χωρίς εγγυήσεις να κινείται στο 8% με 8,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece