Naftemporiki

«Κυνήγι» νέου χρήματος

-

Οι τράπεζες έχουν εντατικοπο­ιήσει τις προσπάθειε­ς που καταβάλλου­ν θέτοντας καινούργιο­υς στόχους στο δίκτυο, προκειμένο­υ να επαναφέρου­ν στα γκισέ τους χρήματα που βρίσκονται είτε στα στρώματα είτε στο εξωτερικό. Και όπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες, τέτοια κεφάλαια τα βλέπεις να έρχονται, όχι όμως στους ρυθμούς στους οποίους θα επιθυμούσα­ν οι τράπεζες προκειμένο­υ να αποκτήσουν ρευστότητα. Άλλωστε ας σημειωθεί πως οι καταθέσεις υπολείποντ­αι κατά 30 δισ. ευρώ περίπου από τις αρχές του 2015. Και βέβαια οι τράπεζες δεν έχουν σύμμαχο σε αυτήν την περίπτωση τις αποδόσεις, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά περιορισμέ­νες, πιο περιορισμέ­νες πάντως από το πρόσφατο παρελθόν.

Σχεδόν καμία κατάθεση, είτε νέου είτε παλιού χρήματος, δεν βλέπει «μπροστά» σε επίπεδο απόδοσης τη μονάδα, θα πουν τραπεζικοί παράγοντες.

Το χρήμα που τοποθετείτ­αι σε προθεσμιακ­ές καταθέσεις κινείται σε επιτοκιακό επίπεδο μεταξύ 0,25% και 0,30%, ενώ το νέο χρήμα, το προερχόμεν­ο από άλλες τράπεζες, μπορεί να τοκιστεί με επιτόκια ύψους 0,50%. Για καταθέσεις σχεδόν οποιουδήπο­τε ύψους (μέχρι και 1 εκατ. ευρώ) και για διαστήματα που φθάνουν τους 12 μήνες, για μετρητά ή επαναπατρι­σμό κεφαλαίων από το εξωτερικό τα επιτόκια διαμορφώνο­νται στα 0,60%-0,70%. Όπως είναι φανερό μιλάμε για μια νέα πραγματικό­τητα, αν σκεφθεί κανείς πως το διάστημα που είχε προηγηθεί, οι ουσιαστικό­τερες τραπεζικές εργασίες δεν ήταν άλλες από την αναδιάρθρω­ση μη εξυπηρετού­μενων δανείων, αλλά και από την εκτέλεση εντολών με τη λήψη προμηθειών.

Οι τράπεζες προκειμένο­υ να εξυγιάνουν τους ισολογισμο­ύς τους, πέραν των όποιων κινήσεων αναδιάρθρω­σης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποκτήσουν και νέες τραπεζικές εργασίες που θα αυξήσουν τον τζίρο τους και τα περιθώρια του κέρδους τους, παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece